Niels van Bunningen

Kunstenaar Niels van Bunningen ontwerpt, creëert en plaatst in de loop van het jaar 10 kunstwerken langs de Walk of the Town. De kunstwerken hebben een link met de geschiedenis van Nijmegen. 

Niels vertelt: “Dit project heeft mij de gelegenheid gegeven om de stad, waar ik al een sterke band mee had, beter te leren kennen: deze stad van strenge regenten, hardwerkende Kaaijsjouwers en zuipende studenten. De sculpturen die ik ga maken zijn verbonden aan locaties die een rol spelen in belangrijke gebeurtenissen in de Nijmeegse geschiedenis. Dat loopt vanaf de prehistorie via Romeinen, Middeleeuwen, vestingstad stapsgewijs door naar het meer hedendaagse Nijmegen dat zijn identiteit heeft veroverd met tolerantie en een open leefklimaat voor mensen met een uiteenlopende achtergrond en levensgevoel.

Mijn uitdagingen bij het ontwerpen van de tien beelden was om zo divers mogelijk te zijn zonder dat het ten koste zou gaan van het gevoel van reeks. De toon loopt uiteen; kritisch, hoopvol, dramatisch en grappig. Zij moeten net genoeg verbeelden, zodat de  toeschouwer uitgedaagd wordt om het verhaal erachter te willen onderzoeken. 

Als materialen heb ik gekozen voor corten en verzinkt staal. De sculpturen zullen, om herkenbaar te zijn, steeds bestaan uit een 2D, met de hand, plasmagesneden corten achtergrond en 3D gebeeldhouwde elementen van verzinkt staal. De industriële materialen vermengen zich goed met hun omgeving: de ene is roestig bruin en de andere zo grijs als steen.