Silke van AIESEC coacht de leiders van de toekomst

| Lunya van Wunnik

AIESEC biedt jonge mensen van over de hele wereld de kans om zichzelf op internationaal niveau te ontwikkelen als potentiele leider van de toekomst. Als Local Committee President zet Silke Eijgenraam (24) zich in voor alle leden van AIESEC in Nijmegen. “Je kan je soms heel klein voelen waardoor het lijkt alsof je niet veel kan betekenen. Toch kun je ook in je eentje ontzettend veel verandering teweegbrengen in de wereld.”

En die verandering begint volgens AIESEC en Silke bij jezelf. Want door de focus te leggen op persoonlijke ontwikkeling en bewustwording ontwikkelen jonge mensen de juiste kwaliteiten om in de toekomst een verantwoordelijke leider te worden– en daardoor iets bij te kunnen dragen aan grotere wereldproblemen. Want pas als je goed kan omgaan met jezelf, kun je ook anderen helpen. 

Deze vaardigheden kunnen studenten bij AIESEC ontwikkelen door het doen van vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland. AIESEC bestaat al sinds 1948 en is inmiddels uitgegroeid naar 125 landen met daarnaast zo’n zevenduizend partnerorganisaties met beschikbare (stage)plekken. Hierdoor kunnen zij studenten koppelen aan dé perfecte plek om ervaring op te doen. “Het is een mooie kans om verschillende culturen elkaar te laten begrijpen. Op deze manier kunnen we ontzettend veel van elkaar leren en zo blijven groeien”, vertelt Silke. 

AIESEC Nijmegen

Als Local Committee President is Silke verantwoordelijk voor AIESEC in Nijmegen. Met vijf andere bestuursleden werkt zij sinds afgelopen zomer fulltime vanuit hun kantoortje op de Radboud University. “Ik vind het tot nu toe geweldig om dit te mogen doen. Ik vond het in het begin wel spannend om de leiding te hebben maar het is zo’n mooie kans om een organisatie te mogen leiden.” Ze zit nu nog middenin haar bestuursjaar maar heeft al ontzettend veel geleerd.

Als voorzitter van AIESEC Nijmegen is Silke dus verantwoordelijk voor het leiden en coachen van alle lokale leden. Zo zorgt ze er bijvoorbeeld ook voor dat er iedere maandag een training of workshop plaatsvindt om te investeren in de ontwikkeling van de AIESEC’ers. “We zitten bovenop persoonlijke groei en performance. We zijn constant bezig met strategisch kijken naar waar we heen willen als organisatie.”

Hoe werkt het dan? 

De vrijwilligersprojecten van AIESEC duren gemiddeld zo’n zes tot acht weken. Een stage loopt vaak voor een wat langere periode van een paar maanden. Nadat je je hebt aangemeld op de website gaat AIESEC met je in gesprek. “Door in gesprek te gaan over de wensen en doelen die de student graag wil behalen, vinden we samen een geschikte plek”, vertelt Silke. Wanneer er een geschikte plek of stage is gevonden, legt AIESEC het eerste contact met de organisatie of het bedrijf. Wanneer iedereen akkoord gaat, kan de student beginnen met de voorbereidingen voor de reis. 

De student wordt gedurende het hele proces begeleidt door AIESEC. Zo wordt er samen een leerplan opgesteld en wordt er achteraf ook gereflecteerd om te kijken of alle doelen behaald zijn. Aan de andere kant helpt AIESEC ook buitenlandse studenten die hierheen komen voor een stage met veel praktische zaken. “Wij helpen hen met het zoeken van een woonruimte en het regelen van hun bankzaken. Ook organiseren we regelmatig sociale events om elkaar wat beter te leren kennen en zo eenzaamheid te voorkomen.” 

AIESEC Nederland tijdens een conferentie.

Binnen het vrijwilligerswerk lopen er veel verschillende projecten. Deze projecten zijn gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’S): dit zijn zeventien doelen die opgesteld zijn door de Verenigde Naties (VN) om de wereld een betere plek te maken. Zo is er vanuit AIESEC een project in Sri Lanka dat zicht focust op het voorkomen van Soa’s en het creëren van bewustzijn daarover. In Italië loopt er een project dat zich bezighoudt met gelijkheid en discriminatie.

AIESEC biedt ook stageplekken op veel uiteenlopende gebieden zoals de marketing, HR en IT. Vanuit de universiteit in Nijmegen ziet Silke vooral veel studenten van de management faculteit voorbijkomen. Anderzijds komen er vaak IT-studenten naar Nijmegen toe – in dit vakgebied is er namelijk een groot tekort in Nederland. 

Vrijwilligerswerk in Uganda 

Anne (21) heeft met AIESEC’s Global Volunteer programma vrijwilligerswerk gedaan in Uganda. Hier heeft ze meegeholpen met het Medicine project: een project dat geneeskunde studenten de mogelijkheid geeft om kennis en ervaring op te doen over gezondheidszorg in het buitenland. Als student geneeskunde is ze namelijk erg geïnteresseerd in Global Health. 

Ze vertelt dat ze tijdens het vrijwilligersproject veel geleerd heeft over de verschillen in de gezondheidszorg tussen Nederland en Uganda. De arts die daar de leiding had nam hun mee op een ‘medische safari’ waardoor ze veel bijzondere plekken bezocht heeft. “Er zijn daar in het ziekenhuis veel minder middelen beschikbaar dan hier. Ook zijn niet alle medicijnen aanwezig.” Ze vond het mooi om te zien hoe de dokters daar in staat zijn om goede zorg te verrichten met minder middelen. 

Wat definieert een echte leider?

AIESEC wil de jongere generatie van nu opleiden tot de leiders van de toekomst. Maar wat zijn dan de eigenschappen van een ware leider? “Daar heb ik niet één duidelijk antwoord op”, vertelt Silke. “Ik denk dat iedereen op zijn eigen, unieke manier een leider kan zijn met verschillende eigenschappen.” Wel zijn er volgens AIESEC een aantal kwaliteiten die handig zijn om te hebben. Zo is het belangrijk om zelfbewust en oplossingsgericht te zijn en anderen in hun kracht te zetten. “Dit zijn kwaliteiten die iedereen kan ontwikkelen.”

Na haar vrijwilligerswerk in Uganda definieert Anne leiderschap als het realiseren van je ambities, doelen en dromen. AIESEC ziet dan ook veel gemotiveerde en enthousiaste jonge mensen voorbijkomen. “Het is mooi om te zien dat al deze mensen graag hun steentje willen bijdragen”, vertelt Silke. “Je kan je soms heel klein voelen waardoor het lijkt alsof je niet veel kan betekenen. Toch kun je ook in je eentje ontzettend veel verandering teweegbrengen in de wereld.”

Ben jij ook een leider van de toekomst? 

AIESEC in Nijmegen zal je persoonlijk begeleiden bij het vinden van een project dat je leuk vindt en dat aansluit bij je persoonlijke behoeften. Wij zullen je helpen bij de voorbereidingen die nodig zijn om van jouw ervaring in het buitenland een succes te maken. Schrijf je voor meer informatie in via deze link, dan neemt AIESEC in Nijmegen contact met je op! 

Dit vind je misschien ook leuk: