Carlijn Evers - Fika

“Mijn advies, neem iedere dag een fika!”

 

Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd en tijdens mijn master ook gewerkt in die sector. Ik heb toen veel geleerd over merkverhalen en het ontwikkelen en uitdragen van een concept. Na mijn afstuderen had ik nog geen behoefte aan een fulltime kantoorbaan. Ik was veel liever praktisch bezig. Zelf een concept bedenken, helemaal uitvoeren, ervaren wat je doelgroep ervan vindt en mijn eígen plek runnen, dat leek me wel wat. Sinds mijn eerste studiejaar werkte ik al in de horeca en stiekem was de droom van een eigen zaak er al jaren. Toen mijn werkgever me de kans bood om samen mijn concept te gaan ontwikkelen greep ik die natuurlijk aan. Ik vind het nog steeds erg leuk om iedere dag met eten, drinken en ons merkverhaal bezig te zijn. 

Het concept van Fika is smørrebrød: mooie opgemaakte boterhammen. Schilderijtjes op je bord. Het leuke van ons concept is dat je meerdere boterhammen kunt kiezen en zo een gecombineerde smørrebrød maaltijd hebt. Ik raad iedereen altijd aan om naast je favoriete smaken ook eens iets heel anders te proberen en je te laten verrassen door smaakcombinaties die je nog niet kende. Zo zijn deze favorietjes inmiddels niet meer weg te denken van onze kaart: kastanjechampignon met truffelolie, oude kaas en rucola, chorizo met Danish blue en perenchutney en de homemade avocado-fetaspread met peppadews.

Het concept maakt Fika uniek. Meerdere smaken op je bord en verrassende combinaties. En bij ons betekendat dat ook dat we vaak meer beleg dan brood op je bord leggen. Verder hoor ik van mijn gasten altijd hoe fijn de sfeer is, door de Scandinavische uitstraling en ons relaxte team. Ook hebben we als dagzaak hele ruime openingstijden. Iedere dag van tien uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds (behalve tijdens de lockdown). Wat veel mensen niet weten is dat je bij ons dus ook een avondhap kan nemen. We hebben bijvoorbeeld burgers op polarbrood, soepjes, Zweedse balletjes en borrelplanken. Aquavit cocktailtje erbij en je start ook je avond goed bij Fika. Fika is trouwens een Zweedse koffiepauze, voor wie dit nog niet wist. In Zweden gaat er geen dag voorbij zonder dat er Fika wordt gehouden. Deze traditie breng ik graag naar Nederland en de Zweedse draai aan een koffie of lunchbreak is zeker een uniek kenmerk van Fika natuurlijk. Ik raad iedereen aan om elke dag een fika te nemen!

Ik woon zelf sinds 2007 in Nijmegen en vind het een super fijne stad. Groot genoeg om steeds iets nieuws te ontdekken, klein genoeg om je weg overal te kennen en je thuis te voelen. Ik vind het studentikoze van Nijmegen fijn en het culturele randje. Ons team bestaat ook grotendeels uit Nijmeegse studenten, wat ik erg leuk vind. Voor Fika zocht ik een pand aan de rand van het centrum. Je moet het nét even weten te liggen, maar het is dichtbij de drukte van de stad. Het pand van Fika was helemaal leeg en gestript toen ik er voor het eerst kwam. Alles moest nog worden opgebouwd. Leuk om te zien hoe het in die jaren is veranderd en gegroeid.

Mijn concept richt zich vooral op jongvolwassen vrouwen. Deze doelgroep is net klaar met studeren, heeft zin om nieuwe trends te ontdekken, spreekt graag buiten de deur af en neemt de tijd voor een goede kop koffie en een luxe lunch. Uiteindelijk voelen heel veel mensen zich thuis bij Fika. We hebben veel vaste gasten die je niet samen in een hokje duwt. Er zijn zakenlui in hun lunchpauze, studenten die hele middagen bij ons studeren, gepensioneerden voor hun wekelijkse bakkie en gezinnen die samen spelen in de zithoek.

 

Benieuwd naar meer? Luister dan de Irada Talks podcast met Carlijn

Fika

Van Broeckhuysenstraat 5
6511 PE  Nijmegen

Bekijk hier de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk