11x interessante Nijmeegse podcasts

Ben jij het schermstaren ook zat en wil je wat actiefs doen? Zet dan een podcast op! Ideaal om jezelf te informeren en nieuwe dingen te leren terwijl je aan het wandelen, afwassen of klussen bent. We hebben onze favorieten voor je op een rij gezet.

1. 024/7

Alles weten over interessante Nijmegenaren? In zijn podcast 024/7 gaat Joris van Meel bijna een uur lang in gesprek met stadsgenoten. Hij vraagt doeners en makers naar hun achtergrond, inspiratiebronnen en ideeën. Luister bijvoorbeeld de aflevering terug met burgemeester Hubert Bruls of het interview met Emile van der Staak, de chef van De Nieuwe Winkel.

2. Dit is

Dennis Gaens, de oud-stadsdichter van Nijmegen heeft de podcast Dit is, een podcast over ‘wat dan ook’, zoals hij het zelf omschrijft. De onderwerpen lopen uiteen van fermentatie tot de maanlading en verdwalen. Ook interessant: ‘Dit is Sociale onthouding’. Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering!

3. De Oversteek

Geschiedenisliefhebbers kunnen zich met de podcast De Oversteek laten meevoeren naar het Nijmegen van september 1944. In 10 afleveringen worden de verhalen verteld van de 48 gesneuvelde militairen die betrokken waren bij de Waaloversteek. Maak kennis met onze bevrijders!

4. Irada Talks

In het eerste seizoen van de podcast Irada Talks gaat Irada in gesprek met inspirerende Nijmeegse ondernemers, achter de schermen van leukste hotspots van Nijmegen. Van Galerie Zeven Zomers tot Dabba Dinner en Kushiin. 

5. Duimpjeworstelen

De meeste mensen zullen de podcast Duimpjeworstelen inmiddels wel kennen. Ugenda-redacteur en professioneel filmfan Ruud Vos praat elke aflevering met een toffe gast over een film, waarover zij van mening verschillen. Het gesprek kan vervolgens alle kanten opgaan. 

6. Mixed Signals

Het Suffering Matters Festival kon helaas niet doorgaan en is verschoven. Maar schrijver Ilona Verhoeven en muzikant Peter Hendriks zijn wél samen met het Besiendershuis de podcast Mixed Signals gaan maken. Een ‘quarantaine-kanaal’ met kunst, literatuur, muziek en poëzie.

7. De Praatfabriek

De Wijkfabriek organiseerde talksshows, tot deze door corona niet meer door konden gaan. Maar inmiddels is de Wijktalkshow van de Wijkfabriek te horen als podcast! Met de mooiste verhalen en muziek uit de wijk Wolfskuil in Nijmegen.

8. Tell (a) Tale

Expositieruimte RUIS en het Arnhemse Rizoom hebben de handen ineen geslagen voor de podcast Tell (a) Tale. Kunstenaars Derk Muller en Melanie Maria bevragen exposerende kunstenaars binnen de muren van RUIS. Onderwerpen: het kunstenaarsschap, werkprocessen en fascinaties. 

9. ACN Verkent

De podcast ACN Verkent van Architectuur Centrum Nijmegen is een wandeling en podcast ineen. Ideaal voor een wandeling dus! Luister bijvoorbeeld naar de audiotour over De Oversteek of door het Goffertpark en ontdek wat de stad te bieden heeft. 

10. Radboud Reflects, verdiepende lezingen

Radboud Reflects is inmiddels een instituut als het aankomt op lezingen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuuur. Al deze lezingen zijn opgenomen en als podcast Radboud Reflects, verdiepende lezingen terug te luisteren. Met meer dan 300 afleveringen, is er voor iedereen wat interessants te vinden. 

11. Gewoon Doen de podcast

In Gewoon Doen de podcast gaat Eva te Brinke in gesprek met verschillende ondernemers, startend of ervaren, om te praten over ondernemen. Je hoort persoonlijke en inspirerende verhalen, ups en downs, successen en fuck ups. Tips worden gedeeld en over stellingen wordt gediscussieerd. Maar de podcast laat vooral horen hoe leuk ondernemen kan zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk