Lidia geeft kunstenaars uit Nijmegen en omgeving een bijzonder podium

| Lunya van Wunnik

Een oude sigarettenautomaat waar je wat muntjes in stopt en waar vervolgens een pakje kunst in plaats van sigaretten uitkomt. In de winkel Ieder z’n Vak, aan de Lange Hezelstraat, koop je zo’n bijzonder Pakje Kunst gemaakt door een kunstenaar uit Nijmegen en omgeving. “Ik geef mensen met een talent graag een podium’, vertelt Lidia van Engeland, die Pakje Kunst naar Nijmegen haalde.

‘Pas op! Kunst kan verrassen, verwarren, ontroeren, irriteren, et cetera. Om haar ten volle te bevatten heeft kunst een incubatietijd’, staat er op de achterkant van ieder Pakje Kunst. De verpakking heeft het formaat van een pakje sigaretten en komt zelfs uit een oude mechanische sigarettenautomaat die is omgebouwd tot een ware ‘kunstautomaat’. Hierin passen kleine kunstwerkjes gemaakt door beginnende én ervaren kunstenaars uit de eigen regio. 

Pakje Kunst is in 2016 opgericht door de Tilburgse Ro-Nalt Schrauwen – een beeldend kunstenaar. Inmiddels zijn er in Nederland zo’n 1000 kunstenaars die samen voor 52 automaten in 36 verschillende steden kunstwerkjes maken. Het idee van het concept is dan ook dat er in iedere stad in Nederland een automaat komt te hangen. Dankzij dit initiatief kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met kunst van makers uit eigen omgeving. De automaten zijn op allerlei plaatsen te vinden zoals winkels en theaters maar ook bibliotheken en musea.  

 

 

Nijmegen als kunststad 

Als Lidia van Engeland voor het eerst kennismaakt met Pakje Kunst vraagt ze zich meteen af waarom er nog niet zo’n automaat in Nijmegen is. “Het past namelijk heel goed bij onze stad omdat er altijd veel ruimte is voor creativiteit en leuke initiatieven”, vertelt ze. “Er is heel veel kunst te vinden in Nijmegen. Daarnaast hangt er een gemoedelijke sfeer waardoor mensen geen oordeel vellen en er plek is om je eigen ding te doen.” Al snel stuurde ze een mailtje naar de Tilburgse kunstenaar en ging ze op zoek naar lokale kunstenaars die wilde meewerken. Op 9 maart dit jaar was het dan zover: samen met Ronnie Ruysdeal – de bekende ex-zanger van De Sjonnies – werd de Nijmeegse automaat van Pakje Kunst geopend. 

Zelf werkt Lidia als coach. Hiermee helpt ze mensen met vragen over werk en loopbaan. Het is dan ook haar passie om mensen met een talent een podium te geven en dat te stimuleren. En dat is nu precies wat ze doet voor de Nijmeegse kunstenaars met Pakje Kunst. “Er zijn zoveel kunstenaars die de meest prachtige dingen maken in hun eigen atelier maar die nog niet genoeg zichtbaar zijn in de stad. Dat is toch zonde van hun mooie kunst?”

Inmiddels loopt de Nijmeegse automaat in de winkel Ieder z’n vak als een tierelier. “We verkopen nu al zo’n 100 pakjes per maand”, vertelt Lidia tevreden. Ook de samenwerking met Ieder z’n Vak verloopt heel fijn. “Het is de perfecte locatie voor Pakje Kunst omdat hier vaak mensen naartoe komen die op zoek zijn naar iets aparts of bijzonders.” Op dit moment zijn er al zo’n 30 kunstenaars aangesloten bij het initiatief. “En de groep blijft maar groeien!” vertelt Lidia trots

Ruimte en vrijheid voor experimenteren 

Lidia gaat zelf op zoek naar de kunstenaars die de werkjes maken. “Ze kunnen iedere keer meedoen aan een bepaalde ronde”, vertelt ze. “Op deze manier kunnen ze zelf bepalen wanneer ze zin en tijd hebben.” Wanneer een kunstenaar meedoet aan een ronde betekent dit dat hij of zij dan 20 verschillende kunstwerkjes aanlevert. Per ronde wordt de automaat gevuld met zo’n 120 pakjes. Een pakje kost vier euro. Drie euro daarvan gaat naar de kunstenaar en de laatste euro wordt verdeeld onder de Tilburgse bedenker van het concept en Lidia zelf. 

