10x street art in Nijmegen

Het ‘blokje om’ is een dagelijks ritueel geworden van ons allemaal. De kans is dus groot dat het je ineens is opgevallen dat aardig wat grauwe gevels in Nijmegen omgetoverd zijn tot levendige schilderijen. Dus… ga je in de lunchpauze als thuiswerker weer aan de wandel? Speciaal voor jou hebben we een aantal street art kunstwerken op een rijtje gezet om het ‘blokje om’ nét iets kleurrijker te maken! Download ook zeker de street art wandelroute!

1. Het kleurrijke vogeltje

Leven in de Bloemerstraat: het kleurrijke vogeltje op de gevel van café Van Deelen, op de hoek met de Eerste Walstraat. Of zeg maar gerust vogel. De schildering beslaat maar liefst 120 vierkante meter muur. De vogel symboliseert vrijheid, een kunstwerk van Collin van der Sluiis uit Goes en Super A, twee gerenommeerde straatkunstenaars. Maar kijk ook eens naar de achtergrond... Welke Nijmeegse gebouwen herken jij?

2. Street art everywhere

Geliefd onder de kunstenaars zijn het Honigcomplex, de Vasimfabriek en Waalhalla. Creatieve uitingen, de ruimtes opvrolijken en de kijker op zijn bewustzijn aanspreken. Veel van deze toffe schilderingen zijn gemaakt door Collectief Verfbaar: straatkunstenaars die overduidelijk zorgen voor meer kleur en kunst in de stad. 

3. Een joekel van een hert op Hotel Credible

Dit zoogdier staat nog niet zo lang op de muur van Hotel Credible, maar valt flink op als je richting het Valkhof loopt. Het kunstwerk van Remco Visser en Naamloozz verwijst naar de Hertsteegpoort die in vroegere tijden toegang verleende tot de Valkhofburcht.

4. Waar is Wally?

Waar is Wally? Geïnspireerd door de leuke prentenboeken van Martin Handford, waar op drukke tekeningen naar een figuurtje genaamd Wally gezocht moet worden. Deze meneer wordt vaak achtervolgd door een sinister silhouet: de Stadsjutter. Wie goed oplet, ontdekt ook nu nog heel af en toe een nieuwe Wally in de stad!

5. De Byzantijnse prinses Theophanu

Old City, Young Vibe: de slogan van Nijmegen, sluit nauw aan op het project Waalpaintings dat is opgezet door Erika Manders en Dennis Jussen, cultuurhistorici van de Radboud Universiteit. Zij wilden de geschiedenis van Nijmegen laten zien met vijftien enorme afbeeldingen in de stad, waaronder een wandschildering van de Byzantijnse prinses Theophanu op de muur van het Holland Casino aan de Waalkade. Een prinses die jarenlang als regentes over een groot deel van Europa heerste en behoorlijk wat tijd heeft doorgebracht in Nijmegen. De Nicolaaskapel op het Valkhof verwijst naar Theophanu en vanaf dat punt is de schildering, ontworpen en gemaakt door Gerco Hiddink en Maaike van den Heuvel van de Nijmeegse Studio Hartebeest, te zien.  

6. Herinneringen aan zeepfabriek

Aan de zijkant van Thiemeloods in wijk Bottendaal vind je een mural gemaakt door street artists Rob Arts en Michel Alders, een blikvanger in de straat. Middenin de mural zie je een schildering van de voormalige zeepfabriek, bekend van de Biotex, Dobbelmann en Castella zeep. De zeepfabriek is inmiddels verdwenen, maar de herinneringen aan de fabriek blijven met het kunstwerk zichtbaar aanwezig!

7. Het tragische februaribombardement 

Je vindt twee muurschilderingen in de onderdoorgang van de Scheidemakershof naar Plein 1944, waarin de herinnering aan het bombardement van 22 februari 1944 centraal staat. Kunstenaar Vincent William schilderde aan de ene kant het stadsgezicht: de rokende stad. Aan de andere zijde zie je de ravage, kort na het bombardement. Het idee achter dit ontwerp komt van André van Toonen, bewoner van Plein 1944. Vlak voor de herdenking op 4 mei was Vincent William klaar met zijn klus. Lees hier alles over deze muurschildering

8. De Bataafse Opstand 

Een van de andere muurschilderingen ‘De Bataafse Opstand’, ook weer van het project Waalpaintings, is te zien in het steegje naast Bistrobar Flores aan Kelfkensbos, gemaakt door de Nijmeegse kunstenaar Remco Visser en zijn collega Naamloozz. Het schilderij is niet te missen, want de kleuren en patronen spatten van de muren af. Zo zijn beide muren van de steeg beschilderd, waarbij de Bataven aan de ene zijde en de Romeinen aan de andere zijde afgebeeld zijn. 

9. De oudste street art aan de Piersonstraat

De oudste street art, een ME’er, is te vinden in de Piersonstraat. Een herinnering aan de krakersrellen uit 1981. Er is sprake van een oorlogsscenario in de binnenstad. Krakers komen oog in oog te staan met tanks en pantserwagens. Stadsbewoners zien tweeduizend leden van de Mobiele Eenheid (ME) door de straten lopen. En dat allemaal door een gemeentelijk plan om een parkeergarage te bouwen. 

 

10. Optical Illusion

Deze Illusie is te vinden op de Augustijnenstraat. De Optical Illusion verbeeldt de digitalisering van de wereld en de toekomst van technologie. Het toont een futuristische visie waarin menselijke lichamen samensmelten met technologie: aderen worden vervangen door kabels, ogen door cameralenzen, en gedachten die op schermen verschijnen. De Radboud Universiteit en de Novio Tech Campus dragen bij aan innovaties in health en high tech, wat in dit kunstwerk tot uiting komt. Het roept vragen op over de grens tussen mens en machine, en de ethische impact van deze ontwikkelingen. Het werk benadrukt hoe technologie ons leven steeds verder beïnvloedt en vormgeeft, nu en in de toekomst.

Street art wandelroute

In Nijmegen is door de jaren heen veel street art aangebracht. Het is duidelijk aanwezig of juist verstopt, op grote muren of in een onderdoorgang, al heel erg oud of heel erg van dit moment. Er is zelfs street art met augmented reality, met behulp van een mobiele telefoon komt het tot leven in 4D. Ook is er een serie ‘Waalpaintings’ die de historie van Nijmegen in beeld brengt.

Veel van deze kunst is in opdracht geplaatst, door de eigenaar van de gevel, een ondernemersproject of gemeente. Gewoon omdat het mooi is maar ook vaak om (illegale-) graffiti tegen te gaan. Die graffiti is flink aanwezig en (ont)siert vooral de achteraf straten. Verken de verschillende soorten street art en graffiti in de binnenstad. Loop door winkelstraten, maar vooral door de verborgen straten, onderdoorgangen en expeditiehoven van Nijmegen.

Download de street art wandelroute

Openbare Kunst - Verhalen over kunst op straat