Bert & Co: authentiek antiek in Nijmegen

| Jeroen Neefs

Verstopt achter de Energieweg in Nijmegen vind je de antiek- vintagewinkel Bert&Co. Bert van Hoorn runt zijn winkel samen met zijn trouwe viervoeter Co. De winkel neemt je terug in de tijd en is een verzameling van vintage meubels en voorwerpen: van industriële lampen tot en met hout bewerkte beelden, van oude fauteuils tot antieke bureaus en van opgezette amfibieën tot aan schoenen uit de Tweede Wereldoorlog. Liefhebbers van oude spullen kunnen hun hart ophalen bij Bert&Co.

Het runnen van je eigen antiekzaak

Als je niet gelijk enthousiast wordt van oude spullen, dan zorgt Bert wel voor een glimlach op je gezicht. Hij spreekt met een grote passie voor de spullen die hij koopt, het materiaal waarvan het gemaakt is en de plaatsen die hij afstruint om deze te vinden. Hij is niet alleen inkoper van antieke spullen maar restaureert deze ook zelf. Die passie heeft hij overgenomen van zijn vader. Samen restaureerden ze oldtimers. Toch duurde het enige tijd voordat Bert besloot om van zijn hobby zijn werk te maken.

Na een mislukt avontuur als kok, ging hij aan de slag bij Vivre, een antieke interieurzaak in Nijmegen-Noord. Daar leerde Bert de fijne kneepjes van het vak als antiquair, maar ook over runnen van je eigen winkel. Na veel wikken en wegen besloot hij uiteindelijk om zelf aan de slag te gaan met een brocante winkel. Bert verkocht - met pijn in het hart - zijn Amerikaanse oldtimer om aan voldoende startkapitaal te komen. In een loods achter zijn toenmalige woning in Nijmegen-Oost startte hij de winkel Bert&Co. Uiteindelijk werd de loods gesloopt en verhuisde hij naar de Cargadoorweg, waar meer ruimte was om zijn passie uit te oefenen.

Op zoek naar oude voorwerpen

In het huidige pand van Bert&Co loop je vanuit de ingang door het magazijn, via de werkplaats naar de showroom. Via deze looproute voel je je eigen enthousiasme al toenemen. Je komt ogen tekort om alles gelijk in je op te nemen. Ieder plekje op de grond of aan de muur is namelijk gevuld met oude parels uit verschillende landen.

Bert vertelt over de spanning van ’s morgensvroeg opstaan in een klein plaatsje in Frankrijk, waar hij vroeg in de schemering een plaatselijke rommelmarkt bezoekt. Hij weet van te voren nooit wat aan hij zal aantreffen. Bert koopt wat hij zelf mooi vindt en laat zich daarbij niet afleiden door de huidige woontrends. Dat maakt Bert&Co dan ook zeer authentiek en daarmee onderscheidend van andere vintagewinkels in Nederland.

Van vaste bezoekers tot aan buitenlandse kopers

Bert&Co heeft de afgelopen jaren een vaste klantenkring opgebouwd. Zij komen iedere week wel even langs om een kijkje te nemen naar de nieuwe spullen in de winkel, om vervolgens samen met Bert een bakje koffie te drinken en te horen over zijn nieuwste avonturen. Ook verkoopt Bert aan afnemers uit het buitenland. Zijn winkel wordt online goed gevonden, zowel de website als zijn instagrampagina. Daar is Bert blij mee, al ziet hij liever met eigen ogen waar zijn ontdekte parels uiteindelijk terecht komen.

Een droom van het openen van verschillende antieke winkels in Nederland of het aansturen van een twintigtal personeel heeft Bert niet. Hij wil gewoon zichzelf blijven, doen en vooral ook kopen wat hij zelf leuk vindt. Ook al zorgt dit ervoor dat hij maar weinig vrije tijd heeft. Zelfs op vakantie wil Bert eigenlijk niets liever dan zijn vriendin overtuigen om met de bedrijfsbus op reis te gaan. Natuurlijk met de bijbedoeling om plaatselijke markten te bezoeken en in te slaan voor zijn eigen winkel.

Een bezoekje aan Bert&Co is zeker de moeite waard, zelfs als je niet van antieke spullen houdt! Bert&Co is doordeweeks geopend op woensdag, donderdag en de eerste zaterdag van de maand. De rest van de dagen is hij open op afspraak.

Bekijk ook zijn website: https://www.bertenco.nl/

 

Fotografie: Wilger Brevoord

Dit vind je misschien ook leuk...