Boscafé De Zweef: pareltje in het groen

| Belinda Limani

Midden in de natuur, maar met een weids uitzicht over het zweefvliegveld van de Nijmeegse Aeroclub, ligt het betoverende Boscafé De Zweef. Dit unieke café is dé plek voor een ontspannen lunch, een gezellige borrel of een goed feestje. Omgeven door bomen en uitkijkend op het kilometerslange zweefvliegveld biedt De Zweef een ervaring die je nergens anders in Nijmegen zult vinden. Communicatie- en horecamedewerker Fleur van der Plas vertelt ons meer.

“De Zweef is niet zomaar een café; het is een verborgen juweeltje in Nijmegen. Het ligt aan het zweefvliegveld waar in de zomer vliegtuigen opstijgen en landen, en het is de perfecte plek om even helemaal tot rust te komen,” vertelt Fleur enthousiast.

Een verscholen paradijs in Nijmegen

Vele gasten prijzen de serene atmosfeer van De Zweef, waar je jezelf kunt terugtrekken uit de drukte van het dagelijkse leven. Maar het boscafé is ook een feestlocatie. Met een grote stretchtent naast het café kunnen hier overdekte feesten en partijen worden georganiseerd, wat De Zweef tot dé plek maakt voor verjaardagen, trouwfeesten en andere vieringen. Wist je bijvoorbeeld dat De Zweef een officiële trouwlocatie is? Stellen kunnen hier hun liefde bezegelen te midden van de natuurpracht.

Het café organiseert bovendien verschillende activiteiten en evenementen, waaronder een kids-middag, een kerstmarkt, nieuwjaarsborrels en zelfs een kaasfondue avond. Elk eerste weekend van de maand is er live muziek. Fleur: “Nu we groeien, weten steeds meer mensen ons te vinden en komen vaker terug. Daarom zijn we ook in rustigere tijden, zoals de herfst en de winter, druk bezig met organiseren.”

Heerlijk eten en drinken

Van eerlijke koffie van Peeze tot heerlijke taartjes van Strik uit Nijmegen, het boscafé biedt een scala aan lekkernijen. Op de kaart vind je klassiekers zoals kroketten en tosti's, maar ook gezondere opties zoals broodjes houmous en avocado. Bovendien wordt het menu twee keer per jaar aangepast aan het seizoen, zodat je altijd kunt genieten van verse en lokale ingrediënten. Voor de dorstige gasten zijn er verschillende bieren van de tap, wisselende speciaalbieren op fles en wijnen van Bastion uit Malden. Fleur’s favorieten? “Ik ben dol op de primitivo-wijn. Verder hebben we momenteel ook een Texels Skuumkoppe op de tap. In de zomer is de Veddet Wit lekker, maar in de winter drink ik liever een glas wijn. Binnen wordt dan lekker de haard aangestoken.”

Voor wandelaars, fietsers en gezinnen

Hoewel de Zweef niet langer functioneert als kantine voor de Zweefvliegclub, biedt het café nog steeds een prachtig uitzicht op zweefvliegtuigen die opstijgen en landen. Veel bezoekers komen speciaal om dit schouwspel te bewonderen. Vanwege de uitgestippelde routes trekken ook veel mountainbikers naar deze plek. “Daarnaast verwelkomen we graag wandelaars, wielrenners, pensionado’s en gezinnen met kinderen. Het café beschikt over talrijke overdekte zitplaatsen buiten, compleet met Sit & Heat kussens en een knisperend haardvuur, waardoor het hier het hele jaar door goed vertoeven is.”

Binnenkort al kennis maken met het boscafé? Op 5 november kun je genieten van live muziek tijdens 'De Zweef Live', en op 9 en 10 december vindt de allereerste kerstmarkt plaats. “We zijn momenteel druk bezig met het vinden van leuke standhouders en hebben contact met een kerstkoor om van dit evenement helemaal compleet te maken.” De Zweef is elke doordeweekse dag geopend van 10:00 tot 17:00, op vrijdag van 10:00 tot 17:00 en in het weekend van 09:00 tot 18:00.

Meer informatie lees je op www.boscafedezweef.nl.

 

Fotografie: Toon de Vos 

Dit vind je misschien ook leuk...