Thijs (21) en studentenorganisatie AGREEn helpen bedrijven met verduurzamen

| Lunya van Wunnik

Iedere maandagavond komt er een groep studenten van de Radboud Universiteit samen om de wereld een stukje beter te maken. Met AGREEn zetten zij hun eigen expertise in om bedrijven te helpen met verduurzamen. “Op deze manier maken wij de wereld op lokaal niveau een stukje beter.”

Op maandagavond komt de studentenorganisatie AGREEn samen om het laatste nieuws op het gebied van duurzaamheid te bespreken, te werken aan een van hun vele projecten en na afloop samen wat te drinken. Ieder half jaar, ook wel één cycle genoemd, organiseren zij namelijk verschillende projecten waarbij de studenten (lokale) bedrijven helpen met verduurzamen. Dankzij een diverse samenstelling aan studenten van verschillende faculteiten is er dan ook kennis en expertise op uiteenlopende gebieden. Op deze manier kunnen zij hun verschillende visies met elkaar delen en de bedrijven op verschillende vlakken helpen. 

Als penningmeester binnen het bestuur is Thijs Habets (21) verantwoordelijk voor de financiële kant van AGREEn. Ook helpt hij mee aan een van de drie lopende projecten. De organisatie sluit dan ook mooi aan bij zijn pre-master Environment & Society. “Ik ben erg dankbaar om onderdeel te zijn van AGREEn. Op deze manier maken wij de wereld op lokaal niveau een stukje beter.”

Duurzame bedrijfsvoering 

De organisatie, die gestart is in 2016, is inmiddels alweer uitgegroeid tot zo’n 25 AGREEn’ers. Momenteel lopen er drie projecten waar hard aan gewerkt wordt. Zo helpt AGREEn bijvoorbeeld het veganistische restaurant Tati met verduurzaming van hun gerechten, locatie en marketing. “We hebben Tati zelf benaderd omdat we vinden dat hun concept erg goed bij ons past”, vertelt Thijs. 

Met een ander project werken zij samen met Radboud Young Academy een platform van de Radboud Universiteit dat academici een platform biedt voor hun wetenschappelijke bevindingen. Om hun energieverbruik te verminderen, doet AGREEn onderzoek naar hun supercomputers – extreem snelle computers die daardoor veel elektriciteit slurpen. 

“In de toekomst is het uiteindelijk cruciaal dat bedrijfsvoering op een duurzame manier plaatsvindt”, vertelt Thijs. “Er zijn nog heel veel bedrijven die daarin moeten veranderen en daar zijn wij dus voor.” Soms benadert AGREEn de bedrijven zelf maar er komen ook regelmatig aanmeldingen binnen via het contactformulier op hun website. 

Verandering teweegbrengen 

“Ik vind AGREEn echt een fantastisch initiatief”, vertelt hij trots. “Het is heel leerzaam want je leert op een professionele manier samen te werken met bedrijven. Ook bouw je een groot – internationaal – netwerk op.” Hij merkt dan ook dat de organisatie lokaal veel verandering teweegbrengt en dat de bedrijven blij zijn met het resultaat. 

Naast hard werken is er bij AGREEn ook veel ruimte voor gezelligheid. Zo worden er regelmatig activiteiten georganiseerd maar gaan ze ook regelmatig samen naar protesten op het gebied van duurzaamheid. “Het is fijn om samen te komen met mensen die op eenzelfde manier in het leven staan en dezelfde dingen belangrijk vinden. Binnen de organisatie heb ik echt vrienden voor het leven gemaakt.”

De gezondheid van planeet en mens voorop 

Zelf is Thijs al vanaf jonge leeftijd erg geïnteresseerd in duurzaamheid en hij vindt het dan ook belangrijk om zich ervoor in te zetten. “Als onze generatie niks doet dan kan de generatie na ons niet meer overleven op deze planeet”, vertelt hij bezorgd. “Daarom is het belangrijk dat we nu ingrijpen om onze planeet leefbaarder te maken. De gezondheid van de planeet en de mens zijn volgens hem het meest cruciaal. 

Wel merkt hij dat er veel ongelijkheid plaatsvindt als het gaat over duurzaamheid. Zo ziet hij om zich heen dat er geregeld gebruik wordt gemaakt van greenwashing: een marketingtruc waardoor bedrijven duurzamer lijken dan ze daadwerkelijk zijn. “Ik heb een bachelor bestuurskunde gedaan omdat ik graag duurzamer beleid wilde maken.” Ook nu met zijn pre-master Environment & Society houdt Thijs zich bezig met belangrijke thema’s rondom duurzaamheid. 

“Ik heb me bij AGREEn aangesloten omdat ik graag naast mijn studie iets groens wilde doen. Je kan namelijk makkelijk een kleine duurzame verandering maken in je omgeving”, vertelt hij. “Duurzaamheid is een levensstijl.” Toch is deze levensstijl volgens Thijs niet zo zwart-wit als we soms denken. “Je kan ook grijs zijn en gewoon wat minder vlees eten dan eerst. Kleine stapjes helpen.”

Ben jij student en wil je je ook aansluiten bij AGREEn? 

Bij AGREEn leer je als student meer over onderzoek doen, interviewen, organiseren en partnergesprekken voeren. Je bouwt een groot (groen) netwerk op en leert werken in groepsverband. Daarnaast biedt de organisatie natuurlijk ook veel gezelligheid zoals samen eten en verschillende activiteiten. 

Dus heb jij ook een grote passie voor duurzaamheid? En lijkt het jou wat om bedrijven te helpen en tegelijkertijd zelf ook meer te leren over duurzaamheid? Meld je dan aan via de website van AGREEn.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk: