De nieuwe ijstijd: Onwijs Lekker IJs

| Luus Veeken

Wie is er nou niet dol op ijs? Iedereen toch. Maar waar het aan ontbreekt zijn ijsjes die je je kind met een gerust hart voor kunt zetten, zo constateerde Matthijs Maassen. Hij begon te experimenteren met lekkere én verantwoorde ijsjes. Met eerlijke, allergeenvrije ingrediënten, zonder toegevoegde suikers. Dat smaakte naar meer. Hij volgde een opleiding tot ijsbereider en begon zijn eigen bedrijfje: ‘Onwijs Lekker IJs’. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken en fotograaf Tycho van Dijk namen een kijkje bij Matthijs in zijn IJslab op het voormalige Honigterrein.

Kaya, het – nu zesjarige – dochtertje van Matthijs Maassen, is gek op ijs. Maar Matthijs was niet te spreken over het bestaande ijsaanbod. Te veel suiker, te veel chemische toevoegingen. Ongezond, dat moet beter kunnen, dacht Matthijs en hij begon zelf ijsjes voor Kaya te maken. Samen experimenteerden ze met verschillende fruitsoorten en natuurlijke ingrediënten, net zo lang totdat het eindproduct beiden kon bekoren. Het leverde heel bijzondere ijsjes op, van ijsjes met banaan en pindakaas tot ijsjes met kokos en lychees. IJsjes die je je kind met een gerust hart voor kunt zetten.

Glimlach op een stokje

Daar ga ik werk van maken, op naar een nieuwe ijstijd’, besloot Matthijs. Hij volgde een opleiding tot ijsbereider bij het IJscentrum in Wageningen. Onder de naam Onwijs Lekker IJs begon hij zo’n tweeëneenhalf jaar geleden zijn eigen bedrijfje in het Foodlab op het Honigterrein. Hij ontwikkelt zijn eigen recepten, noemt zich ijsprofessor. Zijn handelsmerk: ambachtelijke, handvervaardigde ijsjes van 95 procent fruit, met uitsluitend biologische ingrediënten. ‘Een glimlach op een stokje’, aldus de ijsprofessor.

Op verzoek bedenkt Matthijs ook maatwerk-ijsjes, zoals het nachtvorst-ijsje, ter ere van het afscheid van de nachtburgemeester.

Meer dan ijsjes

Maar Matthijs laat het niet bij ijsjes, hij organiseert ook workshops en kinderfeestjes. Alle deelnemertjes krijgen een witte labjas aan en mogen proeven en hun eigen ijsjes maken. De workshops geven Matthijs de gelegenheid het belang van gezonde voeding bij de kinderen onder de aandacht te brengen. Want dat is eigenlijk zijn missie: de bewustwording over gezonde voeding vergroten en zo een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Voor feestjes op scholen en bij bedrijven rijdt hij op verzoek graag zijn ijskar vol bevroren heerlijkheden voor. Een traktatie die er altijd ingaat.

Corona

Corona hakte er bij Onwijs Lekker IJs natuurlijk ook behoorlijk in. Geen workshops meer, verkooppunten gesloten, festivals afgelast, feestjes on hold. Daar sta je dan als enthousiaste ondernemer. Afijn, meer tijd om na te denken hoe nu verder met het bedrijf. Inmiddels gaat het weer goed. Verkooppunten zijn weer geopend, workshops voor kinderen mogen weer. ‘Deze week verzorg ik maar liefst acht kinderfeestjes’, glundert Matthijs.

Twee miljoen kijkers

Matthijs kan het al lang niet meer alleen af. Hij heeft drie mensen in dienst, zijn moeder springt bij en hij heeft twee mensen die de bezorging naar de verkooppunten voor hun rekening nemen. Zodoende heeft hij zelf meer tijd voor het ontwikkelen van nieuwe receptuur, en voor relatiebeheer en marketing. En dat werpt vruchten af. Al een paar maal heeft hij met zijn innovatieve concept landelijke bladen gehaald en onlangs was hij zelfs in het goed bekeken Dragons’ Den, waarin beginnende ondernemers de kans krijgen hun bedrijf bij succesvolle zakenmensen onder de aandacht te brengen. ‘Zo’n twee miljoen kijkers maar liefst. Dat was heel goed voor de naamsbekendheid’, aldus Matthijs. Hij ziet de toekomst zonnig tegemoet.

Waar te koop?

Wil je weleens zo’n bijzonder fruitijsje proeven? Op de site onwijslekkerijs.nl vind je alle verkooppunten en overige informatie. En tijdens openingstijden kan je voor een ijsje ook terecht bij het IJslab op het Honigterrein. Kan je daar meteen een kijkje nemen.

Onwijs Lekker IJs
Waalbanddijk 16
Smeltkroes, Unit 52
6541 AJ Nijmegen

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk