Tips voor culturele uitjes in april

April doet wat 'ie wil, en jij ook! Om je daarbij te helpen, hebben we hier een aantal leuke uitjes op een rij gezet. Niet je ding? Bekijk onze uitagenda voor álle toffe tips.

Festivals & feestjes

1 april 2024 – Wintertuinfestival

Locatie: Doornroosje
Op Tweede Paasdag keert Wintertuin poppodium Doornroosje binnenstebuiten met een bruisend programma vol gevestigde namen en jong talent. Wat kun je verwachten? Theater, schrijvers, interviews en voordrachten vol experiment, entertainment en verdieping. Ook wordt de nieuwe stadsdichter van Nijmegen bekendgemaakt!

3 t/m 7 april 2024 – Filmfestival Go Short

Locatie: LUX Nijmegen (hoofdlocatie), verschillende locaties in de stad
Geniet vijf dagen lang in en om LUX (en op andere locaties in de stad) van het beste dat korte film te bieden heeft. Naast de competitie- en focusprogramma’s en de jaarlijks terugkerende filmblokken zoals de Oscar- en Comedy Shorts, zijn er ook spannende Late Night-programma’s en kinderprogramma’s voor diverse leeftijden.

7 april 2024 – Billy in Bottendaal

Locatie: Verschillende locaties
Rock 'n roll ouderwets? Welnee! Laat je meevoeren door de swingende klanken van Billy in Bottendaal. Zes kroegen, acht bands: bij wie gooi jij de heupen los? 

Muziek & concerten

2 april 2024 – Eerste voorronde De Roos

Locatie: Merleyn
De Roos is dé competitie voor muzikaal talent in Nijmegen! De 38ste editie van deze jaarlijks terugkerende muzikantencompetitie wordt door Doornroosje georganiseerd. Deze voorronde spelen singer-songwriter Felien, art/postrockers The See en de rockers van ONE MAN DOWN in Merleyn.

7 april 2024​ – Muziel Ligconcert, Mindfulness & muziek

Locatie: Stevenskerk
Kom in de prachtige Stevenskerk ontstressen met klassieke livemuziek. Tijdens dit unieke evenement lig je op een matje terwijl je luistert naar sfeervolle piano- en cellostukken van componisten als Einaudi en Chopin. Ondertussen krijg je ontspanningsoefeningen. Ga uitgerust de wereld weer in!

25 april 2024 – Finntroll

Locatie: Doornroosje
De Finse metalheads van Finntroll timmeren al jaren aan de weg als folkmetalformatie. Ze combineren ruige metal met Finse polka (Humppa). Zo kun je tijdens hun concerten meezingers horen, maar ook stevige black metal. Werkt ontspannen met klassieke muziek niet voor jou? Misschien is de moshpit dan jouw mindfulness.

Expo & kunst

7 maart t/m 21 april 2024 – ROOM OF POSSIBILITIES

Locatie: Expo Bart
Performancekunstenaar Isabelle Wenzel neemt de projectruimte over. In haar ROOM OF POSSIBILITIES verandert ze Expo Bart in een plek om met beweging te experimenteren en de grenzen van fotografie te verleggen. De invulling van de ruimte is voortdurend in beweging. Bezoekers worden verrast door kunstinstallaties, mode-objecten en allerlei live-performances.

17 maart t/m 28 april 2024 – Expositie Relinde Kattenberg

Locatie: Galerie Zeven Zomers
Relinde Kattenberg toont met brons de relatie tussen God, mens en natuur. In haar werk probeert ze deze aspecten zoveel mogelijk tot uiting te laten komen. Alle kunstliefhebbers zijn welkom. De tentoonstelling is te zien van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

23 maart 2024 t/m 09 juni 2024 – Symbiosis Series

Locatie: POST Nijmegen
Bij Symbiosis Series staat symbiose centraal: twee organismen van verschillende soorten die van elkaar afhankelijk zijn omdat het nuttig of nodig is. Deze reeks tentoonstellingen stimuleert kunstenaars om de dialoog met elkaar aan te gaan, zoals bij symbiose. Uitwisseling en samenwerking moeten leiden tot verandering van de eigen kunstpraktijk. Te zien: de intuïtieve werken van Isabel Cavenecia en Shani Leseman.

Theater, dans en meer

9 april 2024​ – Another Kind of Blue, Digital Twin

Locatie: De Vereeniging
De digitale en fysieke wereld worden steeds lastiger van elkaar te (onder)scheiden. Waar hebben deze werelden elkaar nodig om te bestaan? Dat wordt in deze uitvoering uitgezocht. De vier verschillende choreografieën die worden gedanst bekijken de relatie en interactie tussen het digitale en het tastbare. 

18 april 2024 – George & Eran Producties: Club Classique

Locatie: LUX Nijmegen
Je bent jong en haalt alles uit het leven. Alles dat je meemaakt is groots, groter dan het leven zelf. Totdat het leven besluit een andere wending te nemen. De voorstelling brengt een oprechte lach en een diepgevoelde traan.

25 april 2024 – Cabarestafette

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Houd je van lachen? Tijdens Cabarestafette zie je drie opkomende komieken die hun best doen om jou te laten schuddebuiken. In het verleden vonden performers als Brigitte Kaandorp, Hans Teeuwen, Theo Maassen, Sanne Wallis de Vries, Sara Kroos, Jochem Myjer, Paulien Cornelisse, Wim Helsen, Tim Fransen, Peter Pannekoek en Kasper van der Laan hun begin bij Cabarestafette, dus mis je kans niet om toekomstige grote namen te spotten!

Voor kinderen

3 april 2024 – Reinaert de V. (8+)

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Het verhaal van Reinaert de Vos, maar dan door de lens van tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest. Beleef deze klassieker op een nieuwe manier, met muziek, opera, dans en poppenspelers! Het satirische dierenverhaal wordt vertaald naar een klimaatrechtzaak waarin de ‘gelijkhebbers’ verleid worden tot corruptie en de jeugd opstaat tegen de oude garde.

7 april 2024 – Tijger Orkest: Op Jacht! (4+)

Locatie: De Lindenberg
Welke muziekstijl past bij jou? Het Tijger Orkest helpt je om dat uit te zoeken! Brul mee met de leukste liedjes en ontdek wat je écht leuk vindt. Liedjes die van ver komen, liedjes waar je van gaat dansen, liedjes voor jou.

21 april 2024 – Theater Gnaffel, Het Stoere Prinsesje (5+)

Locatie: De Lindenberg
Het Stoere Prinsesje gaat over prinses Daantje. Haar moeder vraagt zich af of ze niet wou dat ze een jongen was: Daantje houdt van spelen en is niet bang om vies te worden. En wil Daantje wel koningin worden? Misschien wordt ze liever een professor, advocaat, of stalhulpje...

Dit vind je misschien ook leuk...