De smaak van Nijmegen proef je bij Brouwtoren – De nieuwe bierbrouwerij in Nijmegen-Oost

| Belinda Limani

Wat ooit is begonnen als een gedeelde hobby in de huiskamer van een appartement aan de Kronenburgersingel, is uitgelopen tot een heuse bierbrouwerij – compleet met proeflokaal – in het hart van Nijmegen-Oost. Tim, Dimitri, Darren en Jasper delen hun passie voor het brouwen van bieren en het continu verbeteren van hun receptuur in het oude pand van Drankenhandel Peeman aan de Waldeck Pyrmontsingel. Met maar liefst vier vaste en twee wisselende biertjes op de kaart is er bij Brouwtoren voor iedereen wel iets te proeven. We waren benieuwd naar de brouwsels van de Brouwtoren en gingen eens in gesprek met Tim, één van de brouwers, over het heden en het verleden van de zaak.

De Nijmeegse brouwers hadden veel contacten met de Nijmeegse horeca, onder andere via Carnavalsvereniging De Duumkes die ze opgericht hadden. ‘’Toen Dimitri en ik aan de bar zaten om een rekening van de vereniging te betalen, liet de eigenaar ons de nieuwe speciaalbieren uit Amerika proeven. We vonden deze eigenlijk helemaal niet zo lekker, en dachten dat we dat zelf beter konden!” vertelt Tim. In de zomer van 2012 begonnen de mannen aan hun eerste brouw-experiment in de huiskamer van Nijmeegse brouwer Dimitri, die na zijn studie in Tilburg terugkwam naar Nijmegen om zich in een flatgebouw aan de Kronenburgersingel te vestigen. “We kwamen elk weekend bij elkaar om te brouwen,” vertelt Tim verder. Dat ging best soepel aangezien de meesten in hetzelfde flatgebouw woonden, behalve Darren die een paar honderd meter verderop woonde. ‘’Als hij op zaterdag te laat was voor de brouwdag stuurde hij een bericht: ik ben onderweg naar de brouwtoren.’’, aldus Tim. Hij werd daarmee bedenker van de officiële naam van de zaak.

“Brouwen is inmiddels een uit de hand gelopen hobby van ons geworden. We hebben allemaal ook nog werk naast deze hobby,” vertelt Tim die doordeweeks werkt als softwareontwikkelaar met een eigen bedrijf. Ook Dimitri heeft een eigen IT-bedrijf en Darren is doordeweeks aan het werk als database marketeer bij Bouwmaat. Jasper, het vierde lid van de ondernemers, is aan de achterzijde bezig met de marketing en de uitwerking van het concept. Brouwtoren heeft momenteel vier smaakvolle, beproefde bieren: Licht Blond, Amber, Weizen Tripel en Zwaar Donker. In het proeflokaal zijn wekelijks ook nieuwe smaken te proeven.

Het eerste biertje

Inmiddels worden de bieren van Brouwtoren in verschillende slijterijen en horeca gelegenheden in en rondom Nijmegen aangeboden, maar dat is allemaal begonnen bij één biertje dat in 2012 gebrouwen werd: de ‘Bèta’. “Die is in de huiskamer van Dimitri ontstaan uit een recept dat wij toen nog de Torenbok noemde. Die hebben we laten proeven door lokale horeca, vrienden en familie. We mochten het alleen niet verkopen, omdat we geen vergunning hadden, maar het sloeg wél aan.” Zo hebben zij het bier door brouwerij De Hemel laten produceren, oftewel huurbrouwen. De naam werd hierbij omgedoopt naar de Bèta, omdat het op een andere installatie werd gebrouwen. “We komen allemaal uit de IT-hoek, dus een bèta is in onze definitie eigenlijk een soort test die je op de markt uitprobeert. We hadden zelfs een QR-code op de fles staan die verwees naar een online vragenlijst om het bier te beoordelen.” Het huurbrouwen had zijn voordelen, maar de mannen vonden het jammer dat hun hobby eigenlijk uit handen genomen werd. Zo zijn ze uiteindelijk toch zelf gaan brouwen in een pand op het industrieterrein. Door middel van een zeer succesvolle crowdfunding campagne hebben zij uiteindelijk de nodige apparatuur kunnen financieren en hun droom kunnen verwezenlijken.

Nostalgisch Nijmegen

Brouwtoren kreeg eind 2018 de mogelijkheid zich te vestigen in het oude pand van Peeman, een bekende drankenhandel in Nijmegen. Met de wens om een proeflokaal te openen, kon het viertal deze kans natuurlijk niet laten lopen. “Op het terrein waar we zaten was er geen plek voor een proeflokaal en de locatie was bovendien niet echt interessant: niemand gaat naar een industrieterrein om even wat te gaan drinken” zegt Tim. Aan de muren van het pand zijn nog foto’s te zien van de historie van Peeman Dranken. Aan de buitenkant van het pand, op de gevel, zie je ook nog het Peeman logo. “Daar is het ooit meer begonnen. Oude Nijmegenaren kennen dat nog steeds als begrip. We vinden het belangrijk dat er nog een historische link is met Peeman Dranken als brouwerij, maar ook als Nijmeegse bedrijf” vertelt Tim. Achter de bar is een muurtekening te zien van het uitzicht op het Kronenburgerpark. “De flat waar de huiskamer van Dimitri zich bevond, was gevestigd aan de Kronenburgersingel, en vanuit die flat keek je hierop uit. Dit zijn eigenlijk allemaal elementen die ons herinneren aan waar het allemaal begonnen is. Een Nijmeegse kunstenaar heeft dat voor ons met de hand geschilderd, eveneens als alle letters en woorden die je hier op de muren ziet staan.”

De smaak van Nijmegen 

Brouwtoren is sinds 1 juni 2020 open voor het publiek. Je kunt hier een lekker, lokaal gebrouwen biertje komen proeven van de kaart, óf juist een nieuw experimenteel biertje komen ervaren. ‘De smaak van Nijmegen’ is het concept van de Brouwtoren waarbij wekelijks wordt geëxperimenteerd met nieuwe smaken die bezoekers kunnen proeven en beoordelen. Op basis van alle feedback worden de bieren net zolang verbeterd tot er samen een ‘winnende smaak’ gevonden wordt. “Dat maakt het voor ons ook weer leuker, want zo zijn wij elk weekend bezig met het maken van nieuwe bieren,” vertelt Tim, “We hopen uiteindelijk tot een recept te komen waarvan zowel wij als het publiek denkt: ja, dit is het!”

In de toekomst willen de mannen van de Brouwtoren het concept van ‘De smaak van Nijmegen’ uitbreiden. Zo willen ze ook weleens echt Nijmeegse vierdaagse- of carnavalsbier gaan brouwen. “We hebben een band met Nijmegen. Het is altijd al de locatie geweest waar wij ons bier brouwen. We houden het dan ook graag lokaal, we hoeven bijvoorbeeld geen nationale bekendheid. We zouden het leuk vinden als de Brouwtoren een begrip wordt in Nijmegen.”

Het proeflokaal van Brouwtoren is elk weekend vanaf donderdag tot zondag geopend aan de Waldeck Pyrmontsingel in Nijmegen-Oost. Kom er de vaste biertjes proeven, of laat je verrassen door een experimentele IPA or Irish Red. Momenteel wordt er gewerkt met reserveringen. Wil je komen proeven? Reserveer even vooraf via de website.  

Fotografie: Mike Croonenberg en Another Day

Dit vind je misschien ook leuk