
Winkelwalhalla aan de Waal
| Pim Scheerder
Terwijl het water rustig naar beneden kabbelt, probeer je niet te snel de heuvel af te lopen. Met de Grote Markt in de rug verbaas je je over alle leuke winkeltjes in de Stikke Hezelstraat. Winkelaars struinen de vele pop-up stores af, terwijl anderen even uitrusten in de zon op een terras. De aansluitende Lange Hezelstraat maakt de ervaring compleet. Vijfhonderd meter winkelplezier. Je bent niet de eerste die zal vallen voor de leuke koopjes, want hier wordt al eeuwenlang gewinkeld.
Historie van de Hesestraet
Al in de Romeinse tijd ligt hier een straat. Jarenlang is de ‘Hesestraet’ een belangrijke uitvalsroute vanuit de stad richting Hees – vandaar ook de naam. Door de strategische ligging vlakbij de Grote Markt is de straat vanaf de Middeleeuwen populair bij handelaren en ondernemers. Lange tijd staat het vol met kraampjes met allerlei koopwaar. In de gebouwen zijn veel herbergen gevestigd.
Geleidelijk maken de stalletjes plaats voor statige winkelpanden. In de 19e eeuw ontwikkelt de Hezelstraat zich tot een echt winkelwalhalla. Het winkelend publiek kan zich nu aan glinsterende spiegelruiten en luxueuze etalages vergapen.
Winkeliers huren bekende architecten in om unieke winkelpuien te ontwerpen, die nu nog steeds het historische karakter van de Hezelstraat bepalen. Zo ontwerpt de Nijmeegse architect Oscar Leeuw het opvallende pand van Heydenrijck Wonen in de Lange Hezelstraat 10. Hij ontwerpt een paar jaar later ook het Concertgebouw de Vereeniging aan het Keizer Karelplein.
De Mirakelbazar
Beide Hezelstraten staan al eeuwen bekend om hun unieke winkelaanbod. Zo weet het winkelende publiek begin 20e eeuw de weg wel te vinden naar de Mirakelbazar van Isaak Glaser op de hoek van de Houtstraat en de Stikke Hezelstraat. De bazaar ligt vol met bijzonder koopwaar. Zo wordt er “geperforeerd closetpapier” verkocht voor 7 cent per rol. In 1904 is dit wc-papier een nieuwigheid en voor de meeste mensen een luxeartikel. Slechts een decennium eerder wordt het geperforeerd closetpapier uitgevonden in Amerika. Dit vernieuwde wc-papier heeft scheurlijnen, waardoor men losse vellen van de rol kan halen.
In de jaren 30 verhuist de Mirakelbazar van Glaser naar een nabijgelegen pand aan de Houtstraat. Dat pand gaat verloren tijdens het bombardement van 1944, doordat de Stevenstoren erop valt. Na de oorlog is het pand niet herbouwd. Het Joodse gezin Glaser overleeft de oorlog niet. Zij worden gedeporteerd in 1942 en sterven in concentratiekampen in Auschwitz en Sobibor.
Eenmaal in het Kronenburgerpark kijk je achterom naar de Hezelstraat. Het geperforeerd closetpapier is verplaatst naar de Spar. De Stevenstoren pronkt weer boven de straat. De etalages liggen vol lonkende kleding, planten, kunst en decoratie. Voor je ligt vijfhonderd meter winkelplezier en tweeduizend jaar historie.
Wil je nog meer weten over de geschiedenis van de Hezelstraat? Bekijk dan eens dit boekje over de historische hotspots van het Hezelkwartier.
Duik in de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Want Nijmegen heeft veel verhalen te vertellen. Benieuwd? Je leest het allemaal in de historische tijdlijn.
Dit vind je misschien ook leuk
-
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek RivierenparkIn de jaren '90 reageerde Nijmegen op de overstromingsrisico's van de Waal met de creatie van het Rivierenpark. Dit ambitieuze project integreert waterveiligheid naadloos met recreatieve voorzieningen en respect voor de rijke geschiedenis van de stad.
Meer lezen over Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
-
Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchie
Jade KersteTheaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchieIn het intieme en charmante decor van het Besiendershuis brengt theatercollectief Een Schone Dood een verrassend perspectief op koningin Wilhelmina in oorlogstijd. In Wilhelmina en het einde van de monarchie zien we de vorstin en haar verpleegster Wal.
Meer lezen over Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchie
-
Opening Gebroeders van Lymborchjaar 2025
Opening Gebroeders van Lymborchjaar 2025In een boeiende en afwisselende avond vol kunst en muziek werd een eerste tip van de sluier opgelicht van hetgeen ons de komende maanden te wachten staat om nader kennis te kunnen maken met de grootste meesterwerken van de Middeleeuwse kunst.
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)Willy Burgers-Tromp (91) groeide op in de Nijmeegse Houtstraat, waar haar vader een meubelzaak had. Op 22 februari 1944, toen ze nog maar 10 jaar oud was, veranderde haar leven voorgoed door de oorlog.
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)Frans Verheijen (94), geboren in 1930 te Nijmegen, maakte als negenjarige jongen de oorlog mee die hem en zijn stad voorgoed veranderden. Decennia later deelt hij met ons zijn herinneringen aan de oorlog en het bombardement van 1944.
Meer lezen over Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
-
De Latijnse School: Nieuw leven en nieuwe lessen
De Latijnse School: Nieuw leven en nieuwe lessenOm kennis weer toegankelijk te maken voor de Nijmegenaren, heeft de gemeente in 2023 de Latijnse School cadeau gedaan aan Radboud Universiteit. Nu staat het weer op de kaart als een plek waar ze ‘iedereen nieuwsgierig maken naar wetenschap.’
Meer lezen over De Latijnse School: Nieuw leven en nieuwe lessen
-
De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijden
De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijdenAan de Dominicanenstraat in de wijk Nijmegen- Oost bevindt zich in het voormalige Dominicanessenklooster De Vrouwenschool. Op deze bijzondere plek komen vrouwen en non-binaire mensen samen om er te wonen én werken.
Meer lezen over De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijden
-
Illustrator Luuk Tuchner brengt het verhaal van Mariken van Nieumeghen opnieuw tot leven
Illustrator Luuk Tuchner brengt het verhaal van Mariken van Nieumeghen opnieuw tot levenEen volledig zelf geïllustreerde en -geschreven hervertelling van het verhaal van Mariken van Nieumeghen als afstudeerproject. De vierentwintigjarige Luuk Tuchner deed het! Het boek is nu zelfs op verschillende plekken te koop.
-
Welke schijn bedriegt er in de Nijmeegse geschiedenis? Ontdek het tijdens Festival TOEN
Welke schijn bedriegt er in de Nijmeegse geschiedenis? Ontdek het tijdens Festival TOENKloppen de verhalen die onze geschiedenis vertelt of is er sprake van schone schijn? Ga van 19 t/m 27 oktober mee op stap en ontdek de verhalen van TOEN: het Nijmeegse Geschiedenisfestival.
-
Een weekend in het teken van vrijheid: 80 jaar bevrijding Nijmegen
Een weekend in het teken van vrijheid: 80 jaar bevrijding NijmegenAfgelopen weekend stond Nijmegen stil bij een bijzonder jubileum: 80 jaar vrijheid. Met een veelzijdig programma van herdenkingen, muziek, theater en kunst werd zowel de bevrijding als het leven in vrijheid gevierd.
Meer lezen over Een weekend in het teken van vrijheid: 80 jaar bevrijding Nijmegen
-
Fotoverslag: 80 jaar Waalcrossing Nijmegen
Fotoverslag: 80 jaar Waalcrossing NijmegenDit jaar herdenken we de Waalcrossing van 1944, waarbij Amerikaanse soldaten Nijmegen onder zwaar vuur bevrijdden. Dit weekend kwam deze historische gebeurtenis opnieuw tot leven met diverse evenementen en activiteiten.
-
Nijmegen beste Erfgoedstad 2024
Nijmegen beste Erfgoedstad 2024Nijmegen is uitgeroepen tot beste Erfgoedstad van het jaar, mede dankzij de inzet voor het behoud van jong erfgoed zoals gebouwen uit de jaren 1960-1980. Deze aandacht helpt bij het koesteren van ons rijke historische verleden.
-
Fotoverslag: 80 jaar vrijheid
Fotoverslag: 80 jaar vrijheidIn februari stond Nijmegen stil bij het bombardement van 22 februari 1944, een dag die onuitwisbaar in het geheugen van de stad gegrift staat. Op deze dag trof een Amerikaans bombardement per ongeluk het hart van Nijmegen.
-
Openbare kunst in Nijmegen: Operatie Market Garden - 80 jaar vrijheid
Openbare kunst in Nijmegen: Operatie Market Garden - 80 jaar vrijheidHoe was Operatie Market Garden voor de gewone Nijmegenaar? De in oktober van vorig jaar onthulde muurschildering 'Operatie Market Garden' uit de serie Waalpaintings zet de schijnwerpers op het alledaagse Nijmeegse leven tijdens deze crisissituatie.
Meer lezen over Openbare kunst in Nijmegen: Operatie Market Garden - 80 jaar vrijheid
-
Expositie ‘De Waal over’: hoe steek je die brede rivier over?
Expositie ‘De Waal over’: hoe steek je die brede rivier over?Waar de Waal begon als een kleine zijrivier, kennen we deze nu als de breedste rivier van Nederland. Zo’n brede rivier oversteken is een hele uitdaging. Vandaar dat museum De Bastei een expositie, ‘De Waal over’, heeft opgezet.
Meer lezen over Expositie ‘De Waal over’: hoe steek je die brede rivier over?
-
Fotoverslag: Limes Festival
Fotoverslag: Limes FestivalTijdens het Limes Festival, dat plaatsvond van 26 december tot en met 6 januari, transformeerde Nijmegen in een levendige ontmoetingsplek voor geschiedenisliefhebbers en cultuurfanaten.
-
Fotoverslag: Ontdek Oekraïne Festival
Fotoverslag: Ontdek Oekraïne FestivalHet Ontdek Oekraïne Festival in de Stevenskerk, van 17 december tot 7 januari, zette de Oekraïense cultuur in de schijnwerpers. Bezoekers genoten van een uniek programma dat de Oekraïense cultuur verrijkte en ondersteunde.
-
Fotoverslag: Nijmeegse Winterweken 2023/2024
Fotoverslag: Nijmeegse Winterweken 2023/2024De Nijmeegse binnenstad was van 16 december tot en met 7 januari het bruisende hart van de Nijmeegse Winterweken. Bezoekers konden genieten van een unieke lichtsculpturenroute met een Romeinse quiz, en werden vermaakt met levendig straattheater.
Meer lezen over Fotoverslag: Nijmeegse Winterweken 2023/2024
-
Fotoverslag: Jongeren in de Vuurlinie
Fotoverslag: Jongeren in de VuurlinieHoe is het om in een stad te leven aan de frontlinie van een oorlog? Deze maand was de St. Stevenskerk gastheer van 'Jongeren aan de Vuurlinie', een unieke expositie waar geschiedenis en technologie samenkomen.
-
Fotoverslag: Radboud Art & Science 2023
Fotoverslag: Radboud Art & Science 2023Op de bruisende campus van de Radboud Universiteit vindt van 19 tot en met 21 oktober een uniek en inspirerend evenement plaats: Radboud Art & Science. Wij namen een kijkje!