Emiel van der Pol - Singular Art

“Ik geloof dat de kunstenaars waarmee ik werk, kunst maken die gezien en ervaren moet worden. Ieder van hen heeft een unieke visie op de wereld waarin wij leven. Ze vertalen deze bijzondere perspectieven naar experimentele kunstuitingen in alle denkbare media. Daarnaast zag ik dat er een groot gebrek aan kwalitatieve galeries in de regio is. Het galeriewezen is sterk gecentreerd in de Randstad. Ik begeef me graag buiten de gebaande paden en vind dat Nijmegen een galerie als de mijne verdient”, vertelt Emiel van der Pol, eigenaar van Singular-Art, galerie voor hedendaagse kunst.
 

“Met Singular-Art leg ik sterk de nadruk op de productie en presentatie van op zichzelf staande werken. Mijn kleine ruimte aan de Waalkade leent zich niet voor grootste overzichtstentoonstellingen. Daarom toon ik er over het algemeen erg geconcentreerde presentaties die speciaal voor de ruimte worden samengesteld. De galerie onderscheidt zich verder door haar vooruitstrevende programma met een rauw randje. We werken enkel met ambitieuze makers die volstrekt eigenzinnig werk maken en brengen hen in contact met kopers die niks anders zouden willen.

Ik ben opgegroeid in Nijmegen en bracht mijn jeugd door in Doornroosje, Merleyn en de kelder van Moenen en Mariken. De stad is overzichtelijk, comfortabel en prettig progressief georiënteerd. Na mijn studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit wilde ik naar New York (het Mekka voor galeries), maar nam met Amsterdam genoegen. Nu ik terugben in Nijmegen ervaar ik de stad op een andere manier. Als zelfstandig ondernemer en als onderdeel van de lokale 'scene'. Het bevalt me dat veel mensen hier bereid zijn tot samenwerking en er bijzonder veel particuliere gemeenschappelijke initiatieven zijn. Een stad met een groot sociaal hart en een eigenzinnig karakter. Als je hier de weg kent, heb je een rijk leven. 

Door de astronomisch hoge huren in de hoofdstad én de behoefte om zelf iets van de grond op te bouwen, kwam ik uit bij mijn geboortestad Nijmegen. Ik kwam tot de conclusie dat er hier al enige tijd geen fatsoenlijke galerie voor het soort kunst waar ik in handel te vinden was. Afgezien van wat gewaardeerde collega's als Marzee, Zeven Zomers en de galerie van wijlen Wim de Natris waren er vooral non-profits en projectruimtes. Mijn overtuiging is altijd geweest dat juist een galerie, waar je kunst kan aankopen en kan bezitten, een belangrijke brug is tussen de experimentele kunst waar ik van hou en het publiek. Na vijf jaar aan de Waalkade is de galerie inmiddels wel uit zijn voegen gegroeid. In 2024 verhuis ik naar een groter pand in een nieuw cultureel gebied op het voormalige Honig terrein. 

Ik zou iedereen willen aanraden kunst aan te kopen die net buiten de eigen comfortzone ligt en die je in feite nog niet helemaal begrijpt. Zodra een dergelijk werk een vaste plek in je omgeving heeft gekregen - boven de bank, op kantoor of op het toilet - leer je steeds iets nieuws over de ideeënwereld die het omvat.” - Emiel van der Pol

Singular Art
Waalkade 72
6511 XR Nijmegen

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer ondernemersverhalen...