Nieuwe wandelkaart voor Rivierpark en expositie in Café de Zon

Het is een bijzonder stukje Nijmegen: het Rivierpark. En daar is hard voor gewerkt. Maar wat is de reden geweest voor de verbreding van de Waal en de aanleg van het eiland? Wat betekende dit project voor de bewoners en lokale natuur? En wat is er nu allemaal te ontdekken en ervaren? Allemaal vragen van fietsers en wandelaars die langskwamen bij Café de Zon. Hoog tijd dus voor meer informatie over het Rivierpark, dachten café-eigenaren Tom en Kim.

Tom vertelt: ‘’We zitten hier nu ongeveer 2,5 jaar en merkten dat veel mensen eigenlijk geen idee hebben van wat er is gebeurd met het eiland of dat ze er veel vragen over hadden. Er was ook weinig over te vinden. Toen hebben we contact gezocht met de gemeente.’’ Van het een kwam het ander. Inmiddels is de nieuwe wandelkaart voor Rivierpark te vinden bij verschillende locaties in Nijmegen en is de expositie in Café de Zon open!

Project Ruimte voor de Waal

Het klimaat verandert, waardoor rivieren steeds meer water te verwerken krijgen. In 1993 en vooral 1995 zorgden grote hoeveelheden regen- en smeltwater voor zeer hoge waterstanden in de Nederlandse rivieren. En de Waal maakt bij Nijmegen niet alleen een scherpe bocht, maar vernauwt zich daar ook. Het werd duidelijk dat de rivier kon overstromen en dat er actie ondernomen moest worden. Er werd gezocht naar een manier om de rivieren meer ruimte te geven. Het Rivierpark in Nijmegen is ontstaan uit het project ‘Ruimte voor de Waal’, onderdeel van het nationale programma ‘Ruimte voor de Rivier’.

Wandelroutes en expositie

De wandelkaart bevat wandelingen van drie verschillende lengtes: 4.5, 6 en 8 kilometer. De langste route loopt langs in totaal 26 verschillende locaties; langs cafés, langs bruggen, maar vooral langs veel bijzondere plekken. ‘’Wij komen hier uit de buurt, dus de meeste dingen kennen we wel’’, vertelt Tom. ‘’Maar in de expositie staan borden met onder andere informatie over welke spullen uit de oorlog ze in de grond hebben gevonden, dat soort dingen wist ik nog niet. Voor zowel mensen uit Nijmegen als toeristen zijn de routes en de expositie natuurlijk super interessant.’’

Oftewel: tijd om je ommetje eens aan de overkant van de Waal te lopen en het Rivierpark te ontdekken! Je kunt de wandelkaart ophalen bij verschillende musea, hotels en de VVV in Nijmegen. Liever online? Klik op onderstaande afbeeldingen (download het pdf-bestand hier) of wandel de ommetjes via IntoNijmegen: t/m de Snelbinder (4,5 km), t/m de Zaligebrug (6 km) of t/m de Oversteek (8 km).

Dit vind je misschien ook leuk