Interview met Mathieu Janssen van Go Short

| Amber Volman

Het korte film festival Go Short is weer in volle gang. Het belooft een bijzondere editie te worden. Dit jaar viert het festival namelijk hun vijftiende jubileum. Het uitgelezen moment voor een interview met artistiek coördinator en curator van het festival, Mathieu Janssen.

Traditie

Traditiegetrouw is ook dit jaar de competitie een belangrijke pijler binnen het Go Short programma. Hoewel de competities geen thematische insteek kennen, merkt Janssen een rode draad op. “We zagen dit jaar veel films die gaan over dat dingen niet zwart-wit zijn, de rommeligheid van het leven, maar ook veel verhalen over mensen die leven tussen twee culturen of midden in een vluchteling traject zitten.” De Nederlandse Cariben vormen dit jaar de regio In Focus. Goudenkalfwinnaar Kevin Osepa (Curaçao, 1994) cureerde met het oog op de regio twee filmblokken. “Het is wel een ander type film dan het publiek gewend is, omdat die films ook met andere budgetten gemaakt worden. Daar zit net zo veel talent, maar weinig infrastructuur,” licht Mathieu toe.

©​ Henk Beenen

Ruimte voor vernieuwing

Naast traditie is Go Short op zoek naar vernieuwing binnen het programma. Zo is er voor het tweede jaar op rij een oproep gedaan naar nieuw programmeertalent en dat zorgt voor diversiteit. Uiteindelijk selecteerde Go Short uit alle aanmeldingen zes curatoren, afkomstig uit Polen, Oekraïne, Nigeria en Nederland. De persoonlijke film programma’s die zij samenstelden zullen draaien rondom het thema “hopeful futures.”

For the bigger picture

De kracht van korte film zit hem volgens Janssen in de mogelijkheid meerdere films naast elkaar te kunnen programmeren. Hierdoor kan een specifiek onderwerp van meerdere kanten worden belicht. “Dat is ook wat in deze campagne centraal staat. Wij laten zo veel verhalen zien dat als je uitzoomt het een genuanceerd beeld over onze maatschappij en verschillende onderwerpen laat zien,” licht Mathieu toe. Het thema van dit jaar luidt dan ook “for the bigger picture.”

©​ Henk Beenen

De grenzen opzoeken

Go Short zoekt het liefst de grenzen op in wat korte film is en kan zijn. Dit niet alleen door te experimenteren met verschillende vormen, zoals het vertonen van films op witte muren in Off the Walls, het brengen van muziekvideo’s naar het grote doek of een Virtual Reality expositie, maar daarnaast ook door het bieden van randprogramma. Zo heeft er in het eerste weekend in de Wolfskuil een uitgebreid programma rondom de film NAYA van Sebastian Mulder plaatsgevonden. Onder de noemer Raw Cinema is de film geheel uitgekleed om alle ingrediënten aan het publiek te laten zien.

Verder is er de kans om met de maker in gesprek te gaan. Iets waarvoor in deze editie meer ruimte voor wordt geboden. “Korte film vertelt natuurlijk vaak urgente verhalen. Er wordt snel gereageerd op actualiteit, wat natuurlijk veel perspectief biedt om erover door te praten,” vertelt Janssen. Een van die locaties is de intieme setting in de Mariënburgkapel, waar bezoekers na de filmvertoningen uitgenodigd worden om met elkaar in gesprek te gaan.

Tot slot biedt Go Short uiteenlopende workshops en de mogelijkheid om als professionals kennis met elkaar te delen. “Een groot deel van het festival is dat wij makers uit heel Europa, beginnende makers uit de regio en nationale makers elkaar laten leren kennen. De kracht van het festival is dat al die dingen bij elkaar komen,” aldus Mathieu.  

© Henk Beenen
 

Jubileum editie  

Ook dit jaar is er naast een regio, ook een maker In Focus aangesteld. Britse experimentele filmmaker Charlie Shackleton zal als maker centraal staan. Zijn veelzijdige oeuvre met filmessays en TikTok essays tot protestfilms en 1 op 1 VR-belevingen, representeren de diversiteit van korte film. Volgens Janssen is Shackleton daarom de uitgelezen filmmaker om Go Short haar eigen 15-jarige bestaan niet geheel onopgemerkt voorbij te laten gaan. “Charlie werkt veel met heel analoog, heel digitaal, kort en lang en in heel veel verschillende vormen zoals essay, narratief, dus het is een super diverse maker en dat past wat ons betreft heel goed bij dat wij ook die 15 jaar aan korte film wilden vieren,” legt Mathieu uit.

De gemoedelijke sfeer en laagdrempeligheid van het festival zijn echter altijd blijven bestaan. “Er zijn geen rode lopers, maar iedereen spreekt elkaar aan. Ik denk ook dat je dat terug voelt op een festival als Go Short waar al die verschillende mensen bij elkaar komen en eigenlijk altijd een fantastische sfeer is,” vertelt Janssen.

Voor ieder wat wils  

Een boordevolle programmering dus, met voor ieder wat wils. Voor de beginnende korte filmfestival bezoeker raadt Janssen aan om de International Highlights te komen bezoeken, waar een overzicht wordt gegeven van de beste films van afgelopen jaar. Ook de late night programma’s bieden uiteenlopende genres, van muziek tot horror. “Volgensmij kun je als je goed kijkt in onze programmering altijd wel iets vinden dat bij je past,” verzekert Mathieu.

Wil je graag het festival bezoeken? Meer informatie en kaartjes vind je op de website: www.goshort.nl

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...