I am Recycled: Duurzame producten voor huis en bedrijf

| Luus Veeken

In de Nijmeegse hotspot Houtwerf is I am Recycled gevestigd, een winkel en werkplaats met een bijzonder assortiment duurzame producten voor in huis en bedrijf. Uit duurzame materialen en restmaterialen vervaardigen ze er tafels, banken en verlichting. Heel milieubewust, passend in deze tijd. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken nam een kijkje en sprak met de eigenaren Nanda Wintjes en Michiel Player.


Michiel Player en Nanda Wintjes

Het kleinste, leukste straatje

Het is even zoeken bij de Houtwerf, want I am Recycled zit net om het hoekje. Maar wat een geweldige plek daar op de verrassende Houtwerf. In de luwte, vlakbij het stadcentrum van Nijmegen, samen met andere, gelijkgestemde bedrijfjes. ‘Het kleinste, leukste straatje van Nijmegen’, aldus Nanda, zichtbaar tevreden met de werkomgeving.

In de werkplaats liggen hout en andere restmaterialen hoog opgetast. Verder lampen en klokken in mooie tinten: een lust voor het oog. Grote houten tafels in aanbouw midden op de werkvloer. Er wordt gezaagd, geboord, gelijmd, geschaafd, geolied en gelakt.

Duurzame materialen

Verrassend misschien op een werkplaats is Nanda, opgeleid als verpleegkundige. Werken in de zorg bleek echter niet Nanda’s gedroomde toekomst. Met een vriendin samen besluit ze ondernemer te worden en een eigen bedrijfje te beginnen. Het moet wel iets unieks zijn, vinden ze, geen doorsnee bedrijf. Het werd I am Recycled, een bedrijfje voor interieurinrichting met duurzame materialen. Innovatief: die nadruk op duurzaamheid was zo’n 10 jaar geleden nog niet bepaald een betreden pad. De ouders van de vriendin hadden een kwekerij. Nanda en haar vriendin mochten voor hun bedrijf gebruik maken van een broeikas. ‘Heet, zomers’, puft Nanda. Als ze eraan terugdenkt krijgt ze het weer warm.

Alleen verder, maar niet voor lang

De vriendinnen zochten ontwerpers die bij het concept paste, lieten de producten maken en verkochten ze. Wanneer de vriendin zwanger wordt besluit ze het bedrijf vaarwel te zeggen. Nanda zet de zaak alleen voort. Kort daarna komt ze Michiel Player tegen, haar huidige partner. Ze besluiten samen verder te gaan, zowel in persoonlijk als in zakelijk opzicht, en I am Recycled uit te bouwen. Wanneer ze dan ook nog het pand op de Houtwerf weten te bemachtigen zijn ze helemáál gelukkig. Samen runnen ze werkplaats en winkel. De producten vervaardigen ze ter plekke. Kleur, afmeting en afwerking kiezen klanten zelf.

Bierfusten

Het verzinnen van nieuwe dingen; daar gaat wel wat tijd in zitten. Maar de uitkomst is dan ook verrassend. Want weet je waar die prachtige lampen van zijn gemaakt? Je gelooft het niet: bierfusten van de Nijmeegse bierbrouwerij Oersoep! En die bijzondere wandklokken? Van de bodems van bierfusten!

Bedrijven die met bruikbaar restmateriaal zitten, nemen vaak ook zelf contact op met I am Recycled: ‘kunnen jullie er misschien nog wat mee?’ ‘Dan staat het spul hier een tijdje te staan, we kijken er eens naar, wisselen van gedachten. En dan opeens hebben we een idee. Dat proberen we dan uit. Kijken of het werkt’, legt Michiel uit. Trial and error dus. ‘Soms is het bijzonder succesvol: neem die hanglampen, waar veel belangstelling voor is. Soms wordt het niets, omdat er te veel werk in gaat zitten of omdat er te weinig belangstelling voor is. Dan is het weer restmateriaal waar we iets anders mee kunnen maken’.

Wil je ook een keer komen kijken bij I am Recycled? Via de site kun je een afspraak maken: iamrecycled.nl.

Fotograaf: Tessa Mul

Dit vind je misschien ook leuk...