
Het verhaal van Nederland: Nijmeegse geschiedenis op TV
In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 2, op 9 februari om 20.35 op NPO1, gaat Daan terug naar de tijd van de Romeinen en Bataven (50 v. Chr. – 500) en volgen het spoor van de Romeinen in Nederland.
Zij brengen ons land een nieuwe cultuur en ook nieuwe bewoners. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Romeinse tijd onder onze voeten terug te vinden. Maar waarom zijn de Romeinen opeens uit onze geschiedenis verdwenen?
Batavenburg was ooit een stad bij het huidige Nijmegen. Nu liggen er allerlei schatten uit de Romeinse tijd in Museum Het Valkhof. Een conservator vertelt alles over de kopstukken, zoals glaskunst en een echte ruiterhelm die werd gedragen door de Bataven. Daan neemt ons mee naar de oude Valkhofburcht. Een belangrijk monument voor Nijmegen, maar ook waardevol voor de geschiedenis van Nederland. In de bossen van Heumensoord vertelt Daan ons over de opstand van Julius Civilis. Tot slot daalt Daan af onder de Grote Kerk van Elst. Hier bekijkt hij de indrukwekkende overblijfselen van twee Bataafse tempels. In de Romeinse tijd vierden mensen hier religieuze feesten en brachten offers aan Hercules.
Podwalk door Nijmegen
Voor diegenen die er graag op uit gaan en zelf de geschiedenis willen beleven zijn er 10 bijzondere podwalks ontwikkeld; gps-gestuurde audiotours waarin Daan Schuurmans je op locatie meeneemt op reis door de geschiedenis. De podwalk door Nijmegen voert je vanaf de overkant van de Waal naar de binnenstad van Nijmegen. In deze wandeling combineren we het heerlijke buitengevoel aan de oevers van de rivier met de rust van het stadspark en de gezellige drukte van de binnenstad. Tijdens deze wandeling vertellen we het verhaal van de Romeinen in Nederland. En gaan we op zoek naar de sporen die de Romeinse cultuur in Nijmegen heeft achtergelaten. Een belevenis voor jong en oud.
Door de koppeling met gps weet Daan precies waar je bent. Hij vertelt je waar je naartoe moet en waar je moet kijken. De audiotours zijn te beluisteren via de podwalk app Het verhaal van Nederland (gratis te downloaden via de app stores). Meer over de podwalks lees je hier.
Over de TV-serie Het verhaal van Nederland
Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.
De kijker is getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen, en we zien hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.
Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Indonesië.
De TV-serie Het Verhaal van Nederland is iedere woensdagavond te zien rond 20.35 uur op NPO1. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl.
Dit vind je misschien ook leuk
-
Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
RN7 zendt vanaf maandag 28 april acht unieke portretten van Nijmeegse oorlogsdoden uit. Van maandag t/m donderdag zijn de indrukwekkende verhalen te zien over Nijmegenaren die door oorlogshandelingen en vervolging om het leven zijn gekomen tijdens WOII.
Meer lezen over Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
-
Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel Hernen
In de meivakantie staat kasteel Hernen in het teken van 'werken op het kasteel’. De handen kunnen uit de mouwen om te helpen tijdens de kasteelse klusjes, zoals de was doen en delen van het harnas poetsen. Iedere dag zijn er weer andere klussen te doen!
Meer lezen over Handen uit de mouwen in meivakantie bij kasteel Hernen
-
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek RivierenparkIn de jaren '90 reageerde Nijmegen op de overstromingsrisico's van de Waal met de creatie van het Rivierenpark. Dit ambitieuze project integreert waterveiligheid naadloos met recreatieve voorzieningen en respect voor de rijke geschiedenis van de stad.
Meer lezen over Hoe Nijmegen de dreiging van een waterramp omboog tot een uniek Rivierenpark
-
Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchie
| Jade KersteTheaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchieIn het intieme en charmante decor van het Besiendershuis brengt theatercollectief Een Schone Dood een verrassend perspectief op koningin Wilhelmina in oorlogstijd. In Wilhelmina en het einde van de monarchie zien we de vorstin en haar verpleegster Wal.
Meer lezen over Theaterimpressie: Wilhelmina en het einde van de monarchie
-
Opening Gebroeders van Lymborchjaar 2025
Opening Gebroeders van Lymborchjaar 2025In een boeiende en afwisselende avond vol kunst en muziek werd een eerste tip van de sluier opgelicht van hetgeen ons de komende maanden te wachten staat om nader kennis te kunnen maken met de grootste meesterwerken van de Middeleeuwse kunst.
-
Vernieuwd platform 'Reizen in de Tijd' brengt erfgoed tot leven in het basisonderwijs
Vorige week lanceerde Erfgoed Gelderland, in samenwerking met Cultuur Oost, het volledig vernieuwde erfgoededucatieplatform 'Reizen in de Tijd'. Erfgoededucatie is met het vernieuwde platform gemakkelijk te integreren in het cultuureducatie lesprogramma.
