Beate bedacht AeroCount voor een schonere lucht

| Ferhat Tokbay

In samenwerking met de Radboud Universiteit werkt AeroCount aan de nieuwste technieken rondom het meten van luchtkwaliteit. Het is een kwestie die meer is gaan spelen door de COVID-pandemie van de afgelopen jaren, maar Beate Stevens (27) is al sinds 2014 bezig met haar visie. "Mensen weten niet hoe vervuild de lucht is die je dagelijks inademt."

Juist dat inzichtelijk maken is waar Beate met haar bedrijf AeroCount dagelijks aan werkt. Door middel van een fijnstofmeter maakt het bedrijf inzichtelijk wat de kwaliteit is van de lucht die je inademt, op ieder moment van de dag. Dankzij een webapplicatie kun je vervolgens zien welke metingen er gedaan zijn en kan je ‘zorgen voor een schonere leefomgeving’ zoals Beate het noemt. 

"Elke dag ademen we gemiddeld 10.000 liter lucht in. Dus dan begrijp je al wat het belang van schone lucht en wat het met je gezondheid doet." Helaas is schone lucht niet overal vanzelfsprekend. Nederland heeft zelfs de slechtste luchtkwaliteit van heel Europa. 

 

 

Wat is fijnstof precies?

Fijnstof is de verzamelnaam voor alle kleine stofdeeltjes in de lucht om ons heen. Met een grootte van maximaal 10 micrometer zijn deze niet zichtbaar voor het blote oog. Omdat fijnstof zo klein is, zijn ze juist extra schadelijk voor je gezondheid. Je lichaam kan namelijk niet alle kleine stofdeeltjes uit de lucht filteren en hoe kleiner de fijnstof is, hoe verder dit je lijf in komt. 

Hoewel je misschien geneigd bent om bij fijnstof te denken aan uitstoot van auto’s en fabrieken, ontstaat het echter de hele dag door om je heen. Wanneer je bijvoorbeeld deodorant op doet in de ochtend, een kaarsje aansteekt of lekker aan het koken bent, maak je fijnstof.  

Een ander fijnstof bron is bijvoorbeeld vuurwerk. "Wij wisten precies wanneer NEC promoveerde bijvoorbeeld, zelfs zonder naar de wedstrijd te kijken. Al het vuurwerk dat toen werd afgestoken zorgde voor een piekmoment in fijnstof", zegt Beate.

Liefde voor natuur en technologie

Beate komt uit Groeningen, een klein dorpje in Noord-Brabant. Opgegroeid op een kleine boerderij, tussen de dieren, tractoren en de akkers, ontstond haar liefde voor de natuur en technologie. "Boeren en technologie kunnen namelijk niet zonder elkaar, of het nu gebruikt wordt om het dierenwelzijn te verbeteren of te verduurzamen, technologie speelt een integrale rol."

"In die periode is mijn interesse voor techniek zeker aangewakkerd", zegt Beate. Ze kiest voor de studie Science en ontpopt zich tot sociale vlinder tijdens haar studententijd. Beate is actief geweest binnen diverse studieverenigingen om onder andere samenwerkingen op te zetten met bedrijven in ruil voor geld om toffe activiteiten voor de vereniging te kunnen organiseren. Ze is momenteel nog steeds betrokken bij de universiteit. 

Zo actief zijn als student en nog een bedrijf opzetten, waar vindt ze de tijd? "Vanuit huis heb ik een werkmentaliteit meegekregen. Daardoor wil ik altijd wat te doen hebben. Voor een boerderij moet je op ieder moment van de dag beschikbaar zijn. De melkkoeien zijn namelijk levende dieren waarvoor je verantwoordelijke bent en waarvoor gezorgd moet worden", verklaart Beate. Naast deze mentaliteit voelt ze ook verbondenheid met boeren, wat meespeelde in de oprichting voor AeroCount. 

