Peter Daanen - Landhoofd

Het Landhoofd is een wonderlijk, kasteelachtig gebouw dat het punt markeert waar de spoorbrug aan land komt in Nijmegen. Het is een bastion dat bij de spoorbrug hoort en iedere zondag geven we er gratis rondleidingen. Daarin leer je meer over de geschiedenis van het Landhoofd én van Nijmegen”, vertelt Peter Daanen, initiatiefnemer van de rondleidingen in het Landhoofd.

 

“Heel lang lag het Landhoofd een beetje verscholen en zat er een atelier en een studio in. De laatste jaren is het gebied rondom de spoorbrug meer toegankelijk geworden en kon het verhaal van het Landhoofd meer gaan leven. In 2014 vroeg Prorail, de eigenaar van het Landhoofd (want van het spoor) of ik de leegstaande toren een publieksfunctie wilde geven als beheerder. In de andere toren zat ik al met mijn oefenruimte, want ik ben muzikant. Ik heb ook veel interesse in historie, dus het leek me een mooi idee om rondleidingen te organiseren in het Landhoofd. Het is een plek met veel geschiedenis namelijk. In 2019 was het rond en konden we met een team van zeven vrijwilligers de rondleidingen doen. Door corona heeft dat natuurlijk een tijdje stilgelegen, maar sinds het weer mag, gaat het ook heel goed.”

“De bouw van het Landhoofd is begonnen in 1876, in dezelfde periode als waarin ze de spoorbrug bouwden. De bouw daarvan startte in 1874 en het Landhoofd werd gebouwd als fort dat ter verdediging bij oorlog gebruikt kon worden. De schietgaten kun je nog zien zitten. Het bleek alleen al verouderd te zijn op het moment dat de torens af waren. Inmiddels waren er kanonnen ontwikkeld en daar was dit Landhoofd niet op berekend. De spoorbrug was toentertijd echt alleen voor treinen en de enige brug over de Waal van Keulen tot aan de Noordzee. Daarom probeerden mensen toch ook lopend de brug over te steken. Om te voorkomen dat ze dat deden, stelden de spoorwegen een gezin aan dat in de toren mocht wonen en in ruil daarvoor het spoor bewaakten.”

“De rondleidingen zijn elke zondag en ze zijn gratis. Aan het einde kun je wel een donatie doen of een boekje kopen, zo houden we het project in stand. We vinden het leuk om iedereen te laten zien wat het Landhoofd nou is. Je krijgt een rondleiding door het hele gebouw, tot in de toren. Je leert meer over de oorsprong van het gebouw, de geschiedenis van het Landhoofd en je komt door de onzichtbare tunnel die onder de brug doorloopt van de ene naar de andere toren. Het is echt een uniek gebouw, dat verhaal willen we meer wereldkundig maken.”

Landhoofd
Spoorbrugkade 3a
6511XV Nijmegen

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer ondernemersverhalen...