Marleen de Kort - Bairro Alto

“Dit vind ik de allerleukste baan die er is, en vergis je niet. Ik doe dit niet alleen, ik heb een groot team van hele sterke meiden om me heen.”

 

"Ik was 22 jaar toen mijn werkgever, Steven me tipte over een pand dat leeg stond aan de Kannenmarkt. Het was niet groot maar het zou precies groot genoeg zijn om mijn eigen koffiezaak te beginnen. Toendertijd was de koffiecultuur nog heel anders, je ging toen niet echt in je eentje een koffietje halen, laat staan met een krantje erbij. Je ging altijd met z’n tweeën uit eten of lunchen. Maar ik zag het al helemaal voor me, ik ging daar in mijn eentje achter de koffiemachine staan en vooral heel veel dingen maken die ik zelf heel lekker vind. 

Ik werkte al heel wat jaar in de horeca en ik vond het wel tijd worden om mijn eigen zaak te beginnen. Niet met de gedachte om ooit personeel aan te nemen, ook niet met het idee dat ik tien jaar later twee zaken zou hebben. Maar al snel stond ik met Charlie, Sophie en Lotte in mijn keukentje en kon ik zes jaar later mijn tweede zaak beginnen, Down Town.

Het is mijn favoriete plek geworden en dat wilde ik ook heel graag creëren, ik wilde dat gasten zich op hun gemak zouden voelen. Ook om in je eentje een koffie te gaan drinken. Komende zomer is het tien jaar geleden dat ik Bairro Alto begon en toen heb ik de keuze gemaakt om me te binden aan deze plek. Dat heeft me altijd heel veel rust gegeven. Er liggen zoveel keuzes voor je als je jong bent en ik heb vrij snel gekozen. En daar ben ik nog steeds heel erg blij mee. Toen ik het leegstaande pand zag ben ik gaan rondbellen en nog geen 6 maanden later waren de deuren van Bairro Alto open. 

Veel mensen komen ook bij Bairro Alto voor het parkje, maar dat is er niet altijd geweest. Toen ik net begon was het nog een parkeerplaats, het is een jaar in aanbouw geweest en ik geloof in mijn derde jaar Bairro Alto werd het omgetoverd tot een parkje. Veel van mijn gasten vroegen me of ze hun koffie ook mee konden nemen en gingen in het park zitten. Ik dacht: hmm, hoe kan ik dit leuker en gemakkelijker voor ze maken? De volgende keer dat ze een broodje of koffie mee wilde nemen vroeg ik of ze een mandje of kleedje wilde meenemen en zo is het uitgegroeid tot een enorme picknick in de zomer. Je bestelt binnen, krijgt een nummertje en kunt lekker vertoeven in het park totdat je nummer op het display verschijnt. Dan weet je: je mandje staat voor je klaar, klaar om mee te grijpen het park in!

Maar steeds vaker moesten we ‘nee’ aan de deur verkopen, zeker tijdens lunchtijd zat Bairro Alto vaak vol. Toen ik van Meneer Teunissen - de lijstenmaker naast ons - dat hij ging verhuizen ben ik meteen langsgegaan. Na zes jaar was ik klaar voor een tweede zaak.

Bij Bairro Alto komen veel vaste gasten en nog steeds, dat is zo bijzonder. In de loop van tien jaar heb ik stellen uit elkaar zien gaan, bij elkaar zien komen, kinderen zien opgroeien. Nijmegen is een stad, maar het dorpse gevoel heerst heel erg bij Bairro Alto, het is echt een Nijmeegs zaakje en dat vind ik heel fijn. 

Zoals ik al vertelde, had ik - zonder dat ooit verwacht te hebben - al snel personeel nodig. Eerst hielpen de meiden me alleen tijdens de lunch, en dat groeide uit tot hele dagen. Totdat ik op een dag een heel team om me heen had. En dat is altijd een gepuzzel, maar als het goed gaat, dan is het zo cool. Een hecht team is een enorme uitdaging, maar ook het allerleukste aan dit werk. Zonder deze enorme groep meiden had ik nooit zo hard kunnen werken. Maar goed, ik kan dan ook geen genoegen nemen met minder. Ik heb hoge verwachtingen, van mezelf, van Bairro Alto, Down Town en mijn meisjes. Ik kan niet stoppen, ik wil ook gewoon de beste zijn. Ik wil dat de meiden allemaal heel gastvrij zijn. Ja, ik heb wel hoge verwachtingen en dat loont." - Marleen de Kort 

Bairro Alto

Kannenmarkt 6
6511 KC Nijmegen

Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link

 

 

Dit vind je misschien ook leuk