Gertjan Moed - Nationaal Fietsmuseum Velorama Nijmegen

“Vanaf mijn veertiende verzamel ik al fietsen. Mijn vader verzamelde antieke automobielen en gaf mij in die tijd mijn eerste fiets. Sindsdien heb ik een voorliefde voor fietsen. 44 jaar geleden besloten we een museum te openen voor antieke auto’s, motorfietsen en fietsen. Mijn vader, Van Dijk (de zoon van een fietsenmaker) en ikzelf; we vonden een pand aan de Waalkade en daar zit Velorama nog steeds”, vertelt Gertjan Moed, eigenaar van het Nationaal Fietsmuseum Velorama.

 

“Op een gegeven moment is de collectie motorfietsen en automobielen weggegaan en hebben we ons alleen op fietsen gericht. Inmiddels ben ik de enige eigenaar, want de twee andere initiatiefnemers zijn overleden. Bij Velorama zie je de complete ontwikkeling van de fiets. Van 1400, toen er nog geen fietsen waren, maar mensen zich wel voortbewogen door middel van hulpmiddelen, tot aan de trapfiets. Je vindt hier vooral bijzondere fietsen zoals fietsen met één groot en één klein wiel, maar ook drie of vierwielers. Daarnaast is er een antieke werkplaats met fietsen uit 1910-1920. De gewone fiets vind je hier niet, dan moet je naar het station of de fietsenmaker.”

“Elke fiets heeft z’n eigen verhaal en geschiedenis. Ik vind de periode van 1820 tot 1865, waarin de ontwikkeling van de loopfiets naar trapfiets was, het mooist. Die periode is technisch het meest interessant. Die ontwikkeling van de fiets, daar ligt echt het belang van Velorama. De meeste mensen die hier komen, zijn toeristen. Ik denk dat zeventig procent buitenlands is, die zijn dan in Amsterdam en komen een dagje naar Nijmegen om het icoon van Nederland te zien: de fiets. Voor Nederlanders is de fiets heel gewoon, het is een gebruiksvoorwerp, dus wij kijken daar anders naar. Toeristen zien het als een cultureel voorwerp.”

“Ik kom zelf uit de regio van Nijmegen en het was eigenlijk toeval dat we een pand konden kopen in Nijmegen. Maar ik ben er blij mee, want Nijmegen is een fijne stad. Ik ga er ook niet weg, want ik voel me hier prettig. In Nederland is er geen ander fietsmuseum, die vind je alleen in Nijmegen. We zijn iedere dag van het jaar geopend, behalve met kerst, Nieuwjaarsdag en de 4daagse. We werken alleen maar met vrijwilligers, in totaal met 12 mensen. Daar zijn we heel blij mee, maar we merken wel dat het lastig om nieuwe aanwas te vinden. Dus, mochten mensen vrijwilliger willen worden; van harte welkom bij ons!” - Gertjan Moed

Velorama
Waalkade 107
6511 XR Nijmegen

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer ondernemersverhalen...