 

De bron van luchtvervuiling in kaart brengen

In Nederland zijn er ongeveer zestig meetpunten voor luchtkwaliteit, waardoor de luchtkwaliteit heel lokaal gemeten wordt. Nu wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van rekenmodellen. Het meten van de luchtkwaliteit geeft de data om een accuraat beeld te vormen van de luchtkwaliteit in heel het land. "Nu wordt beleid gevormd op basis van deze data, welke vergaande gevolgen heeft. Met AeroCount zag ik een kans lokaal te meten en hiermee de bronnen in kaart te brengen".

Als studente aan de Radboud Universiteit kreeg Beate samen met studiegenoten Karel Raats en Manon Schenkels de opdracht om een oplossing te bedenken voor het fijnstofprobleem. "Het viel ons op dat het een tweedelig probleem is", vertelt Beate. "Enerzijds weet bijna niemand wat over fijnstof en anderzijds waren de fijnstofmeters die beschikbaar waren niet te betalen." Het project leidt tot een heus bedrijf, waarin ondertussen Beate fulltime mee bezig is. 

De fijnstofmeter is in vergelijking met de concurrent een stuk goedkoper. Hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen? "Duurzaam te werk gaan en kunnen profiteren van onze academische achtergrond", zegt Beate, in haar eigen kantoor op de campus. "We hebben jaren in de ontwikkeling van onze fijnstofmeter gestoken en hebben iets weten te ontwikkelen dat betaalbaar is en lang mee kan gaan." En de innovatieve insteek van AeroCount wordt zeker opgemerkt: in 2020 winnen zij de Jan Terlouw Innovatieprijs. 

Toegankelijk én betaalbaar

Momenteel verkoopt AeroCount aan consumenten én bedrijven. Aanvankelijk richtte zij zich op de consumentenmarkt, maar er is een steeds groter wordende vraag vanuit bijvoorbeeld buurtverenigingen. Er zijn ook steeds meer gemeenten die een paar fijnstofmeters willen kopen zodat ze zelf op basisscholen aan de slag kunnen gaan. 

Het product is dus veel breder inzetbaar dan ze in eerste instantie gedacht hadden. "Bedrijven geven als feedback dat het product erg makkelijk te begrijpen is", licht Beate toe over het gebruik van de fijnstofmeter. "Toegankelijk maken is niet alleen een betaalbare prijs. Iedereen moet het ook kunnen installeren."

Helpen en informeren, niet alleen verkopen

Een thema waar AeroCount nog dagelijks mee worstelt, is het gebrek aan kennis over fijnstof onder de Nederlandse bevolking. "We merken dat mensen bewuster zijn geworden over luchtkwaliteit in huis, daar heeft de afgelopen twee jaar COVID-19 wel voor gezorgd. Maar wat fijnstof en bijvoorbeeld aerosolen zijn? Dat is nog een stap te ver", verklaart Beate over de communicatie die ze momenteel hanteren. Opvallend is dat de communicatie vooral gericht is op het informeren van mensen, in plaats van een verkooppraatje houden. "Impact maken is voor mij veel belangrijker dan miljoenen verdienen."

De missie van AeroCount is een schone lucht voor iedereen. Naast de verkoop van fijnstofmeters wil zij dit doen door tips te geven wat je zelf al kan doen om de binnenlucht schoon te houden. "De eerste tip die wij geven is je raam openzetten. Door een paar keer per dag te ventileren maak je al zo een impact op de hoeveelheid fijnstof in huis. Echter is de ligging van je huis en het tijdstip ook van belang, je wilt namelijk geen vieze buitenlucht naar binnen halen."

Een verfrissende toekomst

"Wij hebben ontzettend veel geluk dat wij in samenwerking met de Radboud Universiteit kunnen blijven onderzoeken", zegt Beate. Bijna elke dag zijn ze bezig met nieuwe manieren om de luchtkwaliteit te meten. Momenteel zijn ze bezig met de ontwikkelingen van een ultrafijnstofmeter. Het prototype voor een filtersysteem is al af. Binnenkort wordt er een vernieuwende app voor telefoons beschikbaar gemaakt. Beate is zeker niet van plan om stil te zitten. "Mijn uiteindelijke droom is om heel Nederland bewuster én gezonder te laten leven." 

Wil je weten wat jij al kan doen om de luchtkwaliteit in jouw werk- of woonomgeving te verbeteren? Kijk dan op www.aerocount.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk: