Weekend in de oudste stad van Nederland

De geschiedenis van Nijmegen gaat ruim 2000 jaar terug. Neem een diepe duik in de geschiedenis van Nijmegen in een weekend Nijmegen. Bezoek het symbool van de stad, De Bastei, historische panden en wandel door de Nijmeegse stuwwal en het Valkhofkwartier. 

10.00 uur: koffie met wat lekkers

Start je weekend Nijmegen met een warm kopje koffie en wat lekkers bij Philipse Koffie & Brocante. Zij zitten in een van de authentieke Kanunnikenhuisjes.  Deze werden in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime bewoond door een seculiere kanunnik: een lid van een seculier kapittel. Het wordt hier mooi opgediend op brocante bloemenservies, wat wil je nog meer?  

Meer plekken om koffie te halen

11.00 uur: museum De Bastei bezoeken

In museum De Bastei raak je letterlijk het verleden aan van 2000 jaar bouwen aan de rivier. Hier wordt het verhaal verteld van het leven in, om en aan de rivier. In de kazematten, kanonsgang en in de toren beleef je het verhaal van de vorige bewoners aan de hand van unieke Romeinse muurresten, een stuk van kasteel Valkhof en overblijfselen van de bastei zelf. Het is erg indrukwekkend om in dit museum zo veel jaren terug de tijd in te gaan! Je leert hier ook de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied kennen. Zo ontdek je dat er in en rond de stad veel meer leeft dan je denkt!

Meer musea

12.00 uur: lopen door het Valkhofkwartier  

Als je uit museum De Bastei loopt, blijf dan vooral nog even langer om de historie van Nijmegen in het Valkhofkwartier te ontdekken! Je maakt hier een tijdreis door de Romeinse tijd, Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog.

13.00 uur: lunchen bij Café de Zon

Het is weer tijd om heerlijk neer te ploffen bij een lekkere lunchplek. Maak een wandeling over de Waal naar Café de Zon, hét café van het eiland van Nijmegen. Het bruine café bestaat al sinds 1912 en is één van de oudste cafés van Lent. Een café met veel historie dus! Beleef het zelf tijdens een lunchmiddag bij Café de Zon. 

Meer lunchplekken

15.00 uur: het symbool van de stad ontdekken

Achter de Stevenskerk zit een historisch verhaal dat ver terug de tijd in gaat. Sinds de naoorloogse restauratie van de Stevenskerk en de herbouw van de St. Stevenstoren is het een geliefd symbool van de stad geworden. De verhalen van de Stevenskerk vind je terug in het gebouw zelf, maar ook in de beelden, gebrandschilderde ramen, grafstenen, de muurschilderingen, het meubilair en de kroonluchters. Goed om te weten: je kunt je hier laten rondleiden door gidsen. Een weekend Nijmegen is niet compleet zonder een bezoek aan dit geliefde symbool van de stad.

16.00 uur: borrelen op de Grote Markt

Je loopt zo naar de Grote Markt vanaf de Stevenskerk. De Grote Markt is één van de gezelligste locaties in Nijmegen om een borrel te drinken. Op de Grote Markt zie je goed het verschil tussen de noord- en zuidzijde van het plein. De zuidzijde van het plein is namelijk zwaar getroffen door het bombardement op Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. De noordzijde is nog goed gepreserveerd. Neem op de Grote Markt plaats bij Grand Café Moenen om lekker in het zonnetje te zitten. Ze hebben een breed aanbod aan speciaalbieren en wijnen.

Mariken van Nieumeghen

Als je op de Grote Markt loopt, bekijk dan ook het beeldhouwwerk van Mariken van Nieumeghen. Het beeld laat Mariken van Nieumeghen zien die haar zonden overdenkt, gescheiden van Moenen. Het steegje verderop tussen de cafés heet Vijfringengas. Dit verwijst naar de ringen die Mariken als boete om haar hals en armen moest dragen. Lees hier het hele verhaal over Mariken van Nieumeghen.

Meer verhalen over de geschiedenis van Nijmegen lezen? Bekijk de historische tijdlijn.

18.30 uur: dineren bij De Hemel

Heb je ooit al in een middeleeuws kloosterpand gedineerd? Dat kan bij De Hemel! Dit restaurant is gevestigd in de Commanderie van St. Jan, dat is gebouwd in 1196. De geschiedenis van dit gebouw gaat dus een lange tijd terug! Beleef een mooie, gezellige avond bij De Hemel en geniet van de bourgondische keuken en bijzondere setting.

11.30 uur: shoppen in de oudste winkelstraat van Nederland

De ideale straat om lekker te shoppen is de Lange Hezelstraat! Het aanbod aan winkels is zeer verschillend, daardoor kun je voor alles hier terecht. Nieuwe kleding, schoenen, huisdecoratie of iets lekkers om mee naar huis te nemen. Ontdek zelf wat voor leuks er allemaal is!  

13.00 uur: Grootmoeders Keukenmuseum

In het Kronenburgerpark zit het Grootmoeders Keukenmuseum. Je vindt het museum in de eeuwenoude Kruittoren die zeker niet te missen is! Het museum biedt een verzameling antieke keukenspullen uit grootmoeders keukentijd. Denk aan oude koektrommels, antieke theekopjes, eierdoppen, porseleinen poppen en grootmoeders keukenattributen. Ook kun je hier een lekker kopje koffie of thee nemen. Achteraf kun je een wandeling door het Kronenburgerpark maken.

14.30 uur: eten bij In de Kazerne

In de Kazerne zit in een prachtig oud kazernecomplex dat in 1904 en 1905 werd gebouwd. Tegenwoordig kun je bij In de Kazerne terecht voor een lekkere lunch, diner en borrel. Ontdek de lunchkaart, bestel een lekker drankje en geniet van de mooie locatie!

16.00 uur: Ommetje Hunnerberg

Ommetje Hunnerberg is een wandelroute die grotendeels over de stuwwal in Nijmegen-Oost gaat. De weg gaat op en af en onderweg kom je langs veel (natuurlijke) historie. Ook in de natuur ontdek je de geschiedenis van Nijmegen! Onderweg loop je onder andere langs Museum Kam, De Nijmeegse stuwwal, Kops Plateau en het Geometrisch kunstwerk van Yvonne Kracht

Meer wandelroutes

17.30 uur: Besiendershuis bekijken

Ommetje Hunnerberg eindigt in de buurt van het Besiendershuis, één van de oudste huizen in Nijmegen. Het pand is in 1525 gebouwd, in Nederrijnse gotiek stijl. Het werd genoemd naar de besiender (oftewel opzichter) die tot taak had het innen van de tolgelden, die passerende schepen op de Waal moest betalen. Het huis geeft inspiratie en maakt ruimte om verder te denken, te spiegelen aan de tijd en de identiteit van de stad Nijmegen.

Ontdek meer historische plekken

19.00 uur: gezellig tafelen bij Humphrey’s

In 2019 is Humphrey’s verhuisd naar Mariënburg 59. Dit is een monumentaal pand: vroeger was dit het filmhuis Cinemariënburg. Dat zie je ook terug in het pand: authentieke elementen als glas-in-lood, tegeltjes en granieten vloeren. De kelder is omgetoverd tot een sfeervolle en knusse ruimte om gezellig te tafelen. Neem plaats bij Humphrey’s en klets na over het (hopelijk fantastische) weekend Nijmegen!

Restaurants in Nijmegen
Humphrey's Nijmegen

Meer ontdekken van Nijmegen? - Lees dan verder