Groenewas, experts in het duurzaam bedrukken en borduren van textiel

| Luus Veeken

Aan de rand van Nijmegen-West, net achter De Oversteek, gonst het van de bedrijvigheid. In het onlangs opgeleverde gebouw De Vasim huist onder andere textielfabriek Groenewas, gespecialiseerd in het duurzaam bedrukken en borduren van textiel. Wij namen er een kijkje en spraken met de ondernemers Sascha de Grave (algemeen directeur) en Fieke Wielens (commercieel directeur).

Onverwachte carrièrewending

Soms neemt een carrière plotsklaps een heel andere wending. Sascha de Grave, nu algemeen directeur van Groenewas, studeerde geschiedenis. Op vakantie in Portugal, zo’n 16 jaar geleden, constateerden Sascha en zijn reisgenoot dat het aanbod aan leuke T-shirts wel erg gering was. Daar zagen ze brood in. Ter plekke besloten ze een eigen T-shirt merk te ontwikkelen. Eenmaal thuis gingen ze aan de slag. De eerste shirtjes bedrukten ze in de keuken van Sascha’s studentenhuis. De volgende stap was een eigen ruimte in De Vasim, nog voor de renovatie. En inmiddels bevinden ze zich in een mooi gerenoveerd hoekpand in hetzelfde gebouw.

Youtube

Het ondernemerschap heeft er bij Sascha eigenlijk altijd al ingezeten, zo vertelt hij: ‘Mijn ouders hadden een winkel, dan groei je ermee op. En voor ik met Groenewas begon organiseerde ik festivals, optredens en dergelijke.’

Voor de productie kochten ze tweedehands machines, druktechnieken leerden ze via Youtube. En ze gingen te rade bij mensen die meer ervaring hadden, ondernemers en studenten aan de Kunstacademie. ‘Het is belangrijk dat je als newbie mensen in je omgeving hebt waar je terecht kunt voor advies. Mensen met de nodige ervaring, die je verder kunnen helpen’, zegt Sascha. Nu het goed gaat met zijn eigen bedrijf en hij de nodige ervaring heeft opgedaan fungeert hij op zijn beurt zelf ook als leermeester voor nieuwkomers. ‘Zo doe ik terug waar ik toen zelf zo’n profijt van heb gehad. We helpen elkaar.’  

Fouten zijn leergeld

Groenewas is de laatste paar jaar sterk gegroeid, de startup-fase voorbij. Fieke Wielens is bijna vier jaar geleden bij Groenewas begonnen. Zij richt zich op sales, marketing en optimalisering van de werkprocessen. Sinds 2022 is Fieke mede-eigenaar. Voor de productieprocessen zijn ervaren mensen binnengehaald. Recent heeft Groenewas ook een webshop. En er is een showroom, waar klanten terecht kunnen voor deskundig advies en om producten en prints te bekijken: T-shirts, hoodies, petten, tassen etc.

Inmiddels werken er elf mensen. Hierdoor heeft Sascha de handen nu meer vrij om zich bezig te houden met product- en procesontwikkeling, duurzaamheid, de ontwikkeling van een langetermijnvisie en opleiding en training van medewerkers. Sascha vindt dat medewerkers fouten moeten mogen maken. ‘Van fouten leren mensen het meest. Fouten beschouw ik simpelweg als leergeld’, aldus Sascha.

Duurzaamheid

Van meet af aan is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt geweest voor het bedrijf. ‘We gebruikten vanaf het begin uitsluitend watergedragen inkten, die het milieu niet belasten. Ook: organische en/of recyclede stoffen, zonnepanelen op het dak en we gaan inzetten op warmte-terugwinning. Bij een aantal van onze productieprocessen komt veel warmte vrij. Het is zonde als dat vervliegt’. En voor de toekomst? Groenewas streeft naar reductie of compensatie van de CO2-uitstoot, niet alleen binnen het eigen bedrijf, maar ook elders in de keten.

Collector’s items

Kwaliteit en esthetiek staat bij Groenewas voorop. Kwaliteitsstoffen, mooie ontwerpen, hoogwaardige prints. Veel van hun klanten zijn kunstenaar of komen uit de modebranche. Die eisen kwaliteit. Geen flodder-T-shirts dus bij Groenewas, maar eerder collector’s items, die mensen jaren met een zekere trots dragen. ‘Stap een Nijmeegs café binnen en je ziet altijd wel iemand met een T-shirts dat hier bedrukt is’, glundert Sascha.

Business to business… maar ook voor particulieren

In de productieruimte liggen stapels kleurige kledingstukken klaar om bedrukt of geborduurd te worden. Grote zeefdrukmachines maaien met hun lange armen in het rond en leveren bedrukte kleding af. Ingenieuze borduurmachines kunnen tot wel twaalf kleuren gelijktijdig verwerken, met zes kledingstukken tegelijk. ‘Omdat het meestal om grotere oplages gaat werken wij vooral voor bedrijven, business to business’, zegt Fieke. ‘Maar via onze webshop kunnen klanten bij ons ook terecht voor enkele stuks. Er zit een designtool bij en het ontwerp van de print kan eenvoudigweg geüpload worden’.

Wil je de producten in het echt zien? Op de entresol bevindt zich de showroom, waar een regenboog aan kleuren uitgestald hangt. Meer informatie vind je op www.groenewas.nl
 

Fotografie: Martijn Kusters

Dit vind je misschien ook leuk...