Soufiane Mourabit - Madaq Chocolatier

“Al tijdens mijn studententijd wilde ik naast mijn studie graag meer met eten en gastvrijheid doen. Ik zette een eigen cateringbedrijf op, gericht op eten met een Noord-Afrikaanse inslag. Mijn ouders zijn beide Berbers en gastvrijheid en eten is een sociaal ritueel bij ons. Nadat ik afstudeerde als forensisch onderzoeker, ben ik al snel gestart met mijn eigen chocolaterie: Madaq. Dat betekent smaak in het Berbers. De eerste winkel zit nu sinds december 2022 in Nijmegen”, vertelt Soufiane Mourabit.

“Het maken van chocolade kwam op mijn pad door mijn cateringbedrijf. Een klant vroeg of ik ook vernieuwende smaken chocolade kon maken. Ik heb het mezelf aangeleerd, het is heel moeilijk om goede chocolade te maken. Ik wil echt alleen pure grondstoffen toevoegen en geen middelen om de chocolade langer houdbaar te maken. Het is een vers product dat je zo snel mogelijk moet consumeren. In mijn chocolade zit veel smaak, ik gebruik de Berberse invloeden om een unieke combinatie te maken. Mijn favoriet is de amandel met arganolie. Die is echt direct geïnspireerd op de Marokkaanse keuken. Arganolie geeft het een mooie textuur en er zit voedingswaarde in. Het is voor mij een nostalgische smaak en een manier om de nalatenschap van mijn ouders door te geven.

Via Hogeschool Saxion, waaraan ik studeerde, leerde ik Nikai kennen, hij is mijn compagnon. Samen hebben we gekeken hoe we Madaq verder konden ontwikkelen. We hebben de directeur van Rituals een brief gestuurd om te vragen hoe zij hun merk verder hebben gebracht. We stuurden ook een box met chocolade mee. Zijn assistent mailde terug dat ze vrijwel nooit op zulke aanvragen ingaan, maar dat ze het concept met Noord-Afrikaanse invloeden zo mooi vonden dat we op gesprek mochten komen. Uiteindelijk hebben we via hem eerst een aantal pop-up stores kunnen draaien en ondersteunen ze ons met het winkel- en verpakkingsmateriaal. Daarnaast hebben we via de directeur ook onze sales-adviseur gevonden. Nu hebben we dus in december onze eerste fysieke winkel geopend, in Nijmegen.

Veel mensen zeiden dat Nijmegen een geschikte stad zou zijn voor Madaq. Ik vind het echt een ontzettend gezellig stad, met veel gemoedelijke mensen. We werden tijdens de opening ook zo hartelijk onthaald door de mensen uit de stad. Ik woon zelf in de buurt van Arnhem en we maken de chocolade in Velp. Daar hebben we zo’n driehonderd vierkante meter ruimte waar de chocolatiers alles met de hand maken. Ik help zelf ook geregeld mee. Het leuke is dat mensen in de zomer terecht kunnen voor ijs in negen klassieke chocoladesmaken en in de winter voor warme chocolademelk. Daarnaast hebben we een aanbod van negen verschillende pralines met hele mooie smaken. En: iedereen die hier binnenkomt, mag een bonbon uitkiezen. Dat is onze gastvrijheid.” - Soufiane Mourabit

Madaq Chocolaterie
Pauwelstraat 11
6511 KW Nijmegen

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer ondernemersverhalen...