Marleen de Kort - Down Town

| Lotte Corneth

"Bij Down Town hebben we een ruime keuken om te koken en kunnen experimenteren met verschillende ontbijt- en lunchgerechten. We maken er ook alle taarten voor Bairro Alto."

 

Na vijf jaar ondernemen aan de Kannenmarkt kwam het pand naast Bairro Alto vrij. Marleen de Kort, eigenaar van de gezellige koffiezaak zag dit als haar kans om een tweede zaak te openen. Meneer Teunissen, eigenaar van de toen nog lijstenmakerij kwam Marleen persoonlijk opzoeken om te vertellen dat zijn plekje vrij kwam. Hij had een goede buur gehad aan Bairro Alto en gunde ze het nieuws als eerste. Marleen hoefde niet lang na te denken en een paar maanden later verschenen de letters “Down Town” op de deur. De lijstenmaker zat er al jarenlang en het gebouw was nog in zijn prachtige staat. De kelder werd omgetoverd van werkplek naar opslag en keuken en zijn kantoor en archiefkast maakte plek voor drie tafels op een verhoging. De bar is gedeeltelijk in de kasten gemaakt en daar zijn nu prachtige zakjes koffie, glazen en kopjes op te pronken.

“Ik speelde al langer met de gedachte van een tweede zaak, maar ik kon me niet voorstellen om mezelf te splitsen tussen twee plekken. Met beide zaken naast elkaar, kan ik makkelijk op ‘twee plekken tegelijk zijn’. Ik wilde dat Down Town wel anders zou worden dan Bairro Alto. Bairro is knus, krap en gezellig. Down Town is wat ruimer opgezet, heeft een veel grotere keuken en het interieur is stadser en strakker. 

De koffiecultuur is in die vijf jaar echt veranderd, meerdere specialty coffee tentjes doken in Nijmegen op en de lunch bij Bairro Alto werd steeds drukker. Ik hoopte mensen te kunnen opvangen bij Down Town die we nu moesten teleurstellen als het te druk was. Maar Down Town was meteen vanaf het begin onwijs druk, dat ging niet zo geleidelijk als bij Bairro Alto van heel klein, naar steeds een beetje drukker. Veel gasten kende ons natuurlijk al een beetje en blijkbaar had iedereen hoge verwachtingen van onze tweede zaak. Ik vond het in ieder geval heel erg leuk om te kunnen uitbreiden. 

Grappig hè, want toendertijd hadden mensen weddenschappen over hoe lang ik Bairro Alto overeind zou kunnen houden. Drie maanden, zes maanden, misschien een jaar? Maar ik doe dit niet alleen, ik heb echt veel aan mijn meiden zoals Nadieh, Isa en Alissa die veel van de verantwoordelijkheden delen. 


Marleen voor Down Town in Nijmegen.

 

We maken bij Down Town bijvoorbeeld alle taarten voor Bairro. En bij Bairro Alto hebben we een kleine ruimte waar we dan ook snel een picknickmandje klaarmaken. Dat moet je in het park kunnen eten uit je vuistje. Een gepocheerd eitje zou te veel geknoei worden. Dat kan dus wel bij Down Town, waar we een ruime keuken hebben om te koken en kunnen experimenteren met verschillende ontbijt- en lunchgerechten. Zo zijn we het wel begonnen, als een 'all day breakfast' zaak. Maar sinds de crisis hebben we bij Down Town ook een saladebar geopend, waar je je eigen salade kunt samenstellen of één van de salades kunt bestellen en afhalen. Lekker tijdens het thuiswerken of als je een keer niet wilt koken. Je kunt kiezen uit de Tokio, L.A. of de Tel Aviv of zelf iets samenstellen. Alles heel erg lekker, vers en zelfgemaakt.

Bij Down Town kwamen al wel veel vaste gasten, dat wist ik wel, maar ik merkte dat pas echt toen de corona periode begon, dan wordt je je daar echt bewust van. Gasten die mij berichtjes sturen, mensen die extra vaak langskomen, dat is echt een warm gevoel. Fijn dat Down Town uitgegroeid is tot zo’n plek. 

Down Town bestaat nu vier jaar en het is een veel groter bedrijf dan Bairro Alto. De afgelopen vier jaar ben ik ook zelf heel veel gegroeid. Een groter team is echt een uitdaging. Dat vind ik heel leuk, want als je de juiste mensen bij elkaar zet, dan is het zo cool!

En nu na tien jaar ondernemen heb ik er een tweede Bairro bij, ik kijk echt terug op zo’n gave tijd. Het gaat natuurlijk niet vanzelf, ik vertelde laatst nog aan een vriendin dat ik ook vaak zat sollicitatiegesprekken heb gevoerd met mijn baby op mijn buik, mijn werk gaat altijd door. Maar goed, ik neem dan ook niet genoegen met minder. En ja, ik vind dat ik de allerleukste baan heb die er is."- Marleen de Kort

 

Down Town

Kannenmarkt 16
6511 KC Nijmegen

Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link

Dit vind je misschien ook leuk