Eelko van Iersel – Galerie Zeven Zomers

“In 2003 ben ik mijn galerie Zeven Zomers begonnen, om in eerste instantie mijn eigen schilderijen een podium te geven. Ik was net afgestudeerd en had zo’n twintig schilderijen waarmee ik een voet tussen de deur probeerde te krijgen bij galerieën. Dat is voor een beginnend kunstenaar lastig, toen kozen ze veelal voor veiligere opties en gevestigde kunstenaars als Herman Brood en Jan Cremers. Daarom besloot ik voor mezelf te beginnen met Galerie Zeven Zomers, een kunstoase midden in het centrum van Nijmegen”, vertelt Eelko van Iersel, eigenaar van de galerie.

 

“Het getal zeven associeer ik met mystiek, spirit en geluk. Zomers refereert aan: warmte, licht, zon, kracht en vrijheid. Vanuit die basis presenteert de galerie hedendaagse kunst. De focus ligt op kwaliteit, vakmanschap en zeggingskracht. Dit jaar vier ik het twintig jarig bestaan van de galerie. In de loop van de jaren is de galerie uitgegroeid tot de meest omvangrijke galerie van de binnenstad.”

“De galerie toont de non-figuratieve olieverfschilderijen van mijn hand en onder meer tweedimensionale wandobjecten van Rob Plattel en Annelies Reijers. Een combinatie van serene papierkunst, intense olieverfschilderijen, naast de ingetogen ritmes met natuurlijke materialen. In galerie Zeven Zomers zie je géén portretten, stillevens of realistische landschappen.”

“Dat is een bewuste keuze en komt voort uit mijn liefde voor een speciaal soort kunst: kunst waar je als toeschouwer een beetje in weg kunt dromen, waar ruimte ontstaat voor een diepere beleving. De getoonde kunstwerken zijn mysterieus, abstract en creëren een optische illusie door de verschillende materialen. Mede hierdoor hebben de kunstwerken een ‘poëtische werking’.”

“Zeven Zomers is de enige galerie in Nederland die de ‘natural art’ van Rob Plattel toont in haar collectie. Deze kunstenaar weet als geen ander met natuurlijke materialen kunstwerken te creëren. Daarnaast is er een groot aanbod van bronzen beelden, onder andere de hangende sculpturen van Anke Birnie, de gedenkbeelden van Rose van den Hurk en landschappen van Harry de Leeuw. Ans Zondag, Erik Kierkels en Babette Degraeve exposeren bronzen dierfiguren in verschillende stijlen.”

“De galerie was in de afgelopen twintig jaar op verschillende locaties in het centrum gevestigd. Vanuit een innovatieve visie reist de galerie als een nomade. De laatste zeven jaar zit ik al in de Marikenstraat. Nijmegen is fijn om in te wonen, om me verder te ontwikkelen en om in te werken. Ik werk de helft van de week als schilder en de andere helft ben ik in de galerie.”

“Ik ben in Helvoirt geboren en kwam op mijn zeventiende naar Nijmegen om te studeren. Sindsdien ben ik nooit meer weggegaan. Ik maak ook veel inspiratiereizen over de hele wereld en de natuur is een belangrijke inspiratiebron voor mij. Ik ben vanuit mijn huis zo in de bossen bij Berg en Dal. Dat vind ik belangrijk. Om daar tot rust te komen en inspiratie te vinden voor mijn werk.” – Eelko van Iersel

Galerie Zeven Zomers
Marikenstraat 50
6511 PX Nijmegen

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer ondernemersverhalen...