Interview: Fingerz en Lino, eten en slapen in Spaanse sferen

| Luus Veeken

Op zoek naar avontuur kwamen Franchesko Casariego en zijn vriendin Marta zo’n tien jaar geleden vanuit Spanje naar Nederland. Door een toeval belandden zij in Nijmegen. Inmiddels runt Franchesko daar een juweel van een stadshotelletje en een restaurant met een Spaanse twist. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met hem over de keuze voor Nijmegen, hun ambities en hoe corana dwingt tot innovatieve oplossingen.

Van bordenwasser tot allround kok

Het is door corona wat naar de achtergrond verdreven, maar zo’n tien jaar geleden waren de economische vooruitzichten ook niet geweldig. De bankencrisis, de huizenbubbel, het leidde tot grote onzekerheid. Vooral ook Spanje werd hard getroffen. In Santiago de Compostela was geen werk voor de tot fotograaf opgeleide Franchesko Casariego, Fran voor intimi. Samen met zijn vriendin Marta besloot hij op zoek te gaan naar betere mogelijkheden elders in Europa.

Ze kwamen uiteindelijk terecht bij het Oddstream festival in Nijmegen, als vrijwilliger. Beiden vinden het festival geweldig en de sfeer en ambiance in Nijmegen zo mogelijk nog cooler. Ze besluiten in Nijmegen te blijven. Fran vindt werk, eerst als bordenwasser, later in de keuken bij verschillende restaurants. ''Koken voor vrienden deed ik altijd al graag'', vertelt Franchesko in onberispelijk Nederlands. ''Toen ik de kans kreeg om als kok aan de slag te gaan heb ik dat met beide handen aangegrepen. Ik heb in verschillende restaurants in Nijmegen ervaring opgedaan en heb er veel geleerd.''

Fingerz

Vier jaar geleden kon Fran restaurant Fingerz aan de gezellige Lange Hezelstaat overnemen. ''Ik hoefde er niet lang over na te denken. Het was geknipt: klein, intiem, met de mogelijkheid voor een persoonlijke touch. Voor mij geen high-end restaurant, maar liever een wat informele setting'', aldus Fran. In Fingerz worden authentieke Spaanse gerechten geserveerd. Fran’s paella en pintxos (spreek uit pinchos), kleine gerechtjes, zijn vermaard. Er is ook een ruime keuze aan vegetarische en vegan varianten. Met mooi weer buiten op het terras, dankzij corona met extra plaatsen aan de overkant in de Lange Hezel.

Klik verder voor meer foto's:

Lino City Hotel

Het blijft niet bij een restaurant, boven Fingerz bevindt zich een studentenhuis. Samen met de eigenaar van het pand verbouwt Fran het tot een droom van een stadshotel: Lino City Hotel. Zes mooi ingerichte kamers, met elk een eigen uitstraling. Er is een dakterras en zelfs een complete keuken voor gasten die langer blijven en eens een eigen potje willen koken – met Fingerz beneden is dat overigens niet goed voor te stellen. Het hotel is vorig jaar september opengegaan. Uniek natuurlijk, zo’n cosy hotel in de oudste winkelstraat van Nijmegen.  

Focus op kunst

Als fotograaf heeft Fran natuurlijk affiniteit met beeldende kunst. Dat zie je terug in zijn bedrijf, er hangen diverse portretschilderijtjes van de Moldavische kunstenaar Natasha Lelenco. Iedere kamer in het hotel heeft een eigen persoonlijkheid, op elke kamer hangt een daarbij passend portretje van Lelenco. De kamer heeft de naam van het schilderij. Zo heet de kamer met de meest koninklijke uitstraling ‘Luis’, naar de Lodewijk XVI, en in kamer Bébé hangt een aandoenlijk portretje van – juist ja – een baby. December dit jaar organiseert Fran in zijn pand een complete tentoonstelling van Lelenco’s werken. Zet het maar vast in je agenda, het is beslist de moeite waard.

Klik verder voor meer foto's:

Lockdown

Maart 2020, het restaurant draait op volle toeren, het hotel is net een half jaartje open. En dan slaat corona toe… Heel Nederland in lockdown. Fingerz dicht, alle hotelboekingen geannuleerd. Wat te doen? Fran en Marta besluiten in hun hotel te gaan overnachten, om zo het risico op besmetting te minimaliseren – hun eigen huis delen ze met meerdere personen. Ze gaan koffie en maaltijden to go aan te bieden, dat kan wel. Omdat verder bijna alles in het centrum nog dicht is loopt dat boven verwachting. De hotelkamers bieden ze aan als tijdelijke woonruimte. Binnen de kortste keren zijn alle kamers verhuurd. Wanneer in juni de terrassen weer open kunnen en meer ruimte mogen beslaan is het ondernemersleed voorlopig geleden.

Straks weer naar binnen

Nu speelt het leven zich nog vooral buitenshuis af. Het wordt natuurlijk spannend wanneer straks de herfst aanbreekt en mensen weer naar binnen gaan – onder de conditie van 1,50 meter afstand. Fran: ''We hebben het aantal zitplaatsen binnen moeten verminderen en we hebben schermen geplaatst. Om toch voldoende gasten te kunnen bedienen gaan we werken met timeslots, net al veel andere restaurants. Gasten kunnen kiezen voor 17.30 uur of om 19.30 uur.'' Fran denkt er nog over na hoe ze de vroege maaltijd voor gasten extra aantrekkelijk kunnen maken.

Benieuwd naar Fingerz en het Lino City Hotel?

Lange Hezelstaat 78
Nijmegen
Fingerz
Lino City Hotel

Fotografie: Wilger Brevoord

Dit vind je misschien ook leuk