Tips voor culturele uitjes in december

De winterse dagen zijn aangebroken, maar dat weerhoudt ons er niet van om naar buiten te gaan! In Nijmegen zijn er tal van activiteiten tijdens de feestmaand. Dit zijn onze aanraders!

Festivals & feestjes

16 & 17 december 2023 – De 24 uur van Nijmegen

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Tijdens dit tweedaagse festival geniet je in de héle Stadsschouwburg, twaalf uur per dag, van maar liefst 32 programmaonderdelen met bekende Nijmegenaren. Ook is er dit jaar ruimte voor aanstormend jong talent. Beleef twee dagen vol muziek, film, dans, kunst, eten, cabaret, zang, sport, literatuur en wetenschap.

16 december t/m 7 januari 2023 – Feest van Licht

Locatie: Museumpark Heilig Landstichting Orientalis
Tijdens het Feest van Licht wordt het bijzondere erfgoed van Museumpark Orientalis in de schijnwerpers gezet. Dit jaar opnieuw met een vernieuwde lichtroute, aangevuld met theater, ambachtenmarkt, speurtochten en een meditatieve wandeling door het lichtlabyrint.

16 december t/m 7 januari 2023 – De Nijmeegse Winterweken

Locatie: diverse locaties
Gezelligheid, sfeer, mooie verlichting: je vindt het allemaal in binnenstad van Nijmegen deze winter. Lichtscuplutren, een Romeinse quiz, straattheater, kinderprogramma in de Stevenskerk, een nieuwjaarsdip in een echt Romeins badhuis én een lichtjesoptocht met het Amalia Kinderziekenhuis!

Muziek & concerten

1 december 2023 – Catalytic Sound Festival

Locatie: Merleyn
Catalytic Sound uit Chicago is een internationaal collectief van zo’n dertig improviserende musici. Het telt vijf Nederlandse leden die de spil van het Nederlandse editie van het Catalytic Sound Festival vormen,  waar zij spannende, onverwachte combinaties aangaan met avontuurlijke gastmusici.

9 december 2023 – Jazz Sabbath

Locatie: LUX Nijmegen
Zoals hun naam al doet vermoeden, speelt het Engelse trio Jazz Sabbath instrumentale interpretaties van het werk van de legendarische hardrock-metalband Black Sabbath. Zaal 7 van LUX vormt het decor voor deze live show. Dit zitconcert is een samenwerking tussen Doornroosje en LUX.

17 december 2023 – MonkeyJam x De Basis

Locatie: Brebl
De MonkeyJam is een open jamsessie met maar één regel: geen bestaande nummers. Met dit als belangrijkste uitgangspunt is de MonkeyJam uitgegroeid tot misschien wel de bekendste jamsessie van Oost Nederland. In samenwerking met De Basis is MonkeyJam nu ook in Nijmegen!

Expo & kunst

t/m 23 december 2023 – Gut Feeling: Domas van Wijk & Milo Gil

Locatie: Expo Bart
Wat gebeurt er wanneer je iets kleins verandert in een omgeving? Domas werkt als beeldend kunstenaar. Milo zit in de wereld van koffie en fermentatie. Ze werken in andere domeinen, maar tijdens hun samenwerking ontdekten ze dat hun onderbuikgevoel klopt: dat er veel overlap zit in hun werkvelden en fascinaties. Tijdens deze tentoonstelling zijn er meerdere events waarbij de diepte wordt ingegaan.

3 november t/m 24 december – Pluralities of scale: de geschiedenis van de computerchip in Nijmegen

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Wist je dat de ontwikkeling van computerchips vanaf de jaren 50 in Nijmegen heeft plaatsgevonden? Vanaf 3 november opent de nieuwe expositie ‘Pluralities of Scale’ waarbij zowel technologie als kunst getoond wordt. Met de centrale vraag: hoe heeft de ontwikkeling van computerchips invloed op ons dagelijks leven?

v.a. 25 november 2023 – De Waal Over

Locatie: De Bastei
Met de brede, wilde Waal voor je voeten lonkt de overkant. Hoe kom je nu aan de overzijde waar je voedsel, liefde, handel, vrijheid of nieuwe ideeën kunt vinden? In de interactieve expositie De Waal Over ontdek je de oversteekgeschiedenis van Nijmegen, van boomstamkano’s tot schipbruggen.

Theater, dans en meer

7, 8 en 9 december 2023 – Knock-out

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Na de internationale successen van Horror en Lebensraum, presenteert Jakop Ahlbom Company: Knock-Out. Deze fysieke comedy over hebzucht en gierigheid is een coproductie met ISH Dance Collective en DeLaMar Theater. Geïnspireerd op de films van de Coen Brothers, Quintin Tarantino en Jackie Chan.

23 december 2023 – Clean Pete’s Kerstshow

Locatie: Doornroosje Poppodium
Het bejubelde kerstalbum “Gloria” van tweelingzussen Clean Pete heeft een vaste plek veroverd in de Hollandse kersttraditie. Het album ontwikkelde zich door de jaren heen in de uitbundige Clean Pete’s Kerstshow, een spektakel vol gastartiesten uit de klassieke- en popmuziek.

28 december 2023 – Roots!

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Na het succes op Londen West End komt South African Road Trip met een gloednieuwe voorstelling: ROOTS! Het prikkelt de zintuigen met opzwepende live muziek, een prachtig videodecor en ritmische Afrikaanse dans! Ga mee op een unieke en authentieke reis door Zuid-Afrika en de rijke tradities van de Xhosa cultuur.

Voor kinderen

10 december 2023 – WAS (2-5 jaar)

Locatie: De Lindenberg
Casier & Dies maken poëtische voorstellingen boordevol fantasie. Het woordeloze WAS gaat over de schoonheid van het alledaagse, zoals bijvoorbeeld de was, die we gemiddeld 3,6 keer per week doen. De kinderen mogen na afloop spelen in de theaterspeeltuin vol wasmachines, wasmanden, droogrekken en natuurlijk wasgoed.

17 december 2023 – Samen samen één (6+)

Locatie: De Lindenberg
Samen samen één is een speelse en energieke dansvoorstelling van Danscollectief Arnhemse Meisjes over de zoektocht naar je eigen identiteit in het samenzijn. Want soms weet je pas wat bij jou thuis hoort, als je bij iemand anders op bezoek bent geweest. Met humoristische en absurde beelden en live muziek.

27 t/m 30 december 2023 – Biografie van een vlieg (8+)

Locatie: Theater Het Badhuis
Een altijd optimistische vlieg sluit vriendschap met een eigenzinnige buizerd. Ook al is het leven van de vlieg kort, toch geniet hij van elke dag. Wat zou jij doen als je wist dat je leven maar 23 dagen duurt? Deze familievoorstelling, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Jaap Robben, markeert het debuut van Theatergroep De Horde in Het Badhuis.

Dit vind je misschien ook leuk...