Maak kennis met Puck en haar modelabel Re●tale

| Eline Driessen

Voor Puck was 2022 tot nu toe een rollercoaster. In maart werd bekend gemaakt dat zij, met haar modelabel Re●tale, de winnaar is van het project ‘Win je Winkel’ van de gemeente Nijmegen. Om je alvast klaar te maken voor de opening van Re●tale in de binnenstad van Nijmegen, duiken we in de gedachtegang van Puck achter dit kledingmerk.

In 2020 heeft Puck haar eigen modelabel gestart, genaamd Re●tale. De naam maakt al gauw duidelijk waar Puck, zowel in haar dagelijks leven als bij haar kledingmerk, veel waarde aan hecht. Re●tale staat voor recycling en reusing. Tale staat voor het verhaal dat zich achter elk kledingstuk en product verschuilt. De kleding wordt gemaakt in India, waar Puck samenwerkt met drie verschillende partners, zoals onder andere een niet-commerciële sociale onderneming genaamd Saheli Women. Deze onderneming heeft als hoofddoeleinde Indiase vrouwen autonomer te maken, door het creëren van ethische en duurzame mode.

Inspiratie uit alle hoeken

Geïnspireerd door Indiase sari’s begon Puck samen met haar partners in India met het produceren van kimono’s. Dat bleek een stap in de goede richting te zijn, aangezien ze binnen no-time uitverkocht waren. Daarnaast is vintagekleding ook een grote inspiratiebron voor Puck. Kleding van vroeger heeft toch vaak iets aparts wat niet altijd terug te vinden is in de kleding van tegenwoordig. Een gek mouwtje of andere originele details worden daardoor ook meegenomen in de ontwerpen voor Re●tale.

Maar Puck doet het niet alleen. In een samenwerkingsverband met haar partners in India dragen zij en Puck op een gelijkwaardige manier bij aan de ontwerpen voor Re●tale. Het ene kledingstuk bestaat uit vintage sari’s, en het andere kledingstuk uit reststoffen van grote producenten die anders weggegooid zouden worden. Re●tale blaast deze stoffen een nieuw leven in, door ze om te toveren tot kleurrijke, trendy jassen, waistcoats en blouses.

Ethisch verantwoord

Puck vindt het belangrijk om producten te verkopen waar zij 100 procent achter staat. Duurzaamheid is een invloedrijk onderwerp op het modelabel, maar de mens staat voorop. Zo werkt Re●tale samen met de organisatie Saheli Women, waar de kleding eerlijk geproduceerd wordt door Indiase vrouwen die hierdoor zichzelf en hun familie kunnen versterken, en op deze manier ook uit armoede kunnen halen. Daarnaast is Puck ook trots op haar samenwerking met een klein atelier in Jaipur, dit atelier specialiseert zich in handblock prints. Op locatie worden de stoffen hier geverfd en ook geprint met blokken waar een patroon in gekerfd is.

Win je Winkel

Uit de 87 aanmeldingen won Re●tale haar eigen winkel en in november kan je Puck’s winkel vinden in de Stikke Hezelstraat op nummer 20. Naast de kleding die geproduceerd is in India, wordt de collectie ook nog aangevuld met unieke vintage items, woonlinnen uit Oezbekistan en andere kleinere kledingmerken.

Maar voordat het echt zover is, verhuist Puck voor een paar maanden naar Spanje. Hier zit ze ook zeker niet stil, want hier gaat ze op zoek andere ondernemers die met haar samen zouden willen werken. Ben je benieuwd naar dit proces? Houd dan je ogen open voor vlogs op het YouTube-kanaal van Gemeente Nijmegen, waar Puck je meeneemt op haar avontuur van nu, tot het openen van haar eigen winkel Re●tale.

Kan jij niet wachten tot Re●tale haar deuren opent in de Nijmeegse binnenstad? Neem dan alvast een kijkje in de webshop of bij kledingwinkel Make My Day.

Fotograaf: Yoas Huwaë

Dit vind je misschien ook leuk...