Ontmoet Waalstappers: een leuke stap richting meer sociale contacten

| Bart Jansen

Wil je graag nieuwe mensen ontmoeten, maar weet je niet waar te beginnen? Waalstappers biedt hier een oplossing voor. Er worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud en iedereen uit Nijmegen en omgeving is dan ook welkom. Karin Rheiter, een van de oprichters en commissielid Marieke Beuting vertellen hoe zij met Waalstappers in aanraking kwamen en waarom zij het iedereen aanraden om lid te worden.

Karin kwam in 2018 samen met drie anderen op het idee om Waalstappers op te richten. “Wij hebben elkaar heel toevallig ontmoet. Tijdens een borrel kwamen we met het idee om zelf iets op te richten. Een soort community waar mensen door middel van activiteiten andere mensen leren kennen. Wij zijn toentertijd klein begonnen met een e-mailadres, nieuwsbrief en flyers, maar binnen mum van tijd hadden we 350 leden!”

Momenteel is er een professionele website waarop mensen lid kunnen worden en zich kunnen aanmelden voor activiteiten. “De mensen die aanwezig zijn op activiteiten staan ook echt open om nieuwe mensen te leren kennen. Daardoor zijn er al heel veel vriendschappen ontstaan. Ik heb Tweede Kerstdag bijvoorbeeld gevierd met mensen die ik via Waalstappers heb leren kennen”, vertelt Karin.


Karin (links) en Marieke (rechts)

Door de coronacrisis zijn veel activiteiten niet doorgegaan. Bijvoorbeeld het doen van een escaperoom en het samen bezoeken van concerten of musea. Marieke is lid van de activiteitencommissie en moest daardoor creatief zijn. “We hebben door de maatregelen veel wandelingen en online activiteiten georganiseerd. We merken gelukkig dat voor online activiteiten veel animo is. Zo hebben we al met succes een online workshop, pubquiz en kerstborrel georganiseerd.”

Nimma connect

Marieke zet zich daarnaast in voor Nimma connect. Dit is speciaal opgericht voor de jonge Waalstapper tussen de 20 en 40 jaar. “Na mijn studie vertrokken al mijn studiegenoten naar andere steden. Ik merkte toen dat ik behoefte had aan nieuwe contacten. Ik heb toen gereageerd op een oproep van Waalstappers. Ze waren op zoek naar iemand die activiteiten voor jongere leden wilde organiseren. Zo is het balletje gaan rollen en ik merk dat meer jonge mensen de behoefte hebben om nieuwe mensen te ontmoeten.”

Karin en Marieke merken dat het voor sommige mensen eng en spannend is om zich aan te melden. Begrijpelijk, maar nergens voor nodig. ‘’Waalstappers biedt echt een laagdrempelige manier om nieuwe mensen te leren kennen. Er zijn geen verplichtingen en iedereen die komt, wil nieuwe mensen leren kennen en het samen leuk hebben. Daarnaast heeft iedereen de vrijheid om zelf activiteiten te organiseren of oproepen te plaatsen. Zo zijn er door die oproepen al een bridgeclub, biljartclub en eetclubjes ontstaan.”


Marieke (links) en Karin (rechts)

Samenwerkingen en activiteiten

Een lidmaatschap bij Waalstappers kost nog geen €24,- per jaarmet een gratis proefperiode van een half jaar. ‘’Wij gaan graag samenwerking aan met andere organisaties zodat de leden van Waalstappers een mooie mix zijn van de samenleving, onder andere qua leeftijd, geslacht en culturen.’’

“Daarnaast hopen we dat er in de nabije toekomst genoeg activiteiten zijn zodat mensen keuze hebben in het weekend. Dat ze bijvoorbeeld kunnen kiezen om naar een film kunnen gaan, een museum te bezoeken, mee kunnen doen aan een wandeltocht enzovoort.” Karin en Marieke moedigen mensen dan ook aan om eens een activiteit bij te wonen. “Er zijn geen verplichtingen, het is gezellig en iedereen is welkom. Het is echt een gemiste kans als je er geen gebruik van maakt”.

Wil je lid worden of meer informatie over Waalstappers en de activiteiten die ze organiseren? Bezoek dan eens de site of volg Waalstappers op Facebook of Twitter. Vind je dit een interessant concept en wil je graag sponsor of donateur worden, kijk dan eens hier.

Fotografie: Martijn Kusters

Dit vind je misschien ook leuk