Wist je dat?

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr. was er een volledige stad door de Romeinen neergezet met de naam Ulpia Noviomagus Batavorum en ontving Nijmegen van keizer Trajanus het stads- en marktrecht.

Niet alleen de Romeinen hebben een stempel gedrukt op de stad. Zo was Nijmegen de meest noordelijk gelegen verblijfplaats van Keizer Karel de Grote en hierdoor een bloeiende keizerstad. Helaas is Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog niet ongeschonden gebleven. Op 22 februari 1944 werd een groot deel van de binnenstad verwoest door een bombardement door geallieerden. Wanneer je op de Grote Markt staat zie je hierdoor een duidelijk verschil in gebouwen wanneer je met je rug naar het waaggebouw toe staat of er vanaf.

Maak een historische stadswandeling

Ontdek de binnenstad van Nijmegen met een stadswandeling. De route brengt je langs vele locaties en laat je de cultuurhistorie van de stad ontdekken. Luister je liever naar een enthousiaste gids die je verhalen vertelt over Nijmegen die de meeste Nijmegenaren niet eens kennen. Reserveer dan een begeleide stadswandeling!

Het Valkhof is het beroemdste en belangrijkste stuk grond van Nijmegen. De Romeinen stichtten hier het Oppidum Batavorum, dat rond het jaar 70 door de Bataafse opstandeling Julius Civilis in brand werd gestoken. In de laat-Romeinse tijd (3e-4e eeuw) lag hier een militaire versterking. Keizer Karel de Grote bouwde hier aan het eind van de 8e eeuw een paleis, dat uitgroeide tot één van zijn belangrijkste residenties.

Zelfs de Noormannen hadden het Valkhof een winter in hun bezit. Ook latere keizers van het Rooms-Duitse Rijk waren er geregeld te vinden. Keizer Frederik Barbarossa bouwde het in 1155 om tot een burcht. Deze burcht heeft vele eeuwen stand gehouden, maar viel in 1796 ten prooi aan de slopershamer. Gelukkig zijn de Nijmeegse burgers toen in opstand gekomen zodat de Valkhofkapel en de Barbarossa-ruïne bespaard zijn gebleven. 

Beleef hier de geschiedenis

Samen herdenken, beseffen, beleven en vieren

Precies 75 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Vier de vrijheid met het Bevrijdingsfestival, de Freedom Fietstour en het Vrijheidsfestival in Nijmegen.. Beleef de luchtlandingen tijdens de Parachutistendropping Falcon Leap in Groesbeek. Of ontdek spannende verhalen tijdens de Battlefieldtour op de fiets. Met een programma boordevol activiteiten staan we stil bij de oorlog en vieren we 75 jaar vrijheid.

Bekijk de activiteiten

Historische locaties - in Nijmegen