
SAMA NIMMA is hét culturele festival dat het slot markeert van herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid
Op 15 augustus 1945 kwam er met de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië van de Japanse bezetting een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Met cultureel festival SAMA NIMMA wordt het slot van herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid gemarkeerd. Op zaterdagmiddag 16 augustus vind SAMA NIMMA! plaats op en rond het Mariënburgplein. In de avond trekt het festival verder de stad in.
Op 15 augustus vindt de 20ste herdenking 15 augustus 1945 in Nijmegen plaats. In dit herdenkingsjaar rondom 80 jaar vrijheid staat ‘Steeds weer, nooit meer’ centraal. Onze vrijheid is niet vanzelfsprekend. Nu meer dan ooit is dit voelbaar in de wereld. Daar wordt bij stilgestaan in de Stevenskerk.
Op 16 augustus is cultureel festival SAMA NIMMA. Tijdens het rijke programma dat georganiseerd voor en door de brede Indische gemeenschappen in de stad is er ruimte voor reflectie, erkenning en het doorgeven van verhalen aan nieuwe generaties, verhalen die culturele grenzen overstijgen. Tegelijkertijd vieren we de veerkracht en de culturele rijkdom die deze gemeenschappen naar Nederland hebben gebracht. Herdenken en vieren gaan hier hand in hand—want door te herinneren, blijven we verbonden en daarbij is iedereen welkom om samen na te denken over de betekenis van vrijheid.
Gesprekken tijdens Nasi Bungkus maaltijd
Het programma van SAMA NIMMA begint met een maaltijd op het Mariënburgplein. Tijdens deze gezamenlijke maaltijd ontmoet je andere mensen en voer je interessante gesprekken. Immers: samen eten verbindt. Op het menu staat een Nasi Bungkus. Na de bevrijding deelde het Rode Kruis Nasi Bungkus uit aan de teruggekeerde krijgsgevangenen. Dit bescheiden gerechtje symboliseert de veerkracht en het opkrabbelen na de oorlog. Burgemeester Bruls opent het programma en daarna neemt moderator Simon Mamahit (Stadsdichter van Nijmegen) het van hem over. Hij gaat met zijn gasten en het publiek in gesprek over het belang van cultuur in combinatie met vrijheid. Dat wordt afgewisseld met muziek en dans. De Nasi Bungkus is gratis, maar aanmelden via de website is verplicht. Er is beperkt plek.
Muziek, film en verhalen
Tijdens SAMA NIMMA worden op verschillende manieren verhalen gedeeld. In het Regionaal Archief zijn er colleges over bijvoorbeeld Huize Insulinde, het ‘Verblijf van den Oud-Indischen Militair’ dat zich aan het eind van de vorige eeuw aan de Voorstadslaan in Hees bevond. Het IndoFILMcafe heeft een filmprogramma gecureerd waarin het werk van Timoteus Anggawan Kusno centraal staat. Tijdens de Tracing Your Roots-verhalensalon in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis word je uitgenodigd om verhalen en herinneringen met elkaar uit te wisselen over voorouders, familiegeschiedenis en familietraditie. Bibliotheek Mariënburg heeft een programma voor jong en oud. Bij Patsboem, de makers van het nieuwe jeugdboek ‘Het begon met peper’, leren kinderen alles over de gedeelde geschiedenis en Indische invloeden in taal en eten. Taal staat ook centraal tijdens de Indische Literaire salon, waar Peter van Riel in gesprek zal gaan met schrijvers Lara Nuberg en Ernst Jansz over hun favoriete boeken die ‘Indië/Indonesië’ als thema hebben. Daaf Verjans verkent daarna samen met zijn gasten, o.a. acteur Joenoes Polnaija en Universitair hoofddocent Mathilde Roza, welke lessen we hebben geleerd uit het verleden en hoe we die voor de toekomst kunnen toepassen.
Pasar malam
Tijdens SAMA NIMMA is het Mariënburgplein het festivalhart waar je na de Nasi Bungkus maaltijd lekker kunt blijven zitten en je laten verrassen door muziek. De Rolero’s, de band rondom frontman Rob de Waal, speelt de beste rock ‘n’ roll klassiekers. Een uniek gelegenheidsorkest, het zomerprojectorkest, speelt onder leiding van dirigent Roger Ritzen speciaal voor het SAMA NIMMA onder meer (Amerikaanse) bigband- en jazzmuziek, dé populaire muziekstijlen in het jonge Indonesië van de jaren ’40 en ‘50. Voor kinderen is er een workshop over Molukse tatoeages. Tijdens deze workshop leren ze meer over Molukse tatoeages en gaan ze eigen tatoeages ontwerpen. Maar je kunt ook struinen over de pasar malam rondom de kapel, die van alles biedt wat met Indonesië en de Indonesische of Indische cultuur te maken heeft, of samen dansen tijdens de poco-poco.
En dat is nog niet alles..
In de avond trekt SAMA NIMMA verder de stad in en is er overal muziek te horen. In de stadsbibliotheek speelt Ernst Jansz, bekend van de iconische Nederlandse band Doe Maar, zijn muzikale voorstelling ‘Een liefdeslied’. De Stevenskerk is het decor voor een Gamalan concert door Global Gongs Collectief en in PAAK Vinyl Bar zetten de beste DJ’s de avond tot in de vroege uurtjes door.