Winkelwalhalla aan de Waal

| Pim Scheerder

Terwijl het water rustig naar beneden kabbelt, probeer je niet te snel de heuvel af te lopen. Met de Grote Markt in de rug verbaas je je over alle leuke winkeltjes in de Stikke Hezelstraat. Winkelaars struinen de vele pop-up stores af, terwijl anderen even uitrusten in de zon op een terras. De aansluitende Lange Hezelstraat maakt de ervaring compleet. Vijfhonderd meter winkelplezier. Je bent niet de eerste die zal vallen voor de leuke koopjes, want hier wordt al eeuwenlang gewinkeld.

Historie van de Hesestraet

Al in de Romeinse tijd ligt hier een straat. Jarenlang is de ‘Hesestraet’ een belangrijke uitvalsroute vanuit de stad richting Hees – vandaar ook de naam. Door de strategische ligging vlakbij de Grote Markt is de straat vanaf de Middeleeuwen populair bij handelaren en ondernemers. Lange tijd staat het vol met kraampjes met allerlei koopwaar. In de gebouwen zijn veel herbergen gevestigd. 

Geleidelijk maken de stalletjes plaats voor statige winkelpanden. In de 19e eeuw ontwikkelt de Hezelstraat zich tot een echt winkelwalhalla. Het winkelend publiek kan zich nu aan glinsterende spiegelruiten en luxueuze etalages vergapen.

Winkeliers huren bekende architecten in om unieke winkelpuien te ontwerpen, die nu nog steeds het historische karakter van de Hezelstraat bepalen. Zo ontwerpt de Nijmeegse architect Oscar Leeuw het opvallende pand van Heydenrijck Wonen in de Lange Hezelstraat 10. Hij ontwerpt een paar jaar later ook het Concertgebouw de Vereeniging aan het Keizer Karelplein. 

De Mirakelbazar

Beide Hezelstraten staan al eeuwen bekend om hun unieke winkelaanbod. Zo weet het winkelende publiek begin 20e eeuw de weg wel te vinden naar de Mirakelbazar van Isaak Glaser op de hoek van de Houtstraat en de Stikke Hezelstraat. De bazaar ligt vol met bijzonder koopwaar. Zo wordt er “geperforeerd closetpapier” verkocht voor 7 cent per rol. In 1904 is dit wc-papier een nieuwigheid en voor de meeste mensen een luxeartikel. Slechts een decennium eerder wordt het geperforeerd closetpapier uitgevonden in Amerika. Dit vernieuwde wc-papier heeft scheurlijnen, waardoor men losse vellen van de rol kan halen. 

In de jaren 30 verhuist de Mirakelbazar van Glaser naar een nabijgelegen pand aan de Houtstraat. Dat pand gaat verloren tijdens het bombardement van 1944, doordat de Stevenstoren erop valt. Na de oorlog is het pand niet herbouwd. Het Joodse gezin Glaser overleeft de oorlog niet. Zij worden gedeporteerd in 1942 en sterven in concentratiekampen in Auschwitz en Sobibor. 

Eenmaal in het Kronenburgerpark kijk je achterom naar de Hezelstraat. Het geperforeerd closetpapier is verplaatst naar de Spar. De Stevenstoren pronkt weer boven de straat. De etalages liggen vol lonkende kleding, planten, kunst en decoratie. Voor je ligt vijfhonderd meter winkelplezier en tweeduizend jaar historie. 

Wil je nog meer weten over de geschiedenis van de Hezelstraat? Bekijk dan eens dit boekje over de historische hotspots van het Hezelkwartier.

Duik in de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Want Nijmegen heeft veel verhalen te vertellen. Benieuwd? Je leest het allemaal in de historische tijdlijn.  

Dit vind je misschien ook leuk