Vierdaagsefeesten: een kijkje achter de schermen op maandag

| Amy Ruiters

9.000 plakken kaas, 125.000 koppen koffie, 40.000 liter cola, 30.000 m2 en wel 6.400 militairen. Heumensoord is deze week de thuisbasis voor militairen die meewandelen met de Vierdaagse. Van ruim 30 verschillende nationaliteiten verblijven zij allen op kamp Heumensoord, net buiten Nijmegen. Voor deze week staat er op een terrein, dat normaal leeg staat, een groot dorp. Van eetzaal tot dansvloer, brandweer tot artsenpost en zelfs een eigen radiostation.

De wandel Vierdaagse is niks zonder de militairen die meelopen. Vrijwillig of vanuit de opdracht van de commandant komen de mannen en vrouwen van ver. Tijdens ons bezoek aan Heumensoord kregen wij een kijkje in het leven op het kamp. In tenten van 90 meter lang slapen er 460 wandelaars in stapelbedden op kleine kamertjes bij elkaar. Er heerst een gezellige sfeer op het terrein en ook al was het vroeg in de middag, in de feestzaal ontving het barpersoneel al de eerste feestgangers.

Op het kamp stond ook de opvallende Gemstage. Eén van de initiatieven om het kamp duurzamer te maken. De Gemstage bevat verschillende zonnepanelen en een windmolen om zo groene energie op te wekken. Onderaan de stage kun je vervolgens je telefoon opladen bij een van de vele oplaadpunten. Iedereen die aan komt op het kamp kreeg bovendien ook een bidon. Zo vormt er minder plastic afval en er zijn genoeg waterpunten om de bidon gevult te ouden. Al het water op kamp Heumersoord is dan ook drinkwater. Daarnaast doen ze ook mee met het bekersysteem dat Stichting Vierdaagsefeesten is gestart in de binnenstad, dus er wordt goed gerecycled.

We mochten ook een kijkje nemen in de artsenpost waarbij de grootste afdeling de blarenbehandelingen zijn. Het was bijzonder om te zien dat de grote groepen nationaliteiten ook hun eigen doctoren mee hebben en zo een eigen afdeling in de artsenpost hebben. Al betekent dit niet dat je per se bij je eigen dokter behandeld moet worden, wel is er die mogelijkheid. Het blijkt namelijk dat er onder de nationaliteiten verschillende pijnlijkere en minder pijnlijkere blaren behandelingen zijn, zo is ons toegefluisterd. 

In het strenge regime van het leger betekent het dat de wekkers van het kamp allemaal gelijk afgaan in de vroege ochtend. De wandelaars beginnen al in het donker en lopen 50 km met 10 kg op de rug. Als je uitvalt als wandelaar moet je ook het kamp verlaten maar als je dan de Vierdaagse hebt voltooid, krijg je de koninklijke onderscheiding die gedragen mag worden op het uniform. En die eer, die is het toch echt wel waard.

Fotografie: Amy Ruiters

Dit vind je misschien ook leuk...