Lakshmi

Meng moderne elektronische pop met de sfeer van de oude film noir en je krijgt: Lakshmi. Haar pop noir is een combinatie van fluisterzachte luisterliedjes en gruizige elektronica, aangevuld met krassende gitaren en kwetsbare strijkers. Deze artiest, songwriter en theatermaker schildert haar eigen - soms duistere - wereld met unieke klanken en teksten. Dat viel ook de makers van Charmed op: haar single EMPTY kreeg een mooie rol in de Amerikaanse serie.

Voor Ongekend bezocht zij twee bijzondere plekken in Nijmegen: Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Regionaal Archief Nijmegen. Daar kwam ze meer te weten over de geschiedenis van de benedenstad en de zogenaamd ‘onmaatschappelijken’.

Over het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Een expositie over historisch transport, een lezing over Rampjaar 1672 of een podcast over Amerikaanse bevrijders. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gebruikt alle instrumenten die het kan vinden om het publiek te betrekken bij het erfgoed van de regio. Ze weten de krenten uit de pap van het verleden met gemak te vinden. Om ons die vervolgens te tonen in ‘hun’ Mariënburgkapel, maar ook in de stad: op scholen, in verzorgingscentra en bij verenigingen. 

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Over het Regionaal Archief Nijmegen

Geluidsbanden, atlassen, foto’s, filmopnames, bevolkingsregisters. Het verhaal van de stad en omliggende gemeentes ligt opgeslagen in Regionaal Archief Nijmegen. Met klimaatbeheersing en digitalisering beschermen ruim zestig medewerkers en vrijwilligers deze onbetaalbare schat aan informatie tegen slijtage en bederf. Zodat ook volgende generaties kunnen graven in het verleden.

Regionaal Archief Nijmegen

Andere artiesten

Ongekend

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.

Lees meer