-
De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reis
Voor het eerst in 1800 jaar verlaat de Loden Lady de stad Nijmegen. De vrouw die in de Romeinse tijd werd begraven in een sarcofaag van lood kreeg nationale bekendheid onder de bijnaam ‘Loden Lady’. Nu gaat ze op reis naar het Rijksmuseum van Oudheden.
Meer lezen over De bekendste inwoner van Romeins Nijmegen gaat op reis
-
Beleef ‘Je moerstaal’ in Museum Kinderdorp Neerbosch
De 90e Boekenweek draait om ‘Je moerstaal’, over de kracht van vertrouwde taal. In Kinderdorp Neerbosch ontwikkelden 20.000 weeskinderen (1863-2000) een eigen taal. Ontdek de taal en verhalen van Neerbosch tijdens rondleidingen op zondag 23 maart.
Meer lezen over Beleef ‘Je moerstaal’ in Museum Kinderdorp Neerbosch
-
Bruls opent nieuwe Momentumhal in de Splendorfabriek
Na maanden, zo niet jaren, van plannen en hard werken is het eindelijk zover: de gloednieuwe kantoorstraat in de Splendorfabriek wordt omgedoopt tot Momentumhal! De officiële opening vindt plaats op 19 maart 2025 om 16:00 uur.
Meer lezen over Bruls opent nieuwe Momentumhal in de Splendorfabriek
-
Feestelijke opening Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025
Op vrijdag 21 maart start het Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025 met een feestelijke opening in een prachtig verlichte Stevenskerk. Beleef de kunst van de gebroeders Van Lymborch via indrukwekkende lichtprojecties die hun meesterwerken tot leven brengen.
Meer lezen over Feestelijke opening Gebroeders Van Lymborch Jaar 2025
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen – Willy Burgers-Tromp (91)Willy Burgers-Tromp (91) groeide op in de Nijmeegse Houtstraat, waar haar vader een meubelzaak had. Op 22 februari 1944, toen ze nog maar 10 jaar oud was, veranderde haar leven voorgoed door de oorlog.
-
Tv-serie belicht Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van Lymborch
In de tv-serie Ridders van Gelre volgen programmamakers Bas Steman en René Arendsen de voetsporen van de eerste schilders van Nederland: de familie Maelwael-Van Lymborch.
Meer lezen over Tv-serie belicht Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van Lymborch
-
Video in kleur: tramreis door Nijmegen in 1922
YouTube kanaal NASS heeft middels een nieuwe kleurtechniek, een zeldzame opname van Nijmegen uit 1922 gerestaureerd. Deze film legt een fascinerende tramreis door de stad vast, samen met beelden van historische straten, monumenten en het dagelijks leven.
Meer lezen over Video in kleur: tramreis door Nijmegen in 1922
-
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)Frans Verheijen (94), geboren in 1930 te Nijmegen, maakte als negenjarige jongen de oorlog mee die hem en zijn stad voorgoed veranderden. Decennia later deelt hij met ons zijn herinneringen aan de oorlog en het bombardement van 1944.
Meer lezen over Oorlogsherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen - Frans Verheijen (94)
-
Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zang
Op vrijdagavond 21 februari brengen 11 Nijmeegse koren een boodschap van hoop en leven in het centrum van Nijmegen, ter nagedachtenis aan de bijna 800 slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944.
Meer lezen over Nijmegen herdenkt bombardement met avond vol hoop en zang
-
Regio Arnhem-Nijmegen maakt Romeins verleden beter zichtbaar
Gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen gaan samenwerken aan het 'Masterplan Romeins Verleden'. Dit plan moet het Romeinse erfgoed in Gelderland aantrekkelijker maken voor toeristen en recreanten.
Meer lezen over Regio Arnhem-Nijmegen maakt Romeins verleden beter zichtbaar
-
Pop-up expositie stadspijn bombardement 1944 trekt door Nijmegen
In de maanden februari en maart trekt een pop-up expositie over de stadspijn van het vernietigende luchtbombardement van 22 februari 1944 door Nijmegen. De aftrap is deze week in wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst.
Meer lezen over Pop-up expositie stadspijn bombardement 1944 trekt door Nijmegen
-
Oorlogsdoden Nijmegen krijgen een gezicht
Op 20 februari 2025 worden in het Infocentrum WO2 Nijmegen aan het publiek de nieuwste videoportretten getoond door de onderzoekers van Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen.
-
Intrigerende tentoonstelling 'De Eettafel' bij Museum Kinderdorp Neerbosch
Van 1 februari tot en met 31 maart 2025 presenteert Museum Kinderdorp Neerbosch de tentoonstelling 'De Eettafel', een kunstproject van Lotus Parel van Zoggel, student Beeldende Kunst aan ArtEZ Arnhem.
