Marieke (25) is initiatiefnemer van Buddy to Buddy Nijmegen: ‘mijn buddy opende mijn wereld’

| Tessa van Erp

Tijdens een informatieavond voor Buddy to Buddy in Arnhem wist Marieke (25) het zeker: hier wil ik een steentje aan bijdragen.  Dat leverde haar een onvoorwaardelijke vriendschap op met haar buddy Nadeem. Als je haar toen had verteld dat zij initiatiefnemer zou worden voor de Nijmeegse Buddy to Buddy, had ze je zeker niet geloofd. “Het raakte me enorm dat vreemden van elkaar zo’n mooie, onverwachte vriendschap hadden opgebouwd. Ik dacht: hier wil ik me heel graag voor inzetten.”

Buddy to Buddy is een initiatief dat nieuwkomers, mensen die vanuit een ander land naar Nederland zijn gekomen, koppelt aan stadsgenoten. Na de eerste ontmoeting tijdens een matchingsdiner zijn de buddykoppels zelf aan zet om wekelijks contact met elkaar te onderhouden. Bijvoorbeeld door samen leuke activiteiten ondernemen of met elkaar koffie te drinken. Buddy to Buddy staat klaar om de koppels waar nodig is te begeleiden en te coachen. Uit iets heel kleins kan zo een mooie vriendschap ontstaan. Buddy to Buddy is begonnen in Zutphen, maar bestaat inmiddels in meerdere steden, van Leeuwarden tot Tilburg.

Twee jaar geleden startte Buddy to Buddy op initiatief van Marieke ook in Nijmegen. En met succes: in vijf matchingsrondes zijn er in totaal al meer dan 130 buddykoppels ontstaan. Samen met anderen uit de organisatie verzorgt Marieke activiteiten voor deze groep buddykoppels en andere betrokkenen en geïnteresseerden. “De maandelijkse buddycafés bijvoorbeeld, waarin we bijkletsen en volop spelletjes spelen. Ook hebben we laatst een nieuwjaarsfeest gehouden. We zijn echt een netwerk geworden in onze stad.”

 

Meer openstellen

Marieke woonde tijdelijk in Arnhem toen Buddy to Buddy op haar pad kwam. Daar was ze vanuit Nijmegen naartoe verhuisd om samen te gaan wonen met haar toenmalige vriend. Die relatie ging niet veel later uit. “Ik zat toen niet goed in mijn vel. Ik was erg onzeker, had faalangst en onderhield weinig sociale contacten. Ik had mezelf nogal verloren in de relatie en moest mijn leven weer op de rit krijgen.” Marieke vond een studentenkamer in het centrum van Arnhem en begon met faalangsttraining. Hierin leerde ze dat ze zich meer moest openstellen en buiten haar comfortzone moest treden. 

Op een dag scrolde ze door haar Instagramfeed toen ze een advertentie van Buddy to Buddy Arnhem tegenkwam. “Ik zei tegen mezelf: misschien moet ik dat maar eens proberen. Zoiets had ik nog nooit eerder gedaan en het leek me een mooie kans om sociaal contact op te doen in Arnhem.” Ze meldde zich meteen aan voor de informatieavond.

De informatieavond vond plaats in een knus, Arnhems cafeetje. Naast Marieke waren er zo’n twintig andere stadsgenoten aanwezig. De twee Arnhemse coördinatoren vertelden over Buddy to Buddy en wat de aanwezigen de komende tijd konden verwachten. “Ze lieten ons een filmpje zien waarin buddykoppels vertelden over wat de match hen had gebracht. Die blijdschap en dankbaarheid die de koppels uitstraalden, ik kreeg daar de tranen van in mijn ogen. Het raakte me enorm dat vreemden van elkaar zo’n mooie, onverwachte vriendschap hadden opgebouwd. Ik dacht: hier wil ik me heel graag voor inzetten.”

Een onvoorwaardelijke vriendschap

Tijdens het matchingsdiner in Arnhem ontmoette Marieke haar buddy Nadeem, een leeftijdsgenoot uit Syrië. Ze konden het al vrij snel met elkaar vinden en zijn nu, vier jaar later, nog steeds goede vrienden. Hij woont inmiddels ook in Nijmegen. “We hebben diepe, filosofische gesprekken, bijvoorbeeld over de zin van het leven. Dat kende ik nog niet uit eerdere vriendschappen. We waarderen elkaar enorm om wie we zijn en wat we doen. Door onze match heb ik er een onvoorwaardelijke vriend bij.” 

Toen Marieke twee jaar geleden terugkeerde naar Nijmegen verbaasde het haar dat Buddy to Buddy hier nog niet bestond. “We wonen in zo’n sociale, gastvrije stad. En ook in Nijmegen zijn er veel nieuwkomers die behoefte hebben aan sociaal contact.” Ze nam daarom contact op met Mariel, een van de twee Arnhemse coördinatoren. Die was net als haar enthousiast om in Nijmegen aan de slag te gaan. Een ander meisje dat betrokken was bij de Bredase Buddy to Buddy verhuisde toevallig ook naar Nijmegen, wist Mariel. Zo hadden ze opeens best wat mensen bij elkaar om het op poten te zetten.

Een warm en trots gevoel

Wat heeft Buddy to Buddy voor Marieke persoonlijk betekend? “In de tijd dat ik niet lekker in mijn vel zat, was ik eigenlijk erg passief. Ik zat liever op de bank dan dat ik de deur uit ging. Als ik nu naar mezelf kijk, zie ik eigenschappen die toen niet tot uiting kwamen. Ik zou met een glimlach tegen mijn oude zelf zeggen: wat tof wat je allemaal staat te gebeuren!” Door Buddy to Buddy is ze buiten haar comfortzone gestapt en ontdekte ze haar ondernemende kant. “Ik durf nu op de voorgrond te treden en meer van mezelf te laten zien. Ik heb geleerd om mijn wereld open te stellen en vind het telkens weer prachtig om te zien als een nieuwe ronde buddykoppels hetzelfde doet. Dat geeft me een ontzettend warm en trots gevoel.”

Marieke vindt het belangrijk dat we in Nijmegen goed naar elkaar om blijven kijken.  “Hoe mooi is het als je een nieuwkomer kan helpen zich thuis te voelen in onze stad. Eén iemand kan vaak al zo veel betekenen!”

Ook buddy worden?

Wil jij een buddy wegwijs maken en nieuwe mensen ontmoeten? Meld je dan aan als buddy via de website van Buddy to Buddy. Liever eerst op een laagdrempelige manier kennismaken met het initiatief? Bezoek dan een van de maandelijkse buddycafés, elke vierde woensdag van de maand in De Wijkfabriek aan de Koninginnelaan 1 in Nijmegen-Oost.

 

Dit vind je misschien ook leuk: