April: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

De lente is inmiddels in volle bloei en dat betekent dat steeds meer Nijmegenaren eropuit trekken! Gelukkig is er in april genoeg te beleven in onze bruisende stad. Of je nu van film, muziek, theater of dans houdt: Nijmegen heeft het allemaal. Bekijk hier onze culturele tips voor april.

Festivals & feestjes

31 maart t/m 10 april 2023 – Go Short

Locatie: LUX Nijmegen
Go Short is hét festival voor de korte film in Nederland. De beste, recente, korte films van Europa worden vertoond en de Go Short Awards worden uitgereikt aan de allerbeste inzendingen. De vijftiende editie van Go Short vindt plaats van 31 maart t/m 10 april 2023 in LUX en verschillende andere plekken in Nijmegen.

10 april 2023 – Wintertuinfestival

Locatie: Doornroosje Poppodium
Vanaf half maart volg je op diverse plekken in de Nijmeegse binnenstad een literair voorprogramma: van leesclub tot filmavond en van schrijfworkshops tot poëzie in de buitenlucht. Dit leidt allemaal naar het Wintrertuinfestival op tweede paasdag, wanneer Doornroosje gevuld is met literatuur en verhalen in het thema 'Je bevond je hier.'

27 april 2023 – Oranjepop

Locatie: Hunnerpark
Op donderdag 27 april wordt het festivalseizoen afgetrapt in het Hunnerpark met de beste livemuziek en een lekker sfeertje. Zoals je van ze gewend bent, heeft Oranjepop weer een fijne line-up voor je klaar staan. Met ook dit jaar zowel aansprekende (inter)nationale namen als opkomende bands, garagerock favorieten en lokale helden.

Muziek & concerten

1 & 2 april 2023 – Billy in Bottendaal

Locatie: diverse locaties in Bottendaal
Billy in Bottendaal is al meer dan 30 jaar het feestje waarmee het festivalseizoen begint. Zes kroegen, acht bands, tien euro voor een passe-partout. Van verse Country en Rockabilly tot Rock 'n Roll, Americana en Rhythm 'n Blues: je hoort het allemaal I n Bottendaal.

3 april 2023 – De Roos van Nijmegen Voorronde

Locatie: Merleyn
De Roos is dé competitie voor muzikaal talent in Nijmegen! Dit jaar wordt de 37ste editie van deze jaarlijks terugkerende muzikantencompetitie georganiseerd door Doornroosje. Al sinds 1986 maakt de Roos een belangrijk deel uit van de Nijmeegse muziekscene en biedt het perfecte podium voor ambitieuze beginnende acts met een eigen repertoire uit de regio Nijmegen.

21 april 2023 – De Lichting X WIEBERT / Live & direct

Locatie: Hubert
WIEBERT, het kunst- en cultuurproject van Hubert, verwelkomt De Lichting met een speciaal improvisatie concert en visuele show. Het 7-koppig collectief neemt ieder zijn favoriete instrumenten mee om zo samen te komen en een 3 uur durende audio en visuele trip te bezorgen.

Expo & kunst

1 t/m 23 april 2023 – Niets in het bijzonder 

Locatie: LangeHezel46
Van 1 t/m 23 april kun je de expositie Niets in het bijzonder bezoeken van Ellen van der Velden bij LangeHezel46. Via haar acrylschilderingen op hout of canvas toont ze wat ze ziet en ervaart. Bekende vormen uit het dagelijks leven, in niet-alledaagse kleurcombinaties. Voor deze expositie koos Ellen werken die passen bij de voorzichtige warmte van het voorjaar.

4 t/m 26 april 2023 – Expositie PRUTSWERK. het museum.

Locatie: De Lindenberg
In expositie PRUTSWERK wordt je als bezoeker meegenomen in de faalverhalen van jongeren, deel je je eigen slechte eigenschappen en fouten, beluister je spraakberichten van BN-ers, bekijk je een korte film van Go Short en nog veel meer! Je zult merken dat je niet de enige bent die wel eens een stomme keuze maakt, een hobby laat versloffen of altijd te laat komt.

t/m 30 april 2023 – Arie van de Giessen

Locatie: Van ‘t Lindenhoutmuseum
Het Van ’t Lindenhoutmuseum in Neerbosch toont de werken van aquarellist, schilder en tekenaar Arie van de Giessen. Van de Giessen verbleef enkele jaren in de Weesinrichting Neerbosch, waar het museum over gaat. Later ging hij in Gent naar de Kunstacademie, waar hij in contact kwam met de Vlaamse expressionisten.

Theater, dans en meer

2 april 2023 – Theatergroep Greppel, Workshop Technologie en Theater

Locatie: De Lindenberg
TG Greppel nodigt (theater)makers uit voor een inkijkje in het artistieke en technologische proces van hun nieuwe voorstelling Genoeg Gedacht. Een workshop over de nieuwste technologieën en hoe je deze kunt gebruiken in een theatraal maakproces!

20 april 2023 – Mensen Zeggen Dingen

Locatie: Doornroosje Poppodium
Dingen zijn niksig als er geen woorden aan gegeven worden. Dat is precies wat deze mensen doen. Dingen uitspreken, bespreekbaar maken, uitroeptekens of vraagtekens erachter plaatsen en de volgorde bepalen. Met elke avond een andere groep performers, elke avond andere verhalen, elke avond een eigen thema. En jij hoeft alleen maar te luisteren.

14 & 15 april 2023 – Moving Futures Festival

Locatie: LUX Nijmegen
Moving Futures is hét festival waar je dans van de nieuwste generatie makers in al zijn verschijningsvormen beleeft. Elke avond biedt het festival vernieuwende dans in een royaal uiteenlopend programma. Laat je verrassen door de betrokken, brutale en barrière-doorbrekende dansmakers en performers van nu.

Voor kinderen

2 april 2023 – De Grote Haay, Johannes de Parkiet (6+)

Locatie: De Lindenberg
Johannes de Parkiet is een kleurrijke, beeldende en muzikale poppenvoorstelling, gebaseerd op het gelijknamige boek van Mark Haayema en Medy Oberendorff. Dankzij technieken van Handspring Puppetry komen de vogels op fascinerende wijze tot leven. Kleurrijk en muzikaal poppentheater over wennen aan wat een beetje vreemd is.

26 april t/m 7 mei 2023 – Mismuis (6+)

Locatie: Theater het Badhuis
Je zult maar een Mismuis zijn, zo’n muis zonder staart, met veel te grote oren en dat je dan blauw bent en niet grijs. Wie wil je dan nog opeten? Wie jaagt er achter je aan? Mismuis is een avontuurlijke voorstelling, met veel poppen, animatie en muziek, over een dappere muis die als muis dan misschien wel mislukt is, maar als Mismuis gelukkig heel geslaagd blijkt te zijn! 

23 april 2023 – Tessa Zoutendijk & Gonneke Zoutendijk, Peuterpret (2-4)

Locatie: De Lindenberg
Gonneke en Tessa zijn zussen en dat belooft een hoop synchroniciteit! De viool van Tessa en het krijt van Gonneke gaan gelijk op, en neer, op en neer. Een vrolijk duo dat de kunst van kinderlijk plezier verstaat. Samen creëren zij binnen de kortste keren een verrassende wereld door muziek en tekening tot leven te wekken.

Dit vind je misschien ook leuk...