Amanda is een van de aangesloten kunstenaars. Ze hoopt zichzelf uit te dagen door het maken van deze kunstwerkjes. “Ik heb lang de angst gehad dat niemand mijn kunst zou willen hebben. Dit platform heeft het voor mij toegankelijk gemaakt om er toch meer mee bezig te zijn. Voor de huidige serie heeft Amanda kleine tekeningetjes gemaakt. “Het is voor mij een plek waarin ik dingen kan uitproberen en ook de vrijheid voel om dat de doen.”

Maar wat zit er dan precies in zo’n Pakje Kunst? “Het kan echt van alles zijn, dat is juist de verrassing! Van schilderkunst tot een glaswerkje, werk van een smid of een zeefdruk. Ook zijn er kunstenaars die iets doen met taal en tekst.” Het leuke aan Pakje Kunst is dus eigenlijk dat alles mag en kan, als het kunstwerkje maar in de lijn ligt met ander voorgaand werk. Ook is het belangrijk dat de kunstenaar actief aan het werk is en zich presenteert via een eigen website of sociale media. 

Into Nijmegen koopt ook een Pakje Kunst

Als redacteur ben ik natuurlijk ook nieuwsgierig naar de pakjes met kunst. Één voor één laat ik de twee 2 euromuntjes door het gleufje vallen. Vervolgens moet ik een van de acht laatjes uitkiezen en die openschuiven. In het metalen bakje ligt mijn eigen Pakje Kunst. Ik maak het open en zie een mooi afgeschuurd blokje met de woorden ‘wees gerust’. Strakke letters die erop geschreven staan in met een fineliner. 

Op de zijkant staat de naam van de kunstenares: Marlieke Overmeer. In het doosje zit ook een briefje met een foto en wat meer informatie over haar. ‘Marlieke maakt schilderijen, collages, objecten en installaties. Levens- en zingevingsvragen zijn altijd leidend geweest in haar leven en werk’, leest het briefje. Het blokje in mijn Pakje Kunst is onderdeel van een reeks waarbij ze fijne boodschappen door de stad heen verspreid. 

100.000e Pakje Kunst and still counting

Binnenkort wordt in Nederland - zes jaar na het oprichten van het initiatief – het 100.000e pakje getrokken. De Nijmeegse Pakje Kunst automaat hangt er nu al zo’n vier maanden en Lidia wil graag met de automaat op tournee op meer plekken in Nijmegen en omstreken. “Ik hoop meer te gaan samenwerken met interessante events zoals de Kunstnacht en de Kaaij. Dit zijn perfecte plekken om bijvoorbeeld een tweede en tijdelijke automaat neer te zetten.”

Voor andere Nijmegenaren die ook iets bijzonders willen betekenen voor de stad wil Lidia het volgende advies meegeven: “Ga op zoek naar iets waar je zelf warm en enthousiast van wordt. Je moet je eigen manier vinden om iets te doen maar tegelijkertijd ook toelaten dat er dingen gebeuren waar je niet per se op rekent.” Want juist als je openstaat voor veranderingen in je plan, komen er misschien wel mooie, onverwachtse kansen, weet Lidia. 

Ook kunst maken voor Pakje Kunst?

Ben of ken jij een kunstenaar uit regio Nijmegen die ook kunst wil maken voor Pakje Kunst? Kijk dan op deze site voor de voorwaarden en meld je aan!  

Dit vind je misschien ook leuk: