Nieuw: Casa Valencia, een stukje Spanje in Nijmegen

Nijmegen is een tapasbar rijker. Naast het Koningsplein, waar voorheen Café de Mug te vinden was, is Casa Valencia neergestreken. Hoog tijd om kennis te maken met eigenaar Marco Engelen!

In het kleine en gezellige Casa Valencia waan je je even in Spanje. Alleen al de inrichting voert je mee naar Zuid-Europa: sinaasappelboompjes, aardewerken servies en zelfs karakteristieke tegels aan de muur, handbeschilderd door een keramist in Sevilla. Casa Valencia is tenslotte een authentieke Spaanse tapasbar.

Menukaart

“Wij serveren typisch Spaanse gerechten, die je herkent van je vakantie in Spanje,” vertelt Marco. Onze eerste vraag is dan ook: wat moeten we zeker proeven van de menukaart? “Gambas al pil pil, Croquetas de jamón ibérico, Crema Catalana, Pimientos de Padrón, Queso manchego, Albóndigas en nog veel meer!” Bij het horen van de Spaanstalige gerechtjes loopt bij ons het water al in de mond. En maak je geen zorgen: op de menukaart staat de Nederlandse vertaling er gewoon bij.

Agua de Valencia

Welk drankje we moeten bestellen, daar heeft Marco een enkel antwoord op: kies voor het huisdrankje, Agua de Valencia. Dit is een cocktail die gemaakt wordt op basis van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker. De cocktail werd voor het eerst gemaakt in 1959 in de bar ‘Café Madrid de Valencia’, in (je raadt het al) Valencia.

De naam van Marco’s tapasbar geeft het al weg. “Valencia is de inspiratiebron geworden voor onze zaak,” is te lezen op de website van Casa Valencia. “De prachtige oude binnenstad met de gemoedelijke barretjes en heerlijke kleine gerechtjes. Maar ook de zee en het strand met de prachtige strandzaken, waar al het mooie uit de zee aan tafel met elkaar wordt gedeeld."

Spaanse sferen

Marco is zelf vlakbij Nijmegen opgegroeid. “Ik ben geboren in Wijchen. Op mijn negentiende ben ik naar Maastricht verhuisd, om te studeren aan de hoge hotelschool Maastricht. Een gedeelte van mijn studie heb ik in Spanje gewoond. Daarna heb ik werk gevonden in Maastricht. De laatste twaalf jaar heb ik in een Spaanse tapasbar (La Bodega) gewerkt.” Oftewel, hij heeft genoeg ervaring opgedaan met de mediterrane leefstijl en de Spaanse keuken. Ook verdiept Marco zich graag in de streekproducten: “Naast mijn werk ben ik een eigen importbedrijf begonnen in Spaanse hammen, worsten en kazen.” Deze zijn nu te proeven in Casa Valencia.

De oudste stad van Nederland

Afgelopen zomer besloten Marco en zijn vrouw om terug te keren naar Nijmegen, om de Spaanse sfeer ook hiernaartoe te brengen. Maastricht en Nijmegen concurreren om de titel ‘oudste stad van Nederland’. Waarin verschillen de steden volgens hem? “Twee superleuke steden, twee oude steden. Maastricht is wat kleiner en is een Bourgondische stad. Nijmegen is groter en is daardoor levendiger en heeft meer te bieden, maar het heeft ook een bourgondische inslag.”

 

Spaans, Spaanser, Spaanst

Wat zijn de toekomstplannen van de Nijmeegse tapaszaak? “De komende jaren gaan we Casa Valencia proberen nóg Spaanser te maken dan het al is. Je moet Spanje kunnen voelen als je bij ons komt eten. We willen een begrip worden in het Nijmeegse. Als mensen hun favoriete zaken opnoemen in Nijmegen, hoop ik dat wij daartussen gaan komen.”

Tot slot, we kunnen er niet omheen, komt ook de afgelopen coronaperiode ter sprake. “Wij kregen op 1 april de sleutel en zijn meteen gaan verbouwen. De horeca was toen al dicht. Heel raar om dan je zaak te beginnen,” vertelt Marco ons. “Op 14 juni zijn we gaan proefdraaien, toen was de horeca net weer open. We moeten ons nu aanpassen naar de anderhalvemeter-economie. Dat is lastig in een kleine zaak, maar we hebben nu onze draai gevonden. We zijn blij dat we kunnen draaien, ondanks de beperkingen!”

Nu we allemaal op vakantie gaan in eigen land, kunnen we wel een bezoekje aan Spanje in onze eigen stad gebruiken. Een Agua de Valencia in de hand, een bordje tapas op tafel, Spaanse muziek op de achtergrond... Alleen nog even duimen dat de Spaanse zon ons kikkerlandje weet te vinden!

Je vindt Casa Valencia in de Pauwelstraat 9 te Nijmegen. Elke dag van de week kun je er neerstrijken: van ma t/m wo tussen 17:00 en 22:00, van do t/m zo tussen 12:00 en 22:00. ¡Hasta pronto!

 

Fotografie: Judith Linders

Dit vind je misschien ook leuk