De Nieuwe Winkel in Nijmegen beste groenterestaurant ter wereld

De Nieuwe Winkel in Nijmegen is op het mondiale Gastronomic Forum in Barcelona uitgeroepen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Emile van de Staak van De Nieuwe Winkel kreeg de We’re Smart Green Award.

The Gastronomic Forum is een gastronomisch evenement waar dit jaar voor het eerst ook de We’re Smart Green Awards werden uitgereikt. Deze culinaire gids maakt elk jaar een top 100 van plantaardige restaurants. Emile van de Staak van De Nieuwe Winkel kreeg uit handen van de jury de award voor het beste groenterestaurant ter wereld.

Vorig jaar greep de eigenaar en chefkok nog net naast de We're Smart Award. Emile is daarom des te blijer dat hij dit jaar wel als beste uit de bus kwam. "Ik denk dat ze onder de indruk waren van ons totale verhaal. Dat je ook in staat bent om uit te leggen waarom je het precies doet, een meer activistische kant van mijzelf. Mijn restaurant is mijn restaurant, maar ik heb er ook aandacht voor om dit verhaal voor het voetlicht te brengen."

In de prijzenkast

Het restaurant in Nijmegen heeft ook al twee Michelinsterren. Daar kan Van der Staak nu dus weer een prijs aan toevoegen. "Wat je merkt is dat steeds meer mensen het besef hebben dat het schadelijk is voor onze planeet dat we zo veel vis en vlees eten. Mensen zijn zeker wel bereid hun gedrag aan te passen, als er goede alternatieven zijn. Op dat snijvlak zitten wij. We bieden een alternatief voor de traditionele aanpak. Dat motiveert mensen om daar aandacht aan te geven en dat is een compleet nieuwe ontwikkeling. Die gaat steeds sneller."

Volgeboekt tot februari

Het restaurant is momenteel al volgeboekt tot eind februari. Daar komt met dit nieuws waarschijnlijk nog meer bij. Emile: "De winnaar van vorig jaar uit Luxemburg heeft meer dan 45 nationaliteiten over de vloer gehad, zelfs de Koreaanse televisie. We moeten maar zien of dat bij ons ook gebeurt, maar dat deed bij mij wel even de wenkbrauwen fronsen.” De eigenaar en chef maakt zich klaar voor een druk jaar.

Meer weten? We interviewden Emile van der Staak in 2021 al over zijn succesvolle restaurantconcept. Lees het interview hier. Meer over De Nieuwe Winkel vind je op www.denieuwewinkel.com.

Dit vind je misschien ook leuk...