Tips voor culturele uitjes in november

November is een drukke maand voor cultureel Nijmegen. Het theaterseizoen is weer begonnen, het festivalseizoen kent nog een staartje en Sinterklaas staat voor de deur. Heb jij al plannen voor de komende maand? Wij geven je de leukste cultuurtips van november!​

Festivals & feestjes

11 november 2023 – Het Schort Kort Theaterfestival

Locatie: De Lindenberg
Dit jaar wordt voor de vierde keer Het Schort Kort Theaterfestival georganiseerd door Jobert Franken in samenwerking met de Lindenberg. Het festival zet de schijnwerpers op talentvolle Nijmeegse amateurtheatergroepen die deze avond allemaal een eigen voorstelling presenteren.

24 november 2023 – Rewind XXL

Locatie: Doornroosje
Spoel terug naar de hits van toen en fast forward naar de hits van nu tijdens Rewind XXL in Doornroosje! Een unieke mix tussen The Jackson 5, Nelly, Usher, Beyoncé en het heden. Dat wordt optimaal genieten van de lekkerste R&B en HipHop tunes van toen en nu.

25 november 2023 – Herfstdrift

Locatie: NYMA
Ook in 2023 is Drift Om Te Dansen gelukkig terug met een nieuwe editie van Herfstdrift. In vertrouwde stijl wordt op 25 november het NYMA-terrein omgetoverd tot het warmste bad van Nederland. Heb jij je tickets al?

Muziek & concerten

11 november 2023 – Bohren & Der Club Of Gore

Locatie: Stevenskerk
De instrumentale, Duitse slowjazz/ambient band Bohren & Der Club Of Gore werd gevormd in 1992 door jeugdvrienden en maakt, zoals ze het zelf omschrijven, ‘doom ridden jazz music’. De duistere slow jazz is perfect om live te beleven in de prachtige Stevenskerk.

17 november 2023 – Gaaida

Locatie: Doornroosje
Gaidaa zingt soepele soul en R&B met oprechte en betekenisvolle teksten die recht uit haar ziel komen. In 2022 hebben we haar verbluffende stem al kunnen horen op Valkhof Festival en dit najaar komt ze terug naar Nijmegen voor een headline show in Doornroosje.

19 november 2023 – MonkeyJam x De Basis x Brebl

Locatie: Brebl
De MonkeyJam is een open jamsessie met maar één regel: geen bestaande nummers. Met dit als belangrijkste uitgangspunt is de MonkeyJam uitgegroeid tot misschien wel de bekendste jamsessie van Oost Nederland. Kom je jammen?

Expo & kunst

v.a. 1 oktober 2023 – Jongeren in de Vuurlinie

Locatie: Stevenskerk
Wetenschappers van het Radboud Institute for Culture and History (RICH) lichten de belevenissen van jonge Nijmegenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog toe en vertellen over hun eigen onderzoek.  Jongeren in de Vuurlinie maakt deel uit van ‘De Sleutel van de Stevenskerk’ en het Programma Vrijheid Rijk van Nijmegen. Bekijk hier alvast ons fotoverslag!

v.a. 17 oktober 2023 – Into the Black Hole

Locatie: Valkhof Museum
Valkhof Museum organiseert, in samenwerking met studenten van de Radboud Universiteit, een tentoonstelling over zwarte gaten. Into the Black Hole brengt wetenschap en hedendaagse kunst samen om je het mysterie van het zwarte gat te doen ervaren.

t/m 19 november 2023 – Mijn Vlakke Hand

Locatie: LangeHezel46
In de expositie ‘mijn vlakke land’ ontmoeten Tregot en Gerritz elkaar in vorm en kleur en verbinden een stukje historisch erfgoed van LangeHezel46 met het eeuwenoude vlakke land bij de oudste stad van Nederland. Een unieke, elkaar versterkende combinatie.

Theater, dans en meer

2 november 2023 – In/with/in

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
In/with/in is een drieluik aan werken waarin verschillende makers seizoen 23/24 inluiden met hun uiteenlopende artistieke ideeën. Hierin voeren kruisbestuivingen tussen dans, beeldende kunst, ontwerp en muziek de boventoon.

4 november 2023 – JALOEZIE IS EEN BITCH

Locatie: De Lindenberg
De winnares van de Neerlands Hoop 2002 voor (S)EXPERIMENT gaat met hartverscheurende humor het gevecht aan met juicy jealousy in een opzwepende, kleurrijke en muzikale voorstelling over onconventioneel liefhebben en hoe dat vorm te geven.

11 november 2023 – De Plantage van onze Voorouders

Locatie: LUX
In het herdenkingsjaar 2023 gaan actrices Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter terug naar de plek die hun voorouders verbindt: de plantage Tout Lui Faut in Suriname. De plantage van onze voorouders, muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva.

Voor kinderen

11 november 2023 – Meester Kikker (5+)

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Wanneer de meester met waterkroos in zijn haar en kleren vol scheuren de klas binnenkomt heeft hij duidelijk iets uit te leggen. En waarom kijkt de directrice zo verlekkerd als iemand een spreekbeurt houdt over kikkers?

19 november 2023 – Vrijheidsontbijt (6-12)

Locatie: De Lindenberg
Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Alle 6 tot 12-jarigen zijn zondag 19 november uitgenodigd voor een groot vrijheidsontbijt, helemaal gratis. Nadat je samen met andere kinderen hebt kunnen smullen van een lekker ontbijtje, ga je in groepjes aan de slag met het thema vrijheid.

26 november 2023 – Pepernotenpret (2+)

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
In deze vrolijke en muzikale voorstelling viert Dirk Scheele het Sinterklaasfeest samen met alle hulppieten en sinterklazen in de zaal. Dirk zingt daarbij veel bekende en nieuwe Sinterklaasliedjes. Kom verkleed als hulppiet of hulpsint en maak er samen één groot feest van!

Dit vind je misschien ook leuk...