Augustus: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Laat je betoveren door bijzondere voorstellingen, festivals, concerten en tentoonstellingen in Nijmegen. Met deze tips ontdek jij de Waalstad op een andere manier. Beleef cultureel Nijmegen in augustus! 

Festivals & feestjes

5 augustus 2023 – BCKYRD festival

Locatie: NYMA Terrein
In een steeds veranderende samenleving waar culturen elkaar kruisen creëert BCKYRD een feestelijke omgeving waar culturen samen komen. Met BCKYRD Festival vier je de overeenkomsten tussen de verschillende culturen!

t/m 12 augustus 2023 – Muziekzomer Gelderland

Locatie: TheaterShip de Zeester
Muziekzomer Gelderland is het festival waar jonge professionals en het toptalent van de conservatoria prachtige programma’s presenteren op de meest bijzondere locaties in Gelderland. Het Isle Quartet verlegt op 5 augustus muzikale grenzen met eigen geschreven composities en speelse improvisaties. Het jonge en bevlogen Mare Sextet brengt je op 9 augustus in Italiaanse sferen.

24 augustus 2023 – Stage Safari

Locatie: Merleyn
Op donderdag 24 augustus vindt de afterparty van de culture kroegentocht van Cultuur op de Campus plaats in Merleyn! Achter de draaitafels zijn die avond Sébâ, Eva Vrijdag en Thimo Konings te vinden. Kaartjes kosten 5 euro en zijn alleen aan de deur te koop.

Muziek & concerten

1, 8 & 15 augustus 2023 – Concertzomer Nijmeegse Orgelkring

Locatie: Stevenskerk
De Nijmeegse Orgelkring organiseert iedere zomer zomerconcerten in de Stevenskerk. Van juni tot september is iedere dinsdagavond, behalve in de week van de Vierdaagse, een concert te bezoeken. Met op 1 augustus Peter van Dijk & Hester Westra, op 8 augustus Leendert Verduijn en op 15 augustus Gerben Budding.

13 augustus 2023 – Wende

Locatie: Doornroosje Poppodium
Wende is één van de meest veelzijdige artiesten in Nederland. Ze gaat van pop naar elektronisch, naar jazz en klassiek, en combineert deze muziekstijlen al jaren in grensverleggende interdisciplinaire albums en voorstellingen. Met diverse Edisons en een Gouden Kalf in haar prijzenkast, komt ze nu Nijmegen onveilig maken!

16 augustus 2023 – R.A.P. Ferreira

Locatie: Merleyn
R.A.P. Ferreira staat bekend om zijn compromisloze, utopische flow in zowel zijn raps als zijn muziek. De uit Nashville afkomstige R.A.P. Ferreira is niet alleen rapper, MC, producer maar sinds 2015 ook label eigenaar van het Ruby Yacht label. Nu toert hij door Europa en is te zien Merleyn!

Expo & kunst

t/m 25 augustus 2023 – Kijk!

Locatie: Valkhof Museum
Zes kunstenaars laten in zeven kleine vitrines zien wat hen beweegt. Van sculptuur tot film, en van zwart-wit tot kleurrijk. Chantal van Lieshout, Tommy Smits, Elvira Duives, Pavel van Houten en Bart Drost: ieder op zijn manier, – in de woorden van Drost – lief en leven verbonden.

t/m 30 augustus 2023 – Mens & Techniek

Locatie: Van 't Lindenhoutmuseum
Leerlingen van 2 VWO+ van het Montessori College Nijmegen maken voor het Van 't Lindenhoutmuseum de creatieve tentoonstelling ‘Mens en Techniek’. In de tentoonstelling laten ze zien welke band mens en techniek met elkaar hebben, nu en in de toekomst.

t/m 30 augustus 2023 – Outside the Text

Locatie: Platform POST
Taal speelt een essentiële rol in ons begrip van de wereld om ons heen. Door woorden toe te kennen aan objecten, situaties en concepten geven we betekenis aan onze omgeving. Outside the Text onderzoekt de rol van taal bij het vormgeven van onze realiteit.

Theater, dans en meer

6 augustus 2023 – Directie&Co: Life is short Buy that dress

Locatie:Podium aan de Waal
Life is short. Buy that dress. is een beeldende danstheatervoorstelling over wegwerpkleding, over ikikik! en overconsumptie met een enorme berg textiel in de hoofdrol. Een verhaal over de hang naar schoonheid, gezien en verteld door de kleren van deze wereld.

13 augustus 2023 – Waalhalla x Podium aan de Waal

Locatie:Podium aan de Waal
Skatepark Waalhalla neemt het Podium aan de Waal over. Dat betekent: coole demo's, én zelf uitproberen - als je durft. Het Waalhalla skateteam neemt hun mobiele skimboardbaan mee en plaatst een miniramp (een iets kleinere halfpipe) om flink op te skaten. Trek dus je mooiste zwembroek of skates aan en gaan met die banaan!

27 augustus 2023 – Juliana Bicycle Team

Locatie:Podium aan de Waal
Het uit Millingen afkomstige Juliana Bicycle Team brengt een adembenemende show met unieke fietsacrobatiek. Ze bouwen levende piramides, die al fietsend tot stand komen. Tussen de optredens door mag je de kunst van het fietsen zelf uitproberen op kleine fietsjes!

Voor kinderen

t/m 27 augustus 2023 – Ontmoet in Orientalis

Locatie: Museumpark Orientalis
Deze maand staat Museumpark Orientalis in het teken van ont(-)moeten, letterlijk en figuurlijk. Kom tot rust en ont-moet deze zomer. Ont-moet in de prachtige natuur die het museumpark rijk is, bijvoorbeeld tijdens la Fete de la Nature. En ontmoet andere (oude) culturen tijdens de re-enactment dagen. Ieder weekend staat een ander aspect van ont(-)moeten voorop.

t/m 30 augustus 2023 – Amusementenpark Tivoli

Locatie: Amusementspark Tivoli in Berg en Dal
Zin in avontuur? Kom spelen, genieten, gillen en ravotten in Amusementspark Tivoli, het leukste pretpark voor basisschoolkids. Geniet van superleuke attracties en speeltoestellen waar kinderen niet op uitgekeken raken. In augustus is er iedere dag iets extra's in het park te beleven!

t/m 30 augustus 2023 – Kraak en Smaak: Proeverij zonder zicht

Locatie: MuZIEum
Als je blind of slechtziend bent kun je niet (goed) zien wat je eet of drinkt. Het gebruik van je andere zintuigen is extra belangrijk. Wil je wel eens ervaren hoe het is om het is om te eten en te drinken zonder zicht? Boek een proeverij bij MuZIEum!

Zomervakantie met de kids

De zomervakantie is eindelijk aangebroken en dat betekent tijd voor een avontuur in Nijmegen, samen met de kids! Dit zijn onze tips voor de leukste activiteiten met kinderen in Nijmegen deze zomervakantie.

Bekijk alle tips

Dit vind je misschien ook leuk...