Fotoverslag: Jongeren in de Vuurlinie

Wat betekent het om te wonen in een stad die direct aan de frontlinie van een oorlog ligt? Deze maand werd in de St. Stevenskerk een opmerkelijke tentoonstelling gehouden: 'Jongeren aan de Vuurlinie'. Een bijzondere expositie die het samenkomen van geschiedenis en technologie belicht.

Unieke dagboeken

Hoe beleefden de inwoners van Nijmegen de frontlinie tussen september 1944 en mei 1945, na het falen van Operatie Market Garden? Historicus Joost Rosendaal onderzocht hun ervaringen aan de hand van ruim honderd dagboeken. Deze persoonlijke verhalen vormen de kern van de tentoonstelling "Jongeren in de Vuurlinie" door het Radboud Institute for Culture and History.

De interactieve tentoonstelling neemt je mee naar het Nijmegen van 1944-1945. In de kooromgang van de Stevenskerk brengen dagboekverhalen tot leven via augmented reality. Ook worden originele materialen getoond, zoals dagboeken, foto's, beeldfragmenten en andere objecten die verwijzen naar die tijd en plaats.

Bijzondere vriendschap

Naast 'Jongeren in de Vuurlinie' is 'Albert en Theo' te zien, een expositie samengesteld door Dr. Mathilde Roza. Het verhaal vertelt over een opmerkelijke vriendschap tijdens de oorlog en komt rechtstreeks uit het Vrijheidsmuseum. Je maakt kennis met Albert Tarbell, een 21-jarige Amerikaanse paratrooper van Mohawk-afkomst, en de 15-jarige Nijmeegse jongen Theo Smolders. Ze worden vrienden voor het leven na een ontmoeting in de bossen rondom boerderij De Engelenberg in Groesbeek.

We maken kennis met de inmiddels 90-jarige Theo, die zijn samen met zijn familie een bezoek brengt aan deze bijzondere expositie.

Fotografie: Henk Beenen