Ervaar de kunst van het bierbrouwen tijdens een rondleiding bij De Hemel

| Nathalie van den Heuvel

Achter De Stevenskerk, in het centrum van Nijmegen, bevindt zich in een prachtige blikvanger — een karakteristiek 800 jaar oud gebouw — de oudste speciaalbierbrouwerij van Nederland, De Hemel. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze speciaalbier gebrouwen, dat lokaal geproduceerd wordt en waar vakmanschap hoog in het vaandel staat. Geen productie gericht op het 'massa is kassa'-principe, maar een eerlijk, lokaal product dat veel aftrek heeft in de regio; het Hemelbier is in Nijmegen en omstreken zeer bekend. Volgens Thieu Hegger, eigenaar van Brouwerij De Hemel, is hun bier 'vers vanuit de tap van de brouwerij het allerlekkerst'.

Vol enthousiasme vertelt Thieu over het brouwersvak en hoe hij in 2016 de zaak van zijn vader, Herm Hegger, overnam. Hoewel hij dit in eerste instantie niet van plan was en eerst nog naar onze hoofdstad trok om te studeren, lonkte toch het brouwersvak. Nu staat hij inmiddels al acht jaar aan het roer van dit prachtige bedrijf. De zaken gaan goed, met uitzondering van de coronatijd, waarin het bedrijf net als zovelen op de proef werd gesteld. Thieu is echter iemand die altijd in oplossingen denkt, zowel toen als nu. Het was in ieder geval een leerzame tijd.

Trots, passie en ambachtelijke kwaliteit

Thieu is trots op zijn vak, alsook op zijn team dat bestaat uit tien medewerkers, waarvan de ene helft productieteam is en de andere helft uit rondleiders bestaat. De focus ligt geheel op speciaalbieren en hiervan hebben zij er acht in het vaste assortiment waarbij de ‘Helse Engel’ al jaren een van de populairste is. Tevens is er per seizoen een 'special edition' passend bij de sfeer en smaak van elk jaargetijde. Het volume, van 3.000 liter, waarmee zij wekelijks werken, klinkt voor een leek ongetwijfeld als een gigantische hoeveelheid, maar in vergelijking met bijvoorbeeld Heineken is dat niet het geval. De focus van het bedrijf zit hem echter niet in kwantiteit maar kwaliteit, en dat is na het proeven van hun biertjes meer dan duidelijk. Dat er veel liefde in de bereiding van hun bier zit, blijkt ook uit de manier waarop Thieu praat over zijn bedrijf en zijn vak. Hij en zijn collega’s streven naar het maken van een biertje dat ‘zo goed in elkaar zit, waarbij alle details kloppen dat je na het drinken ervan denkt: Wow, dat was lekker! Ik wil nog een glas. En wanneer je een week later terugkomt en denkt: die was goed, die wil ik nog een keer hebben.’

Authentiek genieten in het hart van het centrum

Puur als productielocatie is de plek van Brouwerij De Hemel niet ideaal vanwege de krappe kelders en de smalle straatjes die onhandig zijn voor de vrachtwagens die de flesjes en grondstoffen leveren. Als horecaplek is het echter ideaal. Gelegen in het centrum, waan je je op het prachtige terras in een oase van rust, maar ook binnen is het goed toeven. Hoewel het gemiddelde productieproces van een biertje zelf geen geheim is en er tal van YouTube-filmpjes zijn waarin het wordt uitgelegd, vereist het brouwen van echt lekker bier meer dan alleen kennis van het proces. En laat dat nou net de specialiteit zijn van Brouwerij De Hemel. Daarom is iedereen die geïnteresseerd is in het proces dat voorafgaat aan een heerlijk koel glas Hemelbier van harte welkom om tijdens een rondleiding in de brouwerij ondergedompeld te worden in het verhaal achter hun bier.

Proef de hemelse ervaring

Hier draait het niet alleen om een dorstlesser, maar om bier met een verhaal en gevoel. De brouwerij deelt dit graag met buitenstaanders en nodigt hen daarom van harte uit voor een rondleiding om die bierbeleving te delen. Tijdens de rondleiding in de eeuwenoude kelders van het pand wordt niet alleen sfeervol de geschiedenis van de brouwerij uit de doeken gedaan, maar wordt ook het brouwproces uitgelegd met de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Het geheel is interactief, waardoor je als bezoeker gedurende de hele rondleiding in de gelegenheid bent om de meest prangende vragen te stellen. Op het eind wordt de ervaring compleet gemaakt met het hoogtepunt van de rondleiding: het gezamenlijk proefmoment van de verschillende bieren die stuk voor stuk uniek van smaak zijn. Of je nu van een Blond biertje houdt of juist van een zwaarder biertje als een tripel. Er is voor ieders wat wils.

Meer dan alleen bier

De Hemel streeft ernaar haar gasten een authentieke beleving te bieden. Ideaal als bedrijfsuitje, familiebezoek of vrijgezellenfeest, maar ook als dagje weg. Ondanks dat De Hemel in eerste instantie een bierbrouwerij is, creëren ze ook prachtige producten uit restmateriaal en destillatie. Dit zorgt voor een win-winsituatie: verspilling wordt tegengegaan en klanten worden verrast met unieke producten zoals azijn, mosterd en likeuren, waar het speciaalbier als ingrediënt in is verwerkt. Je kunt, naast de ervaring van de rondleiding, ook nog iets tastbaars mee naar huis nemen om lekker van na te genieten.

Gezelschappen onder de 10 personen kunnen op zaterdag om 14.00 of 16.00 uur aansluiten bij de rondleiding. Je kunt hier reserveren voor de rondleiding. Deze rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.
 
Ben je met een groep van meer dan 10 personen? Dan kun je hier reserveren voor een groepsrondleiding. Dit is elke dag van de week mogelijk, mits beschikbaar. Deze rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur bij een rondleiding met proeverij van 6 bieren en 2,5 uur bij een uitgebreide proeverij.
 

Fotografie: Wilger Brevoord

Dit vind je misschien ook leuk...