Tips voor culturele uitjes in januari

Zin in een concertje, bewonderen in de schouwburg of turen naar de mooiste kunst? Dan heb je geluk, want het barst van de cultuur in Nijmegen deze maand. We hebben ons best gedaan om dé cultuurtips die je niet mag missen te verzamelen. Dit is er in januari te doen in cultureel Nijmegen.

Festivals & feestjes

t/m 4 januari 2024 – Het Limes Festival

Locatie: Museumpark Orientalis
De hele kerstvakantie kun je genieten van een Romeins programma voor jong en oud bij Museumpark Orientalis. Wist je dat de Limes (uitgesproken als ‘Lie-mes’) de grens was van het Romeinse Rijk, en dat deze dwars door dit gebied liep? In de Romeinse tijd bruiste het hier van de activiteit, en dat is ook nu nog terug te zien.

t/m 7 januari 2023 – De Nijmeegse Winterweken

Locatie: diverse locaties
Gezelligheid, sfeer, mooie verlichting: je vindt het allemaal in binnenstad van Nijmegen deze winter. Lichtscuplutren, een Romeinse quiz, straattheater, kinderprogramma in de Stevenskerk, een nieuwjaarsdip in een echt Romeins badhuis én een lichtjesoptocht met het Amalia Kinderziekenhuis!

26 januari 2024 – De Nijmeegse Gedichtennacht

Locatie: Het Festivalhuis
Op vrijdag 26 januari 2024 opent Het Festivalhuis haar deuren weer voor de Nijmeegse Gedichtennacht. Als onderdeel van de landelijke poëzieweek presenteren literair tijdschrift Op Ruwe Planken, Studievereniging voor Neerlandici (SVN) en literatuurorganisatie Wintertuin een avond vol poëzie en muziek. Het thema dit jaar luidt ‘Home is where the art is’

Muziek & concerten

14 januari 2024 – Nieuwjaarsconcert met Caraïbische swing

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging
Vergeet even de Nederlandse winter voor een heerlijk nieuwjaarsconcert met een flinke dosis Caraïbische zon. De Curaçaos-Nederlandse zangeres, componiste en songwriter Izaline Calister zingt met haar band en het orkest o.l.v. Wayne Marshall over het warme eiland. Dans mee het nieuwe jaar in!

19 januari 2024 – De Staat - The Red Show

Locatie: Doornroosje Poppodium
De Staat behoeft natuurlijk geen introductie bij het Nijmeegse publiek. De band is met hun unieke mix van stevige rock inmiddels uitgegroeid tot misschien wel de beste live-act van Nederland. De Staat komt in januari terug naar Doornroosje voor een bijzondere reeks van drie concerten in het teken van hun Red / Yellow / Blue project!

27 januari 2024 – Oh Hazar

Locatie: Merleyn
Oh Hazar zoekt de grens op tussen tegenstellingen. In een verslavende trip vol alternatieve artpop, indierock en postpunk raakt de band universele thema’s als macht en onmacht, eenzaamheid en nooit alleen zijn. Op 27 januari 2024 presenteert Oh Hazar haar debuut-EP Clair Obscur in Merleyn!

Expo & kunst

t/m 7 januari 2024 – Icoontentoonstelling St Stevenskerk

Locatie: St. Stevenskerk
Tot en met 7 januari worden 25 iconen van twee Oekraïense icoonschilders getoond die gemaakt zijn op de restanten van munitiekisten. Tijdens deze bijeenkomst zullen beide icoonschilders, Oleksandr Klymenko en Sonya Atlantova, spreken over hun werk.

v.a. 28 november 2023 – 80 jaar binnenstad in HEMA

Locatie: HEMA Nijmegen-Centrum
Vanaf 28 november zijn er in de zes Hema-etalages aan de Augustijnenstraat vijf tentoonstellingen over 80 jaar geschiedenis van de binnenstad. De komende twee jaar wordt in de etalages een beeld gegeven van de geschiedenis van de Nijmeegse binnenstad: hoe Nijmegen was, hoe Nijmegen verwoest werd en een spiksplinternieuw centrum kreeg.

t/m 31 januari 2024 – Expeditie Look and Feel

Locatie: MuZIEum
De expositie "Look & Feel," speciaal ontwikkeld voor blinden, slechtzienden en zienden, is te zien en te voelen in muZIEum. Alle schilderijen in de expositie zijn volledig wit, inclusief de achtergrond, figuren en lijst. Door witte verf te gebruiken en visuele elementen dikker aan te zetten, verschuift de nadruk naar de tastbare aspecten van kunst.

Theater, dans en meer

12 januari 2024 – The United Ukrainian Ballet

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Anderhalf jaar na het uitbreken van de oorlog raast het geweld nog steeds door in Oekraïne. Dat uit een vreselijke situatie iets moois kan ontstaan, bewijst het United Ukrainian Ballet. Het gerenommeerde gezelschap van zestig gevluchte dansers, danst de indrukwekkende nieuwe balletvoorstelling ‘Ukraine 4 Ever’.

20 januari 2024 – Theatergroep Aluin: Dit is van ons

Locatie: LUX Nijmegen
Aluin speelt oersterke, tijdloze, meeslepende verhalen en brengt deze terug tot de kern. Dit is van ons is een hilarische en schrijnende confrontatie met een omstreden voorouder aan het begin van een serie donkere bladzijdes uit onze geschiedenis.

27 januari 2024 – Danscollectief LAVA: Homme

Locatie: LUX Nijmegen
Homme is een theatrale, muzikale dansvoorstelling van LAVA Collective onder artistieke leiding van choreograaf Patricia van Deutekom waarin twee karakteristieke mannelijke dansers en één live multi-instrumentalist de thema’s broederschap en manhaftigheid letterlijk en figuurlijk te lijf gaan.

Voor kinderen

6 januari 2024 – Duda Paiva Company, Kinderen van het verdwenen woud (6+)

Locatie: De Lindenberg
Het magische Braziliaanse regenwoud staat vol met geneeskrachtige planten en fluisterende bomen. Yara en Barnabe zijn gefascineerd door verhalen over mythische wezens die er ooit leefden. In Kinderen van het Verdwenen Woud worden vergeten dieren tot leven gebracht in een betoverende schuimrubberwereld. Met poppen, dans en oude inheemse muziek uit Brazilië.

28 januari 2024 – Tessa Zoutendijk, Soloprogramma (2 – 4 jaar)

Locatie: De Lindenberg
Violiste Tessa Zoutendijk is ook dit voorjaar weer van de partij met de vrolijke peutervoorstelling Peuterpret! Voor deze eerste editie brengt Tessa geen gast mee maar ligt de focus helemaal op Tessa, haar viool en het samen spelen van muziek.

21 januari 2024 – De Stilte, Blikvangers (1-5 jaar)

Locatie: De Lindenberg
Met Blikvangers richt de Stilte zich op de allerjongsten. Twee dansers en een muzikant gaan op ontdekkingstocht in een ongerepte wereld. Ze gaan terug naar het begin, toen de wereld nog onbevangen was. Toen ontdekken een peulenschil was en elke aanraking het begin van een avontuur.

Dit vind je misschien ook leuk...