Nijmeegse Noa Peeters zet zich als Miss Beauty Gelderland in voor body positivity

| Lunya van Wunnik

Op vrijdag 15 december staat de Nijmeegse Noa Peeters (22) in de finale van Miss Beauty of Gelderland. Met een krachtige boodschap over body positivity en zelfacceptatie, zet ze zich in om een inspiratiebron te zijn voor jong en oud. Wij spreken haar over het bijzondere proces van deze missverkiezing. 

Noa Peeters (22) staat op vrijdag 15 december in de schijnwerpers als een van de finalisten in de aanstaande Miss Beauty of Gelderland-verkiezing. Met een vastberaden instelling bereidt ze zich voor op de finale waarbij ze haar boodschap van body positivity en zelfacceptatie uitdraagt. “Ik doe mee aan de missverkiezing omdat ik graag een voorbeeld wil zijn voor de jongere generatie en wil laten zijn dat iedereen er mag zijn, welke maat je ook hebt.” 

Naast haar inzet als Miss Beauty combineert Noa haar studie als onderwijsassistente met werk in de gehandicaptenzorg en recreatie-entertainer op campings. Ze is gepassioneerd over het overbrengen van positieve boodschappen, houdt van dansen en tijd doorbrengen met vriendinnen. Haar focus ligt ook op persoonlijke groei en zelfacceptatie, een proces dat ze beschrijft als haar 'healing area’.

Body positivity

Als jonge meid voelde Noa zich vaak onzeker over haar lichaam. “In de pubertijd ging mijn lichaam zich vormen, waardoor ik een eigen bodyshape kreeg. Ik had er toen erg veel moeite mee dat andere meiden een maat 36 hadden en ik een maat 40.” Die ervaringen hebben haar gevormd en aangespoord om nu anderen te helpen. “Ik wil laten zien dat het niet uitmaakt welke maat je hebt; iedereen is mooi op zijn eigen unieke wijze.” Ze benadrukt dat het juist heel mooi is dat er zoveel verschillende lichamen zijn. “Het zou maar saai zijn als er honderden Noa’s zouden rondlopen”, vertelt ze met een lach.

Toch heeft ze het nog steeds wel eens moeilijk met het accepteren van haar lichaam. “We zitten tegenwoordig veel op onze telefoon. Sociale media kunnen ons snel een vertekend beeld geven van de realiteit.” Daarnaast krijgt Noa ook wel eens negatieve comments onder haar eigen foto’s. “Zo reageren mensen wel eens met ‘dikzak’ onder mijn posts. Gelukkig doet me dat steeds minder dan eerst. ‘Zeg het maar in mijn gezicht’, denk ik dan. Zelf weet ik wel beter.”

Meedoen aan Miss Beauty Gelderland heeft Noa veel mooie dingen gebracht, waaronder ook meer zelfverzekerdheid. “Ik krijg zoveel complimenten van mensen waardoor ik me realiseer dat het helemaal niet nodig is om maatje 34 te hebben. Ik probeer mezelf te accepteren zoals ik ben, want waarom zou je jezelf naar beneden praten?

Miss Beauty Gelderland

Het proces van Miss Beauty Gelderland begint met een casting. Eerst is er een voorstelronde die wordt gevolgd door een bikinironde. Daarna wordt er een selectie gemaakt. Als laatste ronde voor de finale krijgen de kandidaten een Engelse vraag. “Als je Miss Beauty van Gelderland wint ga je naar Miss Beauty of The Netherlands. Als je die ook wint, ga je internationaal. Daarom is het belangrijk voor de jury om te weten hoe goed je Engels is.” 

Noa heeft elke zondag een speciale trainingsdag. Hier leren de kandidaten elkaar beter kennen en krijgen ze dansles en catwalk training. Daarnaast focust iedere kandidaat zich op een maatschappelijk thema, zoals body positivity dat voor Noa is. Daarnaast zijn er meerdere subtitels die je als kandidaat kunt winnen. “Ik wil graag ‘Miss Media’ worden omdat ik denk dat je via sociale media en andere mediakanalen echt iets kunt overbrengen aan de jongeren én oudere generatie.”

Tijdens de finale doen er twintig kandidaten mee in de teen categorie en twintig in de categorie Miss Beauty. De finale bestaat uit een openingsdans, bikinironde en een galaronde. Vervolgens wordt er een top tien geselecteerd. Deze kandidaten krijgen een ‘hashtag’, dit binnen thema’s als mentale gezondheid, ontbossing, duurzaamheid, vluchtelingen en nog meer onderwerpen.

 

Niet opgegeven

Het hele proces van Miss Beauty Gelderland heeft Noa ontzettend veel gebracht. “Ik heb een grote persoonlijke groei gemaakt en ben veel zelfverzekerder geworden. Ik straal meer en voel me meer mezelf. Meedoen is een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt.” Naast dat ze natuurlijk hoopt de kroon te winnen, heeft ze ook veel waardevolle en levenslange vriendschappen overgehouden aan het proces. 

Toch ging het proces van Noa niet zonder een tegenslag. “Ik heb in 2020 al eerder meegedaan aan de casting, maar toen zat ik helemaal niet lekker in mijn vel. Ik was toen namelijk nog veel te onzeker.” Nu ze beter in haar vel zit, besloot ze daarom om dit jaar alsnog mee te doen. “Ik heb veel doorzettingsvermogen en ga dit soort uitdagingen zeker niet uit de weg. Ik vind het leuk om een voorbeeldfunctie te zijn voor de jongere generatie.” 

Juist voor deze jonge meiden wil ze dan ook de verkiezing winnen. “Tegenwoordig willen veel mensen wat aan hun lichaam veranderen omdat ze niet tevreden zijn. 31% van meiden tussen de 16 en 24 zijn onzeker over hoe ze eruitzien. Op hen richt ik me!” Voor hen heeft ze dan ook een belangrijke boodschap: “Luister niet naar anderen. Als ik geluisterd had naar andere mensen dan stond ik niet waar ik vandaag stond. Ga daarom altijd uit van het positieve.” 

Je kan stemmen op Noa als Miss Beauty Gelderland via deze link. De kosten hiervoor zijn 1,25. Twintig procent van deze kosten gaan naar het goede doel namelijk de Linda Foundation.

Dit vind je misschien ook leuk...