Oktober: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Het is weer oktober en dat betekent dat de herfst voor de deur staat! Wandelen door de schemeravonden, het theater induiken, spookverhalen ontdekken of jezelf lekker warm dansen: het kan allemaal deze maand. Ontdek de leukste culturele uitjes van oktober.

Festivals

8 t/m 16 oktober 2022 – 024geschiedenis

Locatie: St. Nikolaaskapel en het Valkhofpark
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Ook dit jaar zal 024geschiedenis een mooi programma opzetten, tussen 8 en 16 oktober. Het programma vindt vooral in de Nicolaaskapel en het Valkhofpark plaats. Ook klassiekers zoals de Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz (dit jaar op 15 oktober in Brebl) mogen niet ontbreken!

21 t/m 30 oktober 2022 – Schemerlicht Festival

Locatie: Goffertpark
Een nieuwe herfst, een nieuw thema en een nieuwe locatie. Vrijdag 21 t/m zondag 30 oktober 2022 is Schemerlicht Festival terug met een kersverse, immersieve wandelervaring langs licht- en geluidskunstwerken. Kunstenaars, componisten en wetenschappers verbinden ecologie, kunst en innovatie voor jong en oud en vragen aandacht voor het klimaat.

26 t/m 30 oktober 2022 – Festival Jazz International Nijmegen

Locatie: diverse locaties
Al zes jaar presenteert Festival Jazz International Nijmegen in het najaar een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland. Een meerdaags festival dat door de hele stad op diverse podia avontuurlijke jazz laat klinken. Naast het uitnodigen van toonaangevende internationale artiesten uit de hedendaagse jazzscene krijgt ook jong, lokaal talent het podium.

v.a. 2 oktober 2022 - Festival Ongekend

Locatie: diverse locaties

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben. De artiesten die zich gaan onderdompelen in de Nijmeegse geschiedenis zijn o.a. artiest, songwriter en theatermaker Lakshmi, muzikale kameleon Anneke van Giersbergen, cultuurhistoricus en neerlandicus Linda van der Pol, journalist en programmamaker Sinan Can en dichter, schrijver en theatermaker Joost Oomen. De eindproducten worden rondom de Maand van de Geschiedenis in oktober onthuld, beginnend bij de boekpresentatie van Joost Oomen op 2 oktober: 'De Eerste Kip van Nederland'

Muziek & concerten

2 oktober 2022 – Een dag vol muziek in Hortus Nijmegen

Locatie: Hortus Nijmegen
Zondag 2 oktober wordt een dag vol muziek bij Hortus Nijmegen. Met singer-songwriters in de Theetuin en optredens van ARquatic: een combinatie van live muziek met augmented reality. De muziek levert de input voor een fantasierijke 'onderwaterwereld', die op ieders smartphone verschijnt. De toegang is gratis en kaartjes reserveren is niet nodig.

8 & 9 oktober 2022 – Billy in Bottendaal

Locatie: diverse locaties
De legendarische kroegentocht in Bottendaal is weer terug! Billy in Bottendaal is dé kroegentocht in Bottendaal met live muziek in Thiemeloods, Maxim, De Kuizenaar, Goed Volk, Ergens en op straat. Je koopt een passe-partout en kunt de hele avond overal binnen.

26 oktober 2022 – Lunchconcert in De Vereeniging

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Zin in een muzikale break in je (werk)dag? Bezoek een lunchconcert bij Concertgebouw De Vereeniging en ga met nieuwe energie weer aan de slag. Je kunt het concert goed combineren met een lekkere lunch in het restaurant. Verwacht verrassende programma’s door jonge musici, gratis toegankelijk (mét ticket).

Expo & kunst

8 & 9 oktober 2022 - Expositie Nick Smarius & Sebastiaan van de Venne

Locatie: Dorpsschuur Lent
Wandelingen langs de Waal bij Nijmegen zijn de inspiratie geweest voor deze serie schilderijen in acryl op doek en hout. Deze openingsregel van Remco Camperts gedicht past goed bij de expositie van Nick Smarius. Onder de titel "Drawn Letters & Sad Words" brengt ook haar zoon, Sebastiaan van de Venne, een eigenzinnige digitale & analoge mix van poëzie, typografie en aquarel.

t/m 9 oktober 2022 – What Are Men to Rocks and Mountains?

Locatie: Platform POST
In deze tentoonstelling wordt geprobeerd grip te krijgen op het extractivisme; het winnen van natuurlijke hulpbronnen uit de aarde om als handelswaar te verkopen. Dominante narratieven hierover gaan voornamelijk over economische groei, digitale vooruitgang en duurzame innovatie. In de tentoonstelling worden ze ondermijnd door spirituele, magische en speculatieve perspectieven.

15 t/m 29 oktober 2022 – Nijmegenprent 2022

Locatie: Kunstmagazijn
Kunstmagazijn gaf opdracht aan beeldend kunstenaar Sven Hoekstra en schrijver Thomas Verbogt om Nijmegen te vertalen naar prent. Door deze opdrachten aan kunstmakers te geven, wordt Nijmegen steeds vanuit een andere invalshoek benaderd. Zondag 16 oktober presenteert Kunstmagazijn de Nijmegenprent 2022 en ontvangt Burgermeester Bruls het eerste exemplaar.

Theater, dans en meer

2 oktober 2022 – Aerial Movements Show

Locatie: De Klif
Dansscholen Aerial Arts Uden en Artistic Movements Nijmegen hebben de krachten gebundeld en organiseren een show waar alle onderdelen van de dansscholen in terug komen. Van aerial hoop acts tot paaldansen op hakken: alles komt voorbij! De show is in twee delen te bekijken, met elk deel een andere inhoud.

7 oktober 2022 – Hedwig and the Angry Inch

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Rolling Stone Magazine noemde het ‘the best rockmusical ever’, Bowie en Cher waren grote fans en in de Berlijnse en New Yorkse underground gonst het nog steeds van lovende kritieken. Hedwig and the Angry Inch is al járen een wereldwijde culthit vol ironie, humor en tragiek, het verlangen naar symbiose en de zoektocht naar de perfecte wederhelft.

14 t/m 30 oktober 2022 – Stimagt: Die Donker

Locatie: De Lindenberg
Die Donker is een kleurrijke muziektheatervoorstelling over depressie en de kracht van creativiteit. Theatermaker Theo Hoek weet wat het is om ‘Ver over Berg en Dal’ te fietsen met lood op de bagagedrager maar ook om de kracht van de creativiteit in de benen te voelen. De intrigerende theatertocht met veel nieuwe muziek gaat 14 oktober in première.

Voor kinderen

9 oktober 2022 – Nijmeegs Gi-Ga-Groene Kinderboekenfeest

Locatie: De Lindenberg
Hou jij van natuur, boeken, avontuur of de kleur groen? Trek dan je niet-zondagse kleren aan en kom naar het Gi-ga-groene Kinderboekenfeest! Ontdek hoe fantastisch de natuur is: in boeken, tijdens voorstellingen, escape games en toffe workshops. Luister naar spannende verhalen, ontmoet schrijvers, bouw robotbeesten of ga op avontuur in het park. 

15 oktober 2022 – De Geest van het Besiendershuis

Locatie: Besiendershuis
Over het monumentale huis aan de Waalkade gaan al eeuwen verhalen rond. Er zouden mensen in zijn verdwenen. Er zouden geesten rondspoken. Op een avond breken zes kinderen in bij het huis. Maar wat er dan gebeurt… Vanaf zaterdag 15 oktober is dit superspannende verhaal van Marloes Morshuis online te lezen en te beleven op www.degeestvanhetbesiendershuis.nl.

30 oktober 2022 – Glimp (2+)

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Hoe klinkt kleur? Wie kan de maan verstaan? Wat zegt de zon? Glimp neemt je mee naar een betoverende droomwereld, waarin jazzy klanken en kleurrijke beelden een spannend spel met elkaar en met jou spelen. Een muziekvoorstelling voor peuters en hun (groot)ouders waarin muziek, beeld, techniek, musici en publiek een bijzondere vriendschap aangaan.

Dit vind je misschien ook leuk...