Sinan Can

Hij heeft de gave om de best gesloten deuren te openen. Om er vervolgens een kritische blik naar binnen te werpen en die te vertalen naar spraakmakende documentaires en boeken. De Nijmeegse journalist en programmamaker Sinan heeft ons de afgelopen twee decennia wegwijs gemaakt in het Midden-Oosten. Met onderwerpen als moslimterrorisme, de missie in Afghanistan, vluchtelingenproblematiek en de Algerijnse genocide houdt hij onze aandacht moeiteloos uren vast.

Voor Ongekend bezocht hij twee bijzondere plekken in Nijmegen: Het Afrika Museum en Museumpark Orientalis. Daar startte hij een zoektocht naar religie, culturele uitwisseling en zingeving.

 

Over Het Afrika Museum

In de afgelopen decennia heeft het museum haar horizon enorm verbreed. Ooit opgericht door paters in de jaren vijftig, die via traditionele voorwerpen meer wilden leren over Afrikaanse religie. Nu neemt ook hedendaagse Afrikaanse kunst een prominente plek in. Het Afrika Museum laat zien hoe we onlosmakelijk verbonden zijn met dit cultuurrijke continent.

Het Afrika Museum

Over Museumpark Orientalis

Katholieke priester Arnold Suys, architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits waren diep onder de indruk van hun verblijf in het Heilig Land. Meer dan een eeuw geleden haalden ze het Midden-Oosten naar Nederland. Het was de start van een indrukwekkend museumpark met gebouwen en objecten, gebaseerd op verhalen van het christendom, het jodendom en de islam. Nu is het een prachtig beeld van de veranderende blik op religie en is Museumpark Orientalis dé plek voor de moderne pelgrim. Een park waar je letterlijk en figuurlijk op ontdekking gaat, de ideale plaats voor interreligieuze dialoog of een persoonlijke zoektocht naar de betekenis van het leven.

Museumpark Orientalis

Andere artiesten

Ongekend

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.

Lees meer