Juni: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Juni is alweer aangebroken en dat betekent dat het steeds warmer wordt. Tijd om weer op stap te gaan in Nijmegen nu het allemaal weer kan! Met deze culturele tips ben jij komende maand wel even zoet.

Festivals

4 t/m 6 juni 2022 – Music Meeting Festival

Locatie: Park Brakkenstein
Music Meeting Festival biedt al ruim dertig jaar een podium aan avontuurlijke muziek uit alle windstreken. Van hedendaagse Cubaanse pop tot Afrikaanse elektronica en van avant-garde uit Kuala Lumpur tot afrobeat uit New York. Op 4 juni barst het driedaagse festival weer los, en wel in het thema ‘Cuba Upside Down’. Klaar om die heupen los te gooien?

11 juni 2022 – Drift Festival

Locatie: NYMA terrein
We hebben wat in te halen! Deze lente samen de stilte van de Vasim verdrijven? Dat kan tijdens het tiende Drift Festival in twintig jaar Drift! De pre-register is nú geopend, mis ‘m niet en schrijf je in: het belooft een onvergetelijke wederopstanding te worden.

11 & 12 juni 2022 – Nijmegen Klinkt!

Locatie: Diverse locaties in de binnenstad
Nijmegen Klinkt! is een samenwerking van Valkhof Klassiek, het Nijmeegs Muziekfestival, Nijmeegse Federatie voor Muziekverenigingen en de Nijmeegse Torendag. Op zaterdag vindt je een straatparade door de stad heen, popkoren bij de Mariënburgkapel, een breed programma in het Valhofpark, de Nicolaaskapel en Plein '44. Op zondag is het volop op het Valkhof, de Nicolaaskapel en het paviljoen van de Lindenberg. In de Schepenhal, Stevenskerk en Molenstraatkerk is een afwisselend programma.

Muziek & concerten

15 juni 2022 – Schuum: Live muziek in De Achtertuin

Locatie: De Achtertuin
Iedere maand programmeren we lokale artiesten op een wisselende plek in Nijmegen. Wij sporen de crème de la crème voor je op: van ruwe diamant tot muziekveteraan. Deze keer met: Tygo Ulta, Adrum en Clean Pete. Entree is gratis!

17 juni 2022 - INDIGO + IOK

Locatie: Doornroosje Poppodium
De gitaargedreven, dromerige en melancholische indierock van INDIGO grijpt je, en laat je niet meer los. Het Nijmeegse viertal bewijst dit wederom op hun tweede EP ‘Meet Me At Dusk’, die in januari 2022 uitkwam. Support wordt deze avond verzorgd door de winnaar van de Roos van Nijmegen van 2021: IOK.

18 juni 2022 - Kids 'n' Billies 2022

Locatie: Openluchttheater Goffert
Zaterdag 18 juni valt Openluchttheater de Goffert in Nijmegen wederom ten prooi aan het Kids ‘n’ Billies Festival. Twee podia met rock ’n roll bands van bluegrass tot rockabilly en van rhythm ’n blues tot garagepunk. Al 20 jaar kenmerkt het muziekfestival zich door de kindvriendelijke opzet. Tal van activiteiten met een link naar rock ’n roll bieden vermaak voor de kleinsten.

Theater, dans en meer

5 juni 2022 - Extrapool + Oddstream, Magic Mirrors

Locatie: De Lindenberg
Nieuwe technologieën, zoals mobiele telefoons en tablets, werden altijd als iets magisch beschouwd, omdat ze abstract en vaak hermetisch zijn. We kunnen ze niet openen, we weten niet hoe ze tot stand zijn gekomen. In Magic Mirrors van Extrapool en Oddstream wordt juist laten zien hoe magie en magische rituelen het ogenschijnlijk hermetische ervan open kunnen breken.

16 juni 2022 – Presentatie Dans ArtEZ

Locatie: LUX Nijmegen
Maak kennis met een nieuwe generatie dansers! De derdejaars studenten van de ArtEZ Bacheloropleiding Dans presenteren zich in choreografieën van Astrid Boons, Eldad Ben Sasson en Fernando Troya. In deze eindvoorstelling krijgen ze de kans om met toonaangevende internationale choreografen te werken, die bijzondere creaties maken.

26 juni 2022 – Podium aan de Waal: Factory Sports

Locatie: het Amfitheater op de Waalkade
Van begin mei tot en met eind augustus wordt er iedere zondagmiddag een podiumprogramma georganiseerd op de Waalkade, gratis toegankelijk voor iedereen. Op zondag 26 juni tussen 14.00 uur en 15.00 uur komt Manuel Teca met Factory Sports & guests naar Podium aan de Waal.

Expo & kunst

t/m 26 juni 2022 – Kunstenaar Babette Degraeve

Locatie: Galerie Zeven Zomers
Kunstenaar Babette Degraeve exposeert van 1 mei tot 26 juni 2022 in galerie Zeven Zomers te Nijmegen. Degraeve is geboren en getogen in het Vlaamse Brugge en woont en werkt al jaren in Nijmegen. Babette kan zich soms hogelijk verwonderen over de wereld. Die verwondering geeft ze een vorm, meestal in brons en hout. In deze expositie is onder andere haar werk ‘kleine jongetjes van binnen’, ‘aaibare puppies’ en ‘knuffelkonijnen’ te zien.

t/m 30 juni 2022 - Cool Collection II_OMINA – Folkert de Jong

Locatie: Museum het Valkhof
Folkert de Jong maakt in opdracht van Museum Het Valkhof in Nijmegen een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. In Cool Collection_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad.

t/m 10 juli 2022 – Orde & Chaos

Locatie: Museum het Valkhof
Radboud Erfgoed presenteert de mini-tentoonstelling 'Orde & Chaos' in Museum Het Valkhof. Bezoekers kunnen snuffelen in de lades van de zogenaamde Kast en ontdekken boeken, prenten en objecten over migratie, een thema dat naadloos aansluit bij de huidige hoofdtentoonstelling 'Moving Stories'. De door denktank 'Erfgoed en Publiek' studenten samengestelde ladekast toont de veelzijdigheid van de universitaire collectie.

Voor kinderen

t/m 6 juni 2022 – Vallen en opstaan bij Museumpark Orientalis

Locatie: Museumpark Orientalis
Van 15 april t/m 6 juni is er van alles te beleven en te doen bij Museumpark Orientalis! Zo kun je kijken bij de tentoonstellingen, pelgrimstasje aanschaffen bij de kassa en op reis gaan als een echte pelgrim! Op zondag 5 juni (1e Pinksterdag) is er ook de roofvogelpagode en live muziek. Op maandag 6 juni (2e Pinksterdag) is er de roofvogelpagode en een pinksterrondleiding.

12 juni 2022 - Het Mooie Kinderboekenfestival

Locatie: Bibliotheek de Mariënburg & LUX Nijmegen
Op Het Mooie Kinderboekenfestival ontdek je samen met je kind de mooiste verhalen uit kinderboeken. Onder leiding van een acteur reizen jullie van de ene naar de andere wereld, zodat je nergens over na hoeft te denken en samen kunt verdwijnen in jullie fantasie. Luister naar de mooiste verhalen en maak samen de leukste avonturen mee.

18 juni 2022 – Keti Koti Festival

Locatie: Afrika Museum
Na twee jaar afwezigheid, gaat het Keti Koti festival dit jaar eindelijk weer door! Op zaterdag 18 juni zal het festival plaatsvinden. Tijdens het festival staat het Afrika Museum stil bij het slavernijverleden en wordt er samen gekeken naar de toekomst; vier de vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken.

Dit vind je misschien ook leuk...