Joost Oomen

Ja, Joost is ook drummer. Maar we kennen hem met name als dichter, schrijver en theatermaker. Zijn ideaal, zo noteerde de Volkskrant ooit: ‘kunst die ongeremd amuseert en nergens klef wordt’. Dat klinkt ons als muziek in de oren. Diezelfde krant riep hem in 2021 overigens uit tot literair talent.

Redenen te over om Joost te verwelkomen in Nijmegen tijdens Ongekend. Hij schreef voor ons het eerste Gelderse Geschiedenis Geschenk. De inspiratie daarvoor haalde hij op bij twee bijzondere plekken in Nijmegen: Museum Het Valkhof en Museum De Bastei.

Yoko Heiligers

Dat Gelderse Geschiedenis Geschenk wordt vormgegeven door illustrator en schrijver Yoko Heiligers. Yoko houdt van dieren. Niet voor niets krijgen zij in haar boeken vaak de hoofdrol. Vormgegeven met lijntekeningen en (digitale) collage. Yoko weet als geen ander te spelen met lijnen en vlakken. Sla er haar prijswinnende - en internationaal vertaalde – prentenboek Wauw pauw er maar op na. Of wacht nog even op Scheten uit de schoorsteen, dat deze zomer verschijnt.

Over Museum Het Valkhof

Zwaarbewapend met een omvangrijke collectie archeologie, oude kunst, moderne en hedendaagse kunst laat Museum Het Valkhof zien wat het betekent om mens te zijn. Van een verzilverde gezichtshelm uit de eerste eeuw tot de krachtige sculpturen van kunstenaar Anne Wenzel; het museum weet hedendaagse vraagstukken te duiden met de meest bijzondere objecten. En dit alles vind je aan de rand van het gelijknamige park, waar ooit - met een Romeins legerkamp - de stad Nijmegen begon.

Museum Het Valkhof

Over De Bastei

Het is dé schatkamer van de Nijmeegse natuur en historie over het leven in, om en aan de rivier de Waal. Gevestigd in een zestiende-eeuwse verdedigingstoren – van het type ‘bastei’- en gehuld in een modern architectonisch jasje, is museum De Bastei een spannend dwaalhof vol archeologie, geologie en riviernatuur. Ontdek de oudste stad van Nederland aan de hand van Romeinse muurresten, middeleeuwse stadskastelen en overblijfselen van de bastei zelf.

De Bastei

Andere artiesten

Ongekend

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.

Lees meer