Meer lezen over Intrigerende tentoonstelling 'De Eettafel' bij Museum Kinderdorp Neerbosch
-
De Latijnse School: Nieuw leven en nieuwe lessen
De Latijnse School: Nieuw leven en nieuwe lessenOm kennis weer toegankelijk te maken voor de Nijmegenaren, heeft de gemeente in 2023 de Latijnse School cadeau gedaan aan Radboud Universiteit. Nu staat het weer op de kaart als een plek waar ze ‘iedereen nieuwsgierig maken naar wetenschap.’
Meer lezen over De Latijnse School: Nieuw leven en nieuwe lessen
-
Ontdek Herenboeren: Rondleidingen op Landgoed Grootstal
Herenboeren Lingezegen nodigt je uit voor rondleidingen op de nieuwe locatie op Landgoed Grootstal. Vanaf 1 februari tot en met 29 maart 2025 kun je elke zaterdagochtend om 10.00 uur een kijkje komen nemen op de boerderij.
Meer lezen over Ontdek Herenboeren: Rondleidingen op Landgoed Grootstal
-
7x bijzondere historische plekken in Nijmegen
De oudste stad van Nederland zit natuurlijk vol met verhalen. We hebben de meest bijzondere, historische plekken in Nijmegen voor je op een rijtje gezet. Ook op deze plekken ervaar je de geschiedenis nog altijd!
Meer lezen over 7x bijzondere historische plekken in Nijmegen
-
Knutselkasteel in de kerstvakantie in Kasteel Hernen
Kasteel Hernen in het Land van Maas en Waal is in de kerstvakantie extra geopend. Het verandert in de tweede week van de vakantie in een knutselkasteel. Kinderen kunnen dan een armbandje vilten. Onder begeleiding kunnen de mooiste creaties gemaakt worden.
Meer lezen over Knutselkasteel in de kerstvakantie in Kasteel Hernen
-
De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijden
De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijdenAan de Dominicanenstraat in de wijk Nijmegen- Oost bevindt zich in het voormalige Dominicanessenklooster De Vrouwenschool. Op deze bijzondere plek komen vrouwen en non-binaire mensen samen om er te wonen én werken.
Meer lezen over De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijden
-
Start Leesclub Kunstgeschiedenis in Nijmegen
Rubens, Breitner, Art nouveau, Dada… Er zijn zoveel interessante kunstenaars en stromingen om je in te verdiepen. Maak daarom eens kennis met de leesclubs van Senia in de Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen.
Meer lezen over Start Leesclub Kunstgeschiedenis in Nijmegen
-
Illustrator Luuk Tuchner brengt het verhaal van Mariken van Nieumeghen opnieuw tot leven
Illustrator Luuk Tuchner brengt het verhaal van Mariken van Nieumeghen opnieuw tot levenEen volledig zelf geïllustreerde en -geschreven hervertelling van het verhaal van Mariken van Nieumeghen als afstudeerproject. De vierentwintigjarige Luuk Tuchner deed het! Het boek is nu zelfs op verschillende plekken te koop.
-
Lezing 'De Polar Parade' in Kinderdorp Neerbosch
In de winter van 1944 veranderde Kinderdorp Neerbosch in een militair kamp. Op zondag 22 december nemen historicus Jan Brauer en museumdirecteur Esther Bánki je in een korte lezing mee naar bijzondere verhalen uit die tijd.
Meer lezen over Lezing 'De Polar Parade' in Kinderdorp Neerbosch
-
Sluitstuk Kunstluis 'Slooparcheologie' in Valkhof Museum
Tijdens de verbouwing en verhuizing van het Valkhof Museum komen bijzondere vondsten aan het licht. In zijn laatste interventie als Kunstluis brengt kunstenaar Pavèl van Houten verbouwing en archeologie samen in een korte film.
Meer lezen over Sluitstuk Kunstluis 'Slooparcheologie' in Valkhof Museum
-
Samen geschiedenis maken op de Gelderse Landdag 2024
Op donderdag 12 december organiseren de Radboud Universiteit en Erfgoed Gelderland de tweejaarlijkse Gelderse Landdag, dé ontmoetingsdag voor iedereen in Gelderland die zich bezighoudt met de geschiedenis van de provincie.
Meer lezen over Samen geschiedenis maken op de Gelderse Landdag 2024
-
Winterse zondagen op Kasteel Hernen
Het winterseizoen is gestart voor kasteel Hernen. Het kasteel is vanaf nu alleen op zondagen te bezoeken. Tijdens een tocht met de pratende lantaarn ervaren bezoekers hoe het was om in winterse omstandigheden op een kasteel te wonen.