Tips voor culturele uitjes in februari

Van festivals tot fun voor het hele gezin, Nijmegen barst ook in februari van de cultuur. Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Dan vind je hier onze tips voor leuke uitjes deze maand.

Festivals & feestjes

2 februari 2024 – Subcultuur

Locatie: Doornroosje
Op 2 februari bestaat Subcultuur 11 jaar! Ze vieren dit zoals altijd groots met een aantal klinkende namen uit de nachtscene, zoals Perel, Roi Perez en Audrey Danza. 

10 en 11 februari 2024 – Festival Favorites

Locatie: Lux Nijmegen
Een heel weekend lang vertoont Lux hun eigen favoriete films van de grootste filmfestivals van het afgelopen jaar, geselecteerd door filmprogrammeur Linda. Er zitten dit jaar ook een paar titels in het Festival Favorites-programma die dan net in première zijn, zoals Poor Things en All of Us Strangers. Deze filmselectie is exclusief in LUX te zien.

18 februari 2024 – SMAAK X Lebowksi - Cheesy valentijnseditie

Locatie: Lebowski
Tijdens SMAAK X Lebowski op zondag 18 februari draait alles om de liefde.
Heb jij een grote liefde voor goede wijn? En wil je samen herinneringen ophalen en wegdromen bij de tunes van Tom en Alex? Dan is dit het mooiste cadeau voor jou en je geliefde!

Muziek & concerten

8 februari 2024 – Inspirerend klankbad in De Schalmei

Locatie: Wijkcentrum De Schalmei
Kom heerlijk tot ontspanning met helende klankschalen en akoestische muziek. De combinatie van mediteren en muziek zorgt voor een gevoel van rust. Laat je onderdompelen en ga weer helemaal zen je week tegemoet!

11 februari 2024 – Dirty Deeds

Locatie: Café The Shuffle
Met Dirty Deeds uit Huissen heb je gegarandeerd een feestje in handen. De afterparty-coverband speelt nummers van onder andere Blur, Green Day, Nirvana, The Hives en Muse. Op 11 februari zetten ze The Shuffle op zijn kop, met gratis entree voor een middag lang lekker rocken.

25 februari 2024 – Marike Jager

Locatie: Thiemeloods
Singer-songwriter Marike Jager staat bekend om haar veelzijdigheid: ze maakt veel verschillende soorten muziek. Deze avond neemt ze de Thiemeloods over voor een 'inthieme' avond met akoestische muziek. Voor de kenners komen er klassiekers langs, maar nieuwsgierige aagjes kunnen deze avond ook nieuwe nummers beluisteren. 

Expo & kunst

1 tot en met 29 februari​ – Twee minuten, 22 februari 1944

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
22 februari 1944 was een duistere dag voor Nijmegen: door een bombardement veranderden de levens van Nijmegenaren in luttele minuten. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis toont het Nijmegen van de oorlog, met een focus op het bombardement en de nasleep ervan.

25 januari t/m 3 maart 2024 – Troubled Waters

Locatie: Expo Bart
Kunstenaar Valentina Gal haalt op geheel nieuwe wijze inspiratie uit Monet. Met 3D-geprinte waterlelies, videoinstallatie en 21e eeuwse waterbassins gaat ze aan de haal met de beleefwereld van bezoekers. Wat is echt? Kunnen wij dat nog wel bepalen? Zijn we nog wel verbonden met het natuurlijke of vooral met het virtuele? Bekijk de expositie om je eigen conclusies te trekken.

t/m 19 april 2024 – Into the Black Hole

Locatie: Valkhof Museum
Vraag je je wel eens af wat je in een zwart gat kunt vinden? De antwoorden vind je bij deze tentoonstelling van het Valkhof Museum en Radboud Universiteit. Zie hoe wetenschap en kunst de handen ineenslaan om bezoekers een bijzondere reis door het universum te bieden.

Theater, dans en meer

4 februari 2024 – People are Awful

Locatie: De Lindenberg
In deze Engelstalige show van Joseph Kearney spreekt hij over hoe hij zijn verslaving te boven kwam. Dit gebeurt op interactieve wijze, met emotie, liefde en speelsheid. Het doel? Eenheid binnen de LHBTI+-gemeenschap creëren. 

15 februari 2024 – Blind date: cabaret, muziektheater, toneel

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Nog geen date voor Valentijn? Word dan smoorverliefd op cabaret, muziektheater of toneel. Op 15 februari kun je voor een tientje naar een verrassingsshow waarvan de naam niet bekend is. Op de avond zelf wordt de inhoud bekend.

20 t/m 24 februari 2024 – Showmeister, een komedie over sterven

Locatie: LUX Nijmegen
Showmeister van Oostpool met Jim Bakkum en Thomas Höppener is een ontroerend theaterstuk. Artistiek theaterleider Fabio (Höppener) en bekende voetbalcoach Mario (Bakkum) zijn tegenpolen die moeten zoeken naar wat hen verbindt.

Voor kinderen

4 februari 2024 – Lloyds Company Sribi Switi (4+)

Locatie: De Lindenberg
Sribi Switi (Surinaams voor ‘slaap lekker’) brengt bekende Surinaamse en Nederlandse verhalen en liedjes voor kinderen samen. In een speelse droomwereld nemen twee hiphopdansers en een beatboxer je mee op een nachtelijke reis naar het land van verbeelding.

18 februari 2024 – Kletskoppen Kindertaalfestival

Locatie: Bibliotheek Mariënburg
Ook dit keer is het Kletskoppen Festival er om kinderen te leren over taal. Met muziek, spel en optredens worden kinderen ondergedompeld in de normaal zo volwassen wereld van taalonderzoek. Voor de echte knappe (klets)koppen!

25 februari 2024 – Ida van Dril: De Vliegende Hollander (7+)

Locatie: De Lindenberg
Griezelen hoeft niet eng te zijn. In ieder geval, niet volgens Ida van Dril. Ze vertelt op grappige en muzikale wijze het verhaal van De Vliegende Hollander. Duik mee het verhaal in!

Dit vind je misschien ook